Haberler

ATAM, Atina'da Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik Günleri panelini düzenledi

Güncelleme:

Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM), Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği ve Selanik Başkonsolosluğu işbirliğiyle, Atina'daki elçilik binasında 'Mustafa Kemal Atatürk'ün Avrupa'daki İzleri ve Düşünce Dünyasının Oluşumu IV: Mustafa Kemal'in Selanik Günleri' başlıklı panel düzenledi. Panelde, Atatürk'ün Selanik'teki çocukluk ve gençlik yıllarının siyasi yaşamı ve düşünce dünyasına etkileri ele alındı.

Atatürk Araştırma Merkezinin (ATAM), Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği ve Selanik Başkonsolosluğu işbirliğiyle, Yunanistan'ın başkenti Atina'daki elçilik binasında " Mustafa Kemal Atatürk'ün Avrupa'daki İzleri ve Düşünce Dünyasının Oluşumu IV: Mustafa Kemal'in Selanik Günleri" başlıklı panel düzenlendi.

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes'in ev sahipliğinde düzenlenen panele, ATAM Başkanı Doç. Dr. Güner Doğan, ATAM Bilim Kurulu Üyeleri Doç. Dr. Esra Özsüer, Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü ve Prof. Dr. Mesut Çapa konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmacılar, Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk ve ilk gençlik yıllarının geçtiği Selanik'teki anılarını, bu anıların Atatürk'ün siyasi yaşamı ve düşünce dünyasına etkilerini ele aldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Erciyes, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde son dönemde pozitif iklim oluştuğuna ve diyalog kanallarının açık tutulduğuna dikkati çekti.

ATAM'ın, "Mustafa Kemal Atatürk'ün Avrupa'daki İzleri ve Düşünce Dünyasının Oluşumu" başlığı altında düzenlediği dizi paneller proje çerçevesinde Almanya, Çekya ve Bulgaristan'ı da ziyaret ettiklerini belirten ATAM Başkanı Doğan, Yunanistan'dan sonra Kuzey Makedonya ve Sırbistan'da da benzer paneller düzenleneceğini duyurdu.

Doğan, proje kapsamında akademisyenlerin yaptıkları sunumların kitaplaştırılacağını ifade ederek, proje sonunda Ankara'da da bir çalıştay yapılacağını kaydetti.

Doç. Dr. Güllü, çocukluk yıllarındaki eğitim hayatının ve doğup büyüdüğü Selanik şehrinin, Atatürk'ün milliyetçilik ve Batıcılık doğrultusundaki düşüncelerine etkilerini değerlendirdi.

Selanik'in o dönemlerde kozmopolit bir liman kenti olduğuna dikkati çeken Güllü, kentin canlı bir yayın ve fikir hayatı da olduğunu vurguladı.

Özsüer ise Atatürk'ün Selanik günlerini psikopolitik boyutuyla ele aldı.

Fransızca öğretmeni ile yakın ilişkisinin Atatürk'ün çok okuyan Batıcı kimliğinde etkili olduğunu ifade eden Özsüer, matematik yeteneğinin ise kendisine analitik düşünce gücü verdiğine işaret etti.

Çapa da Atatürk'ün Selanik'te çocukluk ve ilk gençlik yıllarında kurduğu dostluklara işaret ederek, o günlerden anılar paylaştı.

Atatürk'ün çocukluk yıllarında, liderliğe ilişkin dile getirdiği hayallerini gerçekleştirdiğini belirten Çapa, Selanik'te tanıştığı arkadaşlarıyla kurduğu dostluğun Büyük Önder'in son günlerine kadar devam ettiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Atina Büyükelçiliği Çocukluk Çocukluk Gençlik Türkiye Selanik Atina Kültür Sanat Güncel Haberler

Özgür Özel: Zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapacak düzenleme hazırlığındalar

Özgür Özel: Zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapacak düzenleme hazırlığındalar

Düzce, Sakarya ve Sinop'ta denize girişler yasaklandı

Düzce, Sakarya ve Sinop'ta denize girişler yasaklandı

İndirim sinyali mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz sözleri kafa karıştırdı

İndirim sinyali mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz sözleri kafa karıştırdı

Bakmadan Geçme

Bayburt Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Bayburt Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Batman Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Batman Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Bartın Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Bartın Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Balıkesir Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Balıkesir Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Aydın Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Aydın Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Antalya Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Antalya Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Ankara Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Ankara Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Amasya Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Amasya Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Aksaray Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Aksaray Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Ağrı Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? 16 Haziran Pazar Ağrı Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Afyonkarahisar Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Afyonkarahisar Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Adıyaman Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Adıyaman Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Adana Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Adana Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Arefe Günü kurban kesilir mi? İspanya - Hırvatistan maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SONUCU! İspanya - Hırvatistan maçı ne oldu?
15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde aracıyla yolu kapatarak eylem yapan şahıs tutuklandı

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde aracıyla yolu kapatarak eylem yapan şahıs tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title