Haberler

Ankara'da Balkanlar Rüzgarı

Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) organizasyonunda gerçekleştirilen 2. Baklan Buluşması etkinliğinde, 11 Balkan ülkesinden bilim insanları, akademisyenler, din adamları ve STK temsilcileri Ankara’da bir araya geldi.

Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) organizasyonunda gerçekleştirilen 2. Baklan Buluşması etkinliğinde, 11 Balkan ülkesinden bilim insanları, akademisyenler, din adamları ve STK temsilcileri Ankara'da bir araya geldi.

TİKA'nın ilkini 2016 yılında gerçekleştirdiği Balkan Buluşması etkinliğinin ikincisi, bu yıl Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Romanya, Hırvatistan, Slovenya, Polonya, Ukrayna, Bulgaristan, Macaristan, Moldova, Yunanistan ve Makedonya'dan bilim insanları, akademisyenler, din adamları ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Ankara'da bir otelde gerçekleşen buluşmada Tarih, Kimlik ve Kültür konulu panel ile stratejik çalıştay gerçekleştirildi.

Üç oturum şeklinde gerçekleşen panelde Balkanlar tarihi, Balkanların kozmopolit kültür yapısı ve Balkanlardaki doğal ve kurgusal kimlikler üzerinde duruldu. Program hakkında İHA mikrofonuna açıklamalarda bulunan TİKA Başkanı Serdar Çam, "İkincisini yapmış olduğumuz Balkan Buluşması'nda Balkanlardan çok kıymetli sanatçı, iş adamı, müftülük temsilcileri, siyaset adamları ve medya mensupları olmak üzere çok geniş katılımlı bir toplantı oldu. Tabi ağırlıklı olarak akademisyenlerimizin bize sunmuş oldukları üç panelden oluşan, açıklamalı, özel toplantılar oldu" ifadelerini kullandı.

Bu sene çok daha farklı bir açılımla tamamlanan programın bundan sonra da devam edeceğini müjdeleyen Çam, "Amaç Balkan kültürünün tam anlaşılması, karşılıklı yılda en az bir kere de olsa Ankara'da buluşulması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin geçmişten gelen Balkan kimliğinin, idari yapısının, anlayışının, kültürünün bu manada uluslararası faaliyetlerdeki katkısını anmak" diye konuştu.

"Türk idari yapısında, yönetiminde, askeriyesinde her zaman Balkan kökenli insanlar yer almıştır"

Osmanlı döneminde de üç kıtaya hükmetmiş olan Türklerin en önemli etkiyi Balkanlarda bıraktığına vurgu yapan Çam, şu açıklamada bulundu:

"Türk idari yapısında, yönetiminde, askeriyesinde her zaman Balkan kökenli insanlar yer almıştır. Bunu TİKA olarak çeşitli ülkelerde her vesileyle görüyoruz. Fizan'a bile gitseniz Balkan kökenli bürokratların, paşaların bulunduğu bir idari yapı var. Dolaysıyla bizin bu bölgeye vazifemiz var. Öncelikli olarak da ekonomik kalkınmanın, göç hareketlerinin durdurulması, o bölgedeki ekonomik gelişmenin sağlanması, endüstriyel altyapının, tarımın, hayvancılığın potansiyelinin arttırılması gibi çalışmalarla ilgili özel katkı vermeye çalışıyoruz.

Bunun yanında kültürel varlıkların korunması, hem soyut, hem somut varlıkların korunması bunlar tabi ortak mirasımız. Onların yaşatılması korunması adına çalışmalar yapıyoruz." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ankara Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title