Haberler

Ahıska Türklerinde "Vatandaşlık" Beklentisi

Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı Kapanalan köyüne 1994 yılında yerleştirilen Ahıska Türkleri, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın, "Türkiye'de yaşayan Ahıska Türkleri de vatandaşlığa alınacak, bunun çalışmasını da yapıyoruz" sözünün ardından başlatılacak faaliyetlerin hızlandırılmasını ve Türk vatandaşlığına geçmeyi bekliyor.

MUHSİN ARSLAN - Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı Kapanalan köyüne 1994 yılında yerleştirilen Ahıska Türkleri, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın, "Türkiye'de yaşayan Ahıska Türkleri de vatandaşlığa alınacak, bunun çalışmasını da yapıyoruz" sözünün ardından başlatılacak faaliyetlerin hızlandırılmasını ve Türk vatandaşlığına geçmeyi bekliyor.

Kapanalan Muhtarı Arslan Güneş, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde Türkiye'ye gelenlerin kimliklerini aldığını, sonradan giriş yapanların ise böyle bir imkanının bulunmadığını belirterek, Ahıska Türklerinin Türk bayrağı altında Türk kimliklerinin olmasını istediğini söyledi.

Kapanalan'da hane sayısının 100'e ulaştığını, 50 hanedeki fertlerin kimliğinin bulunmadığını anlatan Güneş, şöyle konuştu:

"1994 yılında buraya geldik ve yerleştik. Ahıska Türküyüz. Sıkıntımızın en büyük nedeni kimlik. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmadığı için güç durumda kalıyoruz. İçişleri Bakanımız, Ahıska Türklerinin de vatandaşlığa alma çalışmaları yapıldığı müjdesini verdi. Eğer kimlik verilirse Ahıska Türkleri, büyük bir sevinçle Türk Cumhuriyeti bayrağı altında yaşamaya devam edecekler. Türk bayrağı altında yaşıyoruz fakat Türk kimliğimiz yok. Sıkıntı çekiyoruz, bir an önce kimlik verilmesini arzu ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, kimlik hususunun üzerinde bilhassa durdu. Kendisine çok teşekkür ediyorum. İnşallah Ahıska Türkleri kimliğe kavuşacak."

Güneş, Ahıska Türklerinin bir bölümünün tarım ve hayvancılıkla uğraştığını, bazılarının da sigortasız inşaatlarda ya da başka işlerde çalıştığını ifade etti.

"Vatanımız var, kimliğimiz yok"

Rusya'dan 2005 yılında ailesiyle göç eden Selim Devrüş, o yıldan beri kimliklerini alamadıklarını anlattı.

Türkiye'yi kendilerine vatan olarak gördüklerini, müjdeyi aldıklarında büyük mutluluk duyduklarını vurgulayan Devrüş, "Köyde yaşayanların yarısının vatandaşlığı yok. Bu vatandaşlığı alsak iş tarafında kolaylık olacak. Vatandaşlık alırsak güzel iş görürüz. Bu bayrağın altında benim torunlarım askerlik yapacak." diye konuştu.

Ferit Keleş, kimlikleri olmadığı için sigortalı işlerde çalışamadıklarını ve işe giremediklerini söyledi.

Köye 5 yıl önce göç eden Şah Murat Aliyev de Türkiye Cumhuriyeti kimliğine bir an önce kavuşmak istediklerini dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Turgut Özal Efkan Ala Bozüyük Bilecik Politika Güncel Haberler

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Bakmadan Geçme

Bulgaristan bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? #129342 Dallas Mavericks OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! #127936 Panathinaikos Aris maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Panathinaikos Aris maçı şifresiz mi? Torino Milan maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Torino Milan maçı şifresiz mi? Kayserispor Konyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Kayserispor Konyaspor maçı şifresiz mi? #9917 Başakşehir Trabzonspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Başakşehir Trabzonspor maçı şifresiz mi? Gaziantep FK Fatih Karagümrük maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Gaziantep FK Fatih Karagümrük maçı şifresiz mi? Samsunspor Alanyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor Alanyaspor maçı şifresiz mi? #9917 Ç.Rizespor Kasımpaşa maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Ç.Rizespor Kasımpaşa maçı şifresiz mi? Ankaragücü Pendikspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Ankaragücü Pendikspor maçı şifresiz mi? Beşiktaş Hatayspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Beşiktaş Hatayspor maçı şifresiz mi? Bayer Leverkusen Augsburg maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Bayer Leverkusen Augsburg maçı şifresiz mi? Hoffenheim vs Bayern Münih maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Hoffenheim vs Bayern Münih maçı şifresiz mi? B.Dortmund Darmstadt 98 maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? B.Dortmund Darmstadt 98 maçı şifresiz mi? Werder Bremen Bochum maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Werder Bremen Bochum maçı şifresiz mi?
Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title