Haberler

BAKAN TUNÇ 'HAKİM, SAVCI ADAYLIĞI MÜESSESESİ OLMAYACAK'

Güncelleme:

Bakan Tunç Terörü kaynağında yok edene kadar mücadelemiz sürecek (2)Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya'nın Kundu bölgesinde bakanlığının eğitim tesisinde gerçekleştirilen Ceza İnfaz Kurumları 12. Yıllık Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Bakan Tunç Terörü kaynağında yok edene kadar mücadelemiz sürecek (2)

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya'nın Kundu bölgesinde bakanlığının eğitim tesisinde gerçekleştirilen Ceza İnfaz Kurumları 12. Yıllık Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Programda Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç, yüksek yargı üyeleri ve yargı mensupları da yer aldı. Bakan Tunç, burada yaptığı konuşmada hem 2023 yılını yargı alanında değerlendirdi hem de 2024 planlarıyla ilgili bilgiler verdi. Yargı paketi içerisinde yer alan ve hakim savcı adaylığını sona erdiren düzenlemeyle ilgili konuşan Bakan Tunç, yargı mensuplarının artık bir sınavla hakim ve savcı yardımcısı olarak görev alacağını söyledi. İlk sınavın bu hafta sonu gerçekleşeceğini belirten Tunç, Artık hakim ve savcı adaylığı müessesesi olmayacak. Hakim, savcı yardımcılığı dönemi başladı. Yürürlük tarih itibarıyla da ilk sınavı bugün ve yarın oluyor. 2 yıl sürmeyecek, 3 yıl sürecek süreç. 1 yıl adalet akademisinde eğitim alıp, sınavları geçip, sonrasında da 2 yıl boyunca hakim ve savcılarımızın yanında yardımcılık yapacaklar. Yargısal kararlara imza atmayacaklar ama yargının özellikle usta çırak ilişkisi içinde uzman hakimlerin yanında mesleğe hazırlanmış olacaklar dedi.

'HUKUK FAKÜLTESİNİ BİTİRENLER DİREKT OLARAK AVUKATLIK STAJINA BAŞLAYAMAYACAK'

2024 yılında hukuk mesleklerine giriş sınavının da hayata geçirileceğini anlatan Bakan Yılmaz Tunç, hukuk fakültesini bitirenlerin direkt olarak avukatlık stajına başlayamayacağını söyledi. Tunç, şöyle konuştu

Hukuk fakültesini bitirenler direkt olarak avukatlık stajına başlayamayacak. Ön elemeden geçecekler. Avukatlık stajı başvurusu için hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanmaları lazım. Yine hakim ve savcı olmaları için de aynı sınavı kazanmaları gerekecek. Meslek öncesi, kürsüye çıkmadan daha donanımlı hazırlanmış olmalarını sağlayacağız.

'392 CEZA İNFAZ KURUMU KAPATILDI'

Ceza infaz sisteminin amacının yalnızca suçluları cezalandırmak olmadığını ve temel hak ve özgürlüklerini ihlal etmeden suçluları topluma kazandırmak olduğunu da kaydeden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Avrupa'nın en çağdaş ceza mevzuatına sahibiz. Fiziki şartları uygun olmayan cezaevlerini kapattık. Bu kapsamda 2002 yılından bu yana 392 ceza infaz kurumunu kapattık. Bundan sonra da cezaevlerimizdeki şartları iyileştirmeye devam edeceğiz. 2002 yılında 77 olan psikososyal servis uzmanı sayısını 3 bin 215'e çıkardık dedi. Bakan Tunç, mahkumların haklarını da koruyan çalışmalara imza atmaya devam ettiklerini belirterek, personel eğitimlerine de önem verdiklerini söyledi.

'2023 YILINDA 2505 KİŞİ CEZAEVİNDE OKURYAZAR OLDU'

Hükümlülerin ceza sürecini tamamlamasının ardından hayata kısa sürede adapte olması için mesleki eğitimlere de önem verdiklerini belirten Bakan Tunç, Kurslar düzenliyoruz. 2023 yılı içerisinde daha önce hiç okula gitmemiş veya ara vermiş 2505 kişi ceza infaz kurumuna girdikten sonra okuryazar oldu. 8 bin 858 ortaokula giden hükümlü ve tutuklu var. 40 bin 649 hükümlü ve tutuklu lise eğitimi, 10 bin 377'si ise lisans eğitimi görüyor. Doktora ve yüksek lisans eğitimi görenler de var. Cezaevleri 60 bin insanın eğitim gördüğü birer okul gibi çalışıyor dedi.

40 mesleki eğitim merkezinin hükümlü ve tutuklulara mesleki eğitim de verdiğini belirten Bakan Tunç, Cezaevine girerken mesleği olmayan bir hükümlü cezaevinden çıkarken meslek sahibi olarak toplum içine karışacak ve bundan sonra suç işlemesi önlenmiş olacak diye konuştu.

'HERHALDE MEMNUNİYETTEN DOLAYI BİR HOMURDANMA OLDU'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, cezaevlerinde tutuklu ya da hükümlülerin yaşayacakları sorunu direkt olarak bakanlığa bildirecekleri sistemle ilgili de bilgi paylaştı. Arada herhangi bir personel ya da filtre sistemi olmadan tutuklu ya da hükümlünün direkt olarak bakanlığa sistem üzerinden ulaşabileceği uygulamanın Adalet Bakanlığı'nın kendine olan güveninin ne kadar yüksek olduğunu gösterecek şekilde olduğunu anlatan Bakan Tunç, ceza infaz personelinin kendi arasında konuşması üzerine, Dünyada eşi olmayan önemli bir güvence sağlayacaktır. Bu uygulamayı açıklayınca biraz herhalde memnuniyetten dolayı bir homurdanma oldu. Hiçbir aracı olmadan hükümlümüz direkt olarak şikayetini bakanlığa iletebilecektir. Tabii bildirilen şikayetler incelenip mutlaka geri dönerek soruşturulacaktır dedi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da bir konuşma yaptı. Yıldırım, Tutuklu ve hükümlülerin cezaevinde geçirdikleri süreyi kayıp zaman olmaktan çıkarıp, hayata tutunmalarını sağlamak en temel hedefimizdir. Hükümlü ve tutuklularımızın iyileştirilmesi sürecinde insan hakları alanında da yüksek duyarlılık geliştirmek, insanı eksene alan politikaları cezaevlerine yansıtmak, donanımlı personeli yetiştirmek en temel hedefimizdir diye konuştu. Sürdürülen faaliyetlerin uluslararası standartlarda olduğunu da kaydeden Yıldırım, uluslararası alanda ödüller aldıklarını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yılmaz Tunç Antalya Hakim Yargı İnsan Hakları Hukuk Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title