Haberler

Ankara: Türkiye'nin Limanlar Önerisi

Ankara'da, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Türkiye'nin Kıbrıs İlgili Önerilerini Yazılı İstediği Yönündeki Haberler Yalanlandı.

Ankara'da, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Türkiye'nin Kıbrıs ilgili önerilerini yazılı istediği yönündeki haberler yalanlandı.

Üst düzey bir Türk yetkili, alışık olunmayan bir üslupla önerilerinin şifahen yapıldığını, çünkü kelimelere takılmak yerine ortak anlayış geliştirmek istediklerini belirterek, "Türk tarafı pozitif bir adım attı. Bu adımımıza AB Komisyonu ve Konseyi'nin olumlu bir cevap vermesini bekliyoruz" dedi. Yetkililer ayrıca, Türkiye'nin önerisinin Türkiye'nin Kıbrıs politikasından bir sapma anlamına gelmeyeceğinin altını çizerek, ordu ve hükümetin üzerinde mutabık kaldığı ve 24 Ocak'ta Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül tarafından BM'ye sunulan Kıbrıs Eylem Planı ile uyumlu olduğunu bildirdi.

AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın AB Daimi Temsilciler Meclisi Toplantısı'nda Türkiye'nin önerisi olarak sunduğu 'sürpriz paketin' açıklanmasının ardından Ankara ile Finlandiya arasındaki diplomasi trafiği hızlandı. Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen'in öneri ile ilgili açıklamalarının ardından Ankara'da da gelişmeler dakika dakika takip edildi. Ankara, dün yapılan sürpriz hamlenin AB cephesinde olumlu ve pozitif enerji oluşturduğu inancını taşırken, Yunan ve Rum tarafının Türkiye'nin bu olumlu adımını bloke etmesinden endişe duyuyor. Ankara, AB Daimi Temsilciler Meclisi olarak bilinen Corroper'den Türkiye'nin önerisi ile ilgili net bir karar çıkmayacağı görüşünde. Türkiye, nihai kararın 11 Aralık'taki AB Dışişleri Bakanları toplantısından çıkmasını bekliyor.

AB'ye sunulan pakette özellikle önerilerin 'tek taraflı', 'koşullu', 'karşılıksız' olarak tanımlanması Ankara'yı rahatsız etti. Üst düzey bir yetkili bu konudaki tartışmalara açıklık getirerek, "Bizim önerilerimizde 'tek taraflı, koşullu, koşulsuz, karşılıksız' kelimelerini kullanmıyoruz. Fin önerilerinde de zaten bunlar yoktu. Olayları sıralamaya koymak, öncelikle tarih sırasına koymak yok. Türk tarafı pozitif bir adım attı, bu adıma komisyon ve konseyin olumlu cevap vermesini bekliyoruz" dedi.

Şu aşamada Türkiye'nin önerileriyle ilgili öncelikli konunun birliktelik içinde ortaya konan konular için AB ve Türkiye arasında ortak bir anlayışa varılması olduğuna dikkat çeken yetkililer, AB Komisyonu'ndan kendilerine gelen haberlere göre 29 Kasım'da yapılan tavsiye üzerinde durulduğu, ancak Türkiye'nin son girişiminin de bir fiili durum oluşturduğu ve göz ardı edilemeyeceği şeklinde olduğunu belirtti.

Yetkililer, Ankara'nın 'bir süre bir liman açılsın, beklensin' gibi bir anlayış içinde olmadığını, önerilere ilgili tarafların birbiriyle uyumlu çaba göstermeleri gerektiğini vurguladı. Yetkililer ayrıca, Finlandiya'nın önerilerle ilgili kendilerinden yazılı bir belge istemediğini ancak önerilere 'açıklık' getirilmesinin istendiğini bildirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Bursa'da ev sahibiyle tartışan kiracı daireyi patlattı

Bursa'da ev sahibiyle tartışan kiracı daireyi patlattı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın 'Şarap festivali' eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın "Şarap festivali" eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title