Haberler

ATO, 9 Meslek Dalında Standart Belirleyecek

Ankara Ticaret Odası, 9 Dalda Meslek Standartlarını Belirlemek Üzere Mesleki Yeterlilik Kurumu Tarafından Yetkilendirildi. ATO Başkanı Sinan Aygün, Yoğun İşsizliğe Rağmen 131 Meslek Dalında Nitelikli Eleman Sıkıntısı Yaşandığını Belirterek, Türkiye'nin 400 Bini Acil Olmak Üzere 1.5 Milyon Nitelikli Elemana İhtiyacı Olduğunu Kaydetti.

Ankara Ticaret Odası (ATO), 9 dalda meslek standartlarını belirlemek üzere Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirildi. ATO Başkanı Sinan Aygün, yoğun işsizliğe rağmen 131 meslek dalında nitelikli eleman sıkıntısı yaşandığını belirterek, Türkiye'nin 400 bini acil olmak üzere 1.5 milyon nitelikli elemana ihtiyacı olduğunu kaydetti. Aygün, bu oranın genç işsiz sayısından fazla olduğunu, dolayısıyla nitelikli eleman sorununun çözülmesi halinde gençlerde işsizlik sorununun da büyük ölçüde çözüleceğini ifade etti.

ATO'dan yapılan açıklamaya göre, ATO 9 meslek dalında standartları belirlemek üzere Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirildi. ATO ile Mesleki Yeterlilik Kurumu arasında "Mesleki Standart Hazırlama İşbirliği Protokolü" imzalandı. ATO Başkanı Sinan Aygün, ATO bünyesindeki 64 meslek komitesinin yaptığı çalışmaya göre, yoğun işsizliğe rağmen 131 meslek dalında nitelikli eleman sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti. Türkiye'de resmi işsizlik oranının yüzde 13.4'e, gençlerde ise bu oranın yüzde 24.3'e çıktığının altını çizen Aygün, "TÜİK verilerine göre her dört gençten biri işsiz. 1 milyon 148 bin genç işsizimiz var ama bunların arasından bir tane kepçe operatörü bulamıyoruz. Bir çelişki gibi görülebilir ama işsizlik artarken nitelikli eleman ihtiyacı da artıyor. Bazı sektörlerde iş var ama işe uygun eleman bulamıyoruz" dedi.

-PİYASANIN İHTİYAÇ DUYDUĞU MESLEK DALLARI-

Aygün, meslek komitelerinin yaptığı çalışmaya göre, inşaat sektöründe çatı ustası, kalıpçı, sıvacı, iskeleci, parkeci, fayansçı, kepçe operatörü, demirci, alçıcı, boyacı, tuğlacı, su tesisatçısı, tekstil sektöründe ise terzi, ütücü, overlokçu, perdeci bulunamadığını belirterek, iş piyasasının ihtiyaç duyduğu meslek dallarından bazılarını şöyle sıraladı:

"Kuyumcu ustası, gümüş işleme ustası, eczacı kalfası, gözlük teknisyeni, dizgici, renk ayrımcı, grafiker, ozalitçi, tornacı, ince sac ustası, lastik tamircisi, oto boyacısı, araba yağlamacısı, kaportacı, motor teknisyeni, eksozcu, döşemeci, oto elektrikçi, köseleci, çoban, asansörcü, teknik ressam, kadastro uzmanı, cam eşya imalatçısı, elektronik teknisyeni, bilgisayar yazılımcısı, ayakkabı ve çanta imalatçısı, marangoz, telefon operatörü, yufkacı, tatlıcı, pastacı, aşçı, şarküteri tezgahtarı, otel kat görevlisi, telefon tamircisi, diş teknisyeni, maden işçisi, büro makineleri tamircisi, saraciye ustası, fotoğrafçı, kaloriferci, klimacı"

Türkiye'de işsizliğin nitelikli iş gücü ve verimli istihdam olmamasından kaynaklandığını anlatan Aygün, "Türkiye'de işsiz yok, ne iş olsa yaparım diyenler, yani hiçbir konuda uzman olmayanlar var" dedi.

-"NİTELİKLİ ELEMAN SAYISI GENÇ İŞSİZ SAYISINDAN FAZLA"-

Türkiye'nin 400 bini acil olmak üzere 1.5 milyon nitelikli elemana ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Aygün, bu oranın genç işsiz sayısından fazla olduğunu, dolayısıyla nitelikli eleman sorununun çözülmesi halinde gençlerde işsizlik sorununun da büyük ölçüde çözüleceğini kaydetti. Mesleki standartlara uygun olan kişilere bir süre sonrası mesleki yeterlilik belgesi de verilebileceklerini ifade eden Aygün, "İnanıyorum ki bu belge önümüzdeki 10 yıl içinde işverenler tarafından mutlaka istenen bir belge haline gelecek" dedi. (ANKA)

(HLY/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

İstanbul'da 1 Mayıs'ta çıkan olaylarla ilgili gözaltına alınan 27 kişi daha tutuklandı

İstanbul'da 1 Mayıs'ta çıkan olaylarla ilgili gözaltına alınan 27 kişi daha tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title