Haberler

Afganistan'da İdama Çarptırılan 4 Kişinin Cezası İptal Edildi

Güncelleme:

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Temyiz Mahkemesi, Kur'an-ı Kerim yaktığı iddia edilen kadını linç ettikleri gerekçesiyle 4 kişiye verilen idam cezasını iptal etti.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Temyiz Mahkemesi, Kur'an-ı Kerim yaktığı iddia edilen kadını linç ettikleri gerekçesiyle 4 kişiye verilen idam cezasını iptal etti. 3 kişi 20 yıl bir kişi 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İDAMLAR HAPİS CEZASINA ÇEVRİLDİ

Kabil Temyiz Mahkemesi Hakimi Abdul Naser yaptığı açıklamada, Farhunda isimli 27 yaşındaki kadının linç edilmesi üzerine, Kabil 1. Mahkemesi tarafından idam cezasına çarpılan 4 kişinin idam hükmünü iptal ettiklerini, bu kişilerden üçünü 20, birini de 10 yıl hapis cezasına mahkum ettiklerini söyledi.

18 YAŞINDAN KÜÇÜK OLDUĞU İÇİN 10 YIL CEZA ALDI

Söz konusu kişilerden birinin yaşı 18'in üzerinde olmadığı için 10 yıllık hapis cezasına mahkum edildiğini vurgulayan Naser, "Afganistan'ın ceza kanunu bir insanı kasten öldürene idam ya da uzun süreli hapis cezası verilmesine hükmediyor, biz de bu kişilere uzun süreli hapis cezasına mahkum ettik" dedi.

MUSKA YAZAN ADAM SERBEST KALDI

Naser, Farhunda'nın öldürmesiyle ilgili gizli yapıldığı iddia edilen ikinci duruşmanın açık şekilde gerçekleştirildiğini savundu.

Farhunda'nın Kur'an-ı Kerim'i yaktığı iddiasını ortaya koyan ve kalabalığı onun öldürmesi için teşvik eden, muska yazdığı belirtilen kişinin de mahkeme tarafından serbest bırakıldığı bildirildi.

Kadının ailesi ve dosyayı takip eden Afgan insan hakları aktivistleri, ikinci duruşmanın gizlice düzenlendiğini belirterek, duruşmayla ilgili defalarca bilgi almaya çalıştıklarını ancak bilgi verilmediğini ve bu nedenle katılamadıklarını öne sürdü.

BİRİNCİ MAHKEME KARARI

Kabil 1. Mahkemesi, Farhunda'nın öldürülmesiyle ilgili yakalanan 30'u sivil, 19'u polis 49 kişiden 4'ünü idama mahkum etmiş, sanıklardan 8'ini 16'şar yıl hapis cezasına çarptırmış, 18 kişiyi ise delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakmıştı.

Mahkeme, görev ihmali nedeniyle gözaltına alınan 19 polisten de 11'ini bir yıl hapse mahkum etmiş, sekizini de serbest bırakmıştı.

KUR'AN YAKTIĞI SANILMIŞTI

Farhunda, Mart ayında Kabil'deki bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yaktığı iddiasıyla linç edilmişti. Daha sonra olay yerinde Kur'an değil, Farsça yazılmış ve muska olduğu sanılan, bir kısmı yanmış kağıt parçaları bulunmuştu.

Devlet Başkanı Eşref Gani, Farhunda'nın ölümünü araştırmak için komisyon görevlendirmişti. Komisyon, 30 günlük araştırması sonucunda Farhunda'nın suçsuz olduğunu açıklamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Afganistan Kabil Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (17)

SibelmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

DOĞRU BİR KARAR VERMİŞ TEMYİZ MAHKEMESİ. Ağır Tahrik olduğundan beraat en doğrusu. Neden yakmış Kuran ı. AMACI NEYMİŞ.

5
19
yanıtYanıtla
mustafa:

Müslüman coğrafyası bu zihniyet devam ettiği sürece iflah olmaz. . . Bir müslüman olarak bunu itiraf etmemiz gerekiyor.

15
0
yanıtYanıtla
garip:

Adam ona büyü hazırlıyor iş yürümeyince iftira atıyor yobazlar hazır zaten hemen lince koşuyorlar. Bizim ülke çok mu farklı biri bağırsın kuran yakıyorlar sorgulamadan herkes lince . . . . kürtler beni dövüyor desin herkes lince. . . araştırma yok neden sorgulama yok mahkemeye adalete teslim yok . O zaman sen ülkendeki adalete güvenmiyorsan ülkene güvenmiyorsan nerden vatansever oluyorsun nerden dindar oluyorsun. . .

14
0
yanıtYanıtla
corci:

cehalet çok başka

10
3
yanıtYanıtla
optimist:

Gecen haftada pyd/pkk liler kurani cignedi peygamberimize küfretdi net da var görüntüler

4
7
yanıtYanıtla
cincon:

Oylar akp ye

3
8
yanıtYanıtla
nicola tesla:

cahil afganlar siz adam olmasınız olum

8
1
yanıtYanıtla
Hasan:

Türkiyenin de geleceği bu. . hatta birazda geçmişi. . hatırlarsanız sivas ta yakanlarda ceza almadan çıkmıştı. sonra sivas sanıklarını savunan avukatlar ak partiden milletvekili olarak toplumsal bir harekatın içinde yer almıstı. bunlar uzak değil yakın geçmişte Türkiyede de oldu ve şiddetlenerek olmaya devam edecek. .

6
3
yanıtYanıtla
bulanik gafa:

cahillerin ulkesi afganistan

6
1
yanıtYanıtla
lazzzz:

NEDIR BU KURAN YAKTI YALANI YAA KIZA TECAVUZ EDIN SONRA ÖLDURUN KURAN YAKTI ALLAH BELANIZI VERISNN PIS ADILER YAKDIYSA ALLH VERIR CEZASINI SEN KIMSIN. . .

5
2
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title