Haberler

Asean, Güneydoğu Asya'da Kadınların Güvenliğini Artırma Planını Başlattı

Güncelleme:

PUNOM PEN, 5 Aralık (Xinhua) -- Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile BM Kadın Birimi Pazartesi günü ortak bir yazılı açıklama yaparak, kadınların huzur ve güvenliğine ilişkin işbirliğine gittiklerini ve bölgesel bir eylem planı başlattıklarını duyurdular.

PUNOM PEN, 5 Aralık (Xinhua) -- Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile BM Kadın Birimi Pazartesi günü ortak bir yazılı açıklama yaparak, kadınların huzur ve güvenliğine ilişkin işbirliğine gittiklerini ve bölgesel bir eylem planı başlattıklarını duyurdular.

Kadınların Huzur ve Güvenliği ASEAN Bölgesel Eylem Planı'nın, geçen ay Kamboçya'nın başkenti Punom Pen'de ASEAN liderleri tarafından düzenlenen 40. ve 41. ASEAN zirvelerinde kabul edildiği belirtilen açıklamada, bunun Kamboçya'nın ASEAN başkanlığı sırasında kaydedilen önemli bir kazanım olduğu kaydedildi.

Açıklamada, planla kadınların huzur ve güvenliği gündemine yönelik taahhütleri ilerletmenin ve bunları eyleme dönüştürmenin amaçlandığı vurgulandı.

Kamboçya'nın Kadın Meseleleri Bakanı Ing Kantha Pavi, Kadınların Huzur ve Güvenliği ASEAN Bölgesel Eylem Planı'nın geliştirilmesinin, ASEAN'ın toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşma vizyonunu gerçekleştirmek için atılmış büyük bir adım olduğunu söyledi.

Pavi, "Çatışmaları önleme, barışın inşası, şiddet içeren aşırıcılığın önlenmesi, afet ve salgın hastalıklar gibi bölgede ortaya çıkan güvenlik risklerinin üstesinden gelinmesi için barış ve güvenliğe ilişkin tüm alanlarda kadınların rolünü ve katılımını teşvik etmek, kapsayıcı ve insan merkezli bir topluluk olarak hedefimize ulaşmak için zorunludur" dedi.

Pavi "ASEAN, Kadınların Huzur ve Güvenliği gündemini geliştirerek öne çıkarmaya kararlıdır ve Kadınların Huzur ve Güvenliği ASEAN Bölgesel Eylem Planı yolumuzda bize rehberlik edecektir" ifadelerini kullandı.

Bölgesel eylem planı, ASEAN'a üye 10 devletin bölgede çatışmayı önleme ve barışı korumada kadınların katılımını ve liderliğini tanıyıp, güçlendirmesini sağlama çabalarında ileriye doğru atılmış büyük bir adım olarak görülüyor.

BM Kadın Birimi Asya ve Pasifik Bölge Direktörü Sarah Knibbs; kadınların huzuru ve güvenliği gündeminin, barışın temel olarak kadın erkek eşitliğine bağlı olduğu şeklindeki basit ama dönüştürücü bir fikirle oluşturulduğunu söyledi.

Knibbs, "Kadınların Huzur ve Güvenliği ASEAN Bölgesel Eylem Planı, bu bölgede daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir barışı gerçekleştirmede kritik bir çerçeve ve Kadınların Huzur ve Güvenliği vizyonunu bölgedeki barış ve güvenlik konularına ilişkin karar alma süreçlerinde ana akım haline getirmek için bir başlangıç noktası sağlıyor" dedi.

Açıklamada, planın tanıtım etkinliğinde ASEAN üye devletlerinden Kadınların Huzur ve Güvenliği ASEAN Bölgesel Eylem Planı'nı etkili şekilde uygulanmasını taahhüt etmelerinin istendiği belirtildi.

1967'de kurulan ASEAN; Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam'dan oluşuyor.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Birleşmiş Milletler Punom Pen Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title