Haberler

Aylin Nazlıaka: "O Dönemde 18 Kadın Vekille Birlikte Türkiye, Dünyada Parlamentoda Kadın Temsil Oranı Açısından İkinci Sıraya Yerleşmiştir.

Güncelleme:

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, “Kadınlar haklarına sonuna kadar sahip çıkmıştır. O dönemde, ilk seçimde parlamentoya 17 kadın vekil girmiştir. 1 yıl sonra bir ara seçim ile birlikte Çankırı milletvekilinin de girmesiyle 18 kadın vekille birlikte Türkiye, dünyada parlamentoda kadın temsil oranı açısından ikinci sıraya yerleşmiştir. Ne yazık ki bugün gelmiş olduğumuz noktada 129. sırada yer alıyoruz. Bizler eşitlik mücadelesinin önde gelenleri olarak, yanımızda demokrasiyi içselleştirmiş eşitlikçi erkekleri de yanımıza alarak eşit temsil konusunda kararlıyız” dedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, "Kadınlar haklarına sonuna kadar sahip çıkmıştır. O dönemde, ilk seçimde parlamentoya 17 kadın vekil girmiştir. 1 yıl sonra bir ara seçim ile birlikte Çankırı milletvekilinin de girmesiyle 18 kadın vekille birlikte Türkiye, dünyada parlamentoda kadın temsil oranı açısından ikinci sıraya yerleşmiştir. Ne yazık ki bugün gelmiş olduğumuz noktada 129. sırada yer alıyoruz. Bizler eşitlik mücadelesinin önde gelenleri olarak, yanımızda demokrasiyi içselleştirmiş eşitlikçi erkekleri de yanımıza alarak eşit temsil konusunda kararlıyız" dedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, bugün CHP Rize İl Başkanlığını ziyaret etti. Nazlıaka, burada şöyle konuştu:

"Bu Cumhuriyet çok zor şartlarda kuruldu. Bizler bu Cumhuriyet'i genci yaşlısı, kadını erkeği hep birlikte kurduk. Öylesine büyük bir tarihi zafer gerçekleşti ki birçok mazlum ülkelere de örnek oluşturdu. Bütün bu süreçlerden sonra Cumhuriyetimiz kurulduğunda, Cumhuriyet'in ilk yıllarında bil o büyük atılımlar yapılmasa biz bugünlere gelemezdik. Çünkü ilk dönemlerde halen yoksulluk, yokluk, cehaletin de hegemonyası hissediliyordu. Ülkemiz harap halkımız ise sefil ve perişan durumdaydı. Bunun için hızla devrimler gerçekleşti.

"CUMHURİYET BİR YANDAN KADIN DEVRİMİDİR. CUMHURİYET VE KADIN BİRBİRİNİ TAMAMLAYAN BİR BÜTÜNDÜR"

Kadının adı hiç yoktu. Osmanlı döneminde nüfus sayımında kadınlar sayılmıyordu. Ailenin üzerindeki büyükbaş, küçükbaş hayvan sayısı bütün bunlar kayıt altına alınıyordu. Ama kadınlar yoktu. Kadınlar nüfus sayımında görmezden geliniyordu. Okuyan, çalışan kadın sayısı da son derece azdı. Peki ne oldu? Cumhuriyet kuruldu. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte kalkınma hamleleri gerçekleşti. Ekonomi millileşti. Hızla yatırımlar yapıldı. 15 yılda ülke demir ağlarla örüldü. Birçok fabrikalar açıldı. İstihdamlar yapıldı. Kadının eşit yurttaşlık hakkı konusunda da birçok devrim gerçekleşti. Çünkü aslında Cumhuriyet bir yandan kadın devrimidir. Cumhuriyet ve kadın birbirini tamamlayan bir bütündür. Kadınsız bir Cumhuriyet, Cumhuriyetsiz bir kadın da düşünülemez.

"EGEMENLİK KAYITSIZ, ŞARTSIZ HALKA GEÇTİKTEN SONRA KADINLAR HIZLA EŞİT YURTTAŞ GERÇEKLEŞTİĞİNİ DENEYİMLEMİŞTİR"

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadınların kurtuluş mücadelesinde hem en önde hem cephe arkasında ne kadar mücadele verdiğini görmüş.  Bu nedenle de şu cümleyi kurmuştur. 'Dünyanın hiçbir milletinde kadınlar, ben ülkemi zafere ve bağımsızlığa kavuşturmak için Anadolu kadını kadar çalıştım. Anadolu kadını kadar emek verdim, diyemezler' demiştir. Kadınların bu mücadelesi ve Osmanlı'dan itibaren başlayan eşitlik için vermiş olduğu uğraşlar, aslında Cumhuriyet devrimleriyle birlikte taçlanmıştır. Egemenlik kayıtsız, şartsız halka geçtikten sonra kadınlar hızla eşit yurttaş olmanın, toplumsal, sosyal, siyasal ve kültürel anlamda eşit statüye sahip olmanın adım adım gerçekleştiğini deneyimlemiştir.

"TÜRKİYE, DÜNYADA PARLAMENTODA KADIN TEMSİL ORANI AÇISINDAN İKİNCİ SIRAYA YERLEŞMİŞTİR. NE YAZIK Kİ BUGÜN GELMİŞ OLDUĞUMUZ NOKTADA 129. SIRADA YER ALIYORUZ"

Kadınlar haklarına sonuna kadar sahip çıkmıştır. Kadınlar seçme ve seçilme hakkına sahip olduklarında akın akın sandıklara koşmuşlardır. Özellikle büyükşehirlerde kırsaldan bile kadınlar gidip oy kullanmış ve oy kullanma oranı büyükşehirlerde yüzde 80'lere ulaşmıştır. O dönemde, ilk seçimde parlamentoya 17 kadın vekil girmiştir. 1 yıl sonra bir ara seçim ile birlikte Çankırı milletvekilinin de girmesiyle 18 kadın vekille birlikte Türkiye, dünyada parlamentoda kadın temsil oranı açısından ikinci sıraya yerleşmiştir. Ne yazık ki bugün gelmiş olduğumuz noktada 129. sırada yer alıyoruz. Bizler eşitlik mücadelesinin önde gelenleri olarak, yanımızda demokrasiyi içselleştirmiş eşitlikçi erkekleri de yanımıza alarak eşit temsil konusunda kararlıyız.

"PARTİMİZDE KADIN ERKEK BİR ARADA BU EŞİTLİK MÜCADELESİNİ VERECEĞİZ"

Partimizde kadın erkek bir arada bu eşitlik mücadelesini vereceğiz. Tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi hep birlikte bu ülkenin eşit, adil, özgür herkesin tok yaşadığı bir ülkeye dönüşmesi için elimizden gelen mücadeleyi sonuna kadar sergileyeceğiz. Önümüzde bir de yerel seçim süreci var.  Bu yerel seçimlere dönük de görüşmeler yapacağız. İnanıyoruz ki CHP bayrağını, sayısını arttırarak Rize'nin hem ilçelerinde hem de kentimizde dalgalandıracağız. Bu yönde adımlarımızı hızlandırarak özellikle 4-5 Kasım'da gerçekleşecek olan kurultayımızdan sonra tek yumruk olup, hep birlikte mücadeleyi büyütüp sahalarda çalışarak doğru adayları doğru yöntemlerle belirleyip doğru zamanda açıklayıp doğru kampanyalarla birlikte başaracağız. Çünkü diyoruz ki 'Emek, umut, cesaret, azim, halk biziz'. Halkın iktidarını da bizler kuracağız. Sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla halkın nefes almasını sağlayacağız."

Kaynak: ANKA / Güncel

Aylin Nazlıaka Türkiye Çankırı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title