Haberler

"Asıl Engellilik Fiziki Değil, Kalbi Engelliliktir"

Güncelleme:

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, 3 Aralık Engelliler Gününü kutlarken, asıl engelliliğin fiziki değil, kalbi engellilik olduğunu söyledi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, 3 Aralık Engelliler Günü'nü kutlarken, asıl engelliliğin fiziki değil, kalbi engellilik olduğunu söyledi.

AK Parti olarak her zaman engelli vatandaşların yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini belirten İçten, AK Parti'nin engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak için yaptığı hizmetlere dikkat çekti. Engelli insanların her zaman gönüllerde olduğunu belirten İçten, "Biz bugüne kadar her zaman engelli kardeşlerimizin yanında olduk ve bundan sonra olmaya da devam edeceğiz. Çünkü bu insani bir görevdir. Unutmayalım ki toplumsal yaşamda onurlu bir birey olarak yer almak herkes gibi engelli vatandaşlar için de en temel haktır. İnanç ve kültürümüz de bizlere bunu bu şekilde öğretmiştir. Onun için engelli vatandaşlarımıza ikinci sınıf insan muamelesi yapmak bizim değerlerimizle örtüşmemektedir. Hepimiz engelli olabiliriz ve hepimiz birer engelli adayıyız" dedi.

"DOĞAL YAŞAMIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ AK KADROLAR KALDIRDI"

AK Parti olarak hükümete geldikleri günden bu yana sosyal devletin gereklerini yerine getirdiklerini vurgulayan İçten, AK kadrolar için engelin olmadığını, doğal yaşamın içinde tehdit olan her şeyi AK kadroların kaldırdığını bildirdi. AK Parti olarak engel tanımadıklarını kaydeden İçten, "Özellikle engelli vatandaşlarımızla ilgili olarak hemen hemen her alanda değişiklikler yaptık. Engelli insanlarımızın çalışma hayatı, eğitim, sağlık ve sosyal haklardan yeterince yararlanmaları, onların topluma kazandırılmaları, katılımcı ve üreten insanlar haline getirilmeleri hükümetimizin en önemli hedeflerinden biri oldu. Bu kapsamda 2005 yılında Engelliler Kanunu çıkarıldı ve ilk kez engellilerle ilgili yasal bir çerçeve oluşturuldu. 2010 yılında engellilere pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına aldık. 2013 yılında yasal bir değişiklikle onur kırıcı ifadeleri, özürlü, sakat, çürük gibi ifadeleri tümüyle kaldırdık. Sadece engelli ibaresini koyduk. Fakat bu kardeşlerimizin engelleri aşabilmesi için de her zaman yanlarında olduk. Yapılanları sıraladığımızda görüyoruz ki engelli vatandaşlarımız için adeta bir devrim gerçekleştirmişiz. Bakıldığında; 65 yaş üstündekilere çalışmayacak durumda olan ve iş bulamayan engellilerin aylıklarına yüzde 200 ile yüzde 300 oranında zam yaptık. Engelli maaşlarını, her ikisi de engelli eşlerin her birine ve 18 yaşın altındaki engellerinin ailelerini da kapsayacak şekilde genişlettik. ve sadece Türkiye'de değil, dünyada örnek teşkil edecek bir devrim mahiyetinde bir adım attık; 2007 yılında evde bakım aylığı uygulamasıyla aileler engellilerine sahip çıktı ve engellerinin evde bakım hizmetlerini karşıladık. Evde bakım için ayrılan bütçeyi son 6 yıl içinde 83 kat artırdık" diye konuştu.

ÜCRETSİZ TOPLUM HİZMETİ MÜJDESİ

İçten, engelliler için ücretsiz toplum hizmetinde gerekli kararın yakın zamanda alınacağını söyledi. İçten, "Bütçe konusunda belki hemen hemen her alanda sınırlamaya gidebiliriz ama Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun da dediği gibi 'gönlü gani bir milletin devletidir bu devlet'. Dikkat edin sadece evde bakım hizmet bedeli olarak, 10 aylık dönemde bu yıl 450 bin engelli vatandaşımız için 3.3 milyar Türk lirası ödeme yaptık. Şehir içi toplu taşıma araçlarının, kamu binalarının, kamuya açık alanların engellilere erişimini sağlayacak yasal tedbirler alındı. Yine Başbakanımız bir müjde verdi ve inşallah en kısa zamanda engellilerimiz için ücretsiz toplum hizmeti için de gerekli kararı alacağız. Böylece bütün engelliler için ücretsiz toplu taşıma hizmeti sağlanmış olacak" şeklinde konuştu.

Engelli istihdamı konusunda da engellileri yalnız bırakmadıklarını belirten AK Parti'li İçten, "Onların kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için, kendilerini ötekileştirilmiş hissetmemeleri için ciddi çalışmalar yapıldı. Engelliler için bir AK Parti'den öncesi bir de AK Parti'den sonrası vardı. Engellilerimiz için gerekli yasal değişiklikleri yaptık ve ilk defa engelliler için geçerli kamu personeli seçme sınavı, EKPSS'yi gerçekleştirdik. Baktığınızda 2002 yılında bütün kamuda 5 bin 777 engelli vardı, şimdi 34 bin 88 engelli memur kadrolu olarak çalışmaktadır" dedi.

"HDP BELEDİYELERİ ÖNCE BEYİNLERİNDEKİ ÇARŞAFTAN KURTULSUN"

AK Parti iktidarı ve AK belediyeler olarak bundan sonra da engelliler için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceklerini aktaran İçten, AK kadroların engel tanımaz bu hizmetlerini diğer parti belediyelerinin de örnek almasını temenni ettiğini dile getirdi. Kendi seçim bölgesine bakıldığında HDP'nin sadece sosyal devleti istismar ettiğine işaret eden İçten, "HDP belediyeleri değerlerimize aykırı kültürel faaliyetler düzenlemek için para harcarken, engelli vatandaşlarımızın engelinin kaldırılmasına yönelik hiçbir iyileştirme yapmamaktadır. Halkımızın dini değerleri ile alay ederken, çarşaf ile alay ederken, engelli vatandaşlarımızın kaldırımları, belediye binalarını, parkları, toplu taşıma araçlarını kullanabilmesinin önündeki engellerin kaldırılması için önce kafalarındaki çarşaftan kurtulabilmeleri gerekmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle engelleri birlikte, el ele vererek aşacağımıza olan inancımla, engelli vatandaşlarımızın Dünya Engelliler Günü'nü kutluyorum" ifadelerini kullandı. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Cuma İçten Diyarbakır Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title