Haberler

Adanaek 2Sinema Devlerine Onur Ödülü Altın Koza Film Festivali

17'inci Altın Koza Film Festivali'nde Yıllarını Sinemaya Vermiş Oyuncu Müjde Ar ile Sinema Eleştirmeni Atilla Dorsay'a 'yaşam Boyu Onur Ödülleri' Verildi. Müjde Ar, Ülke Dışında Olduğu İçin Ödülünü Yerine Yönetmen Ümit Ünal Alırken, Dorsay, Ödüllünü Alırken Duygusal Anlar Yaşadı.

17'İNCİ Altın Koza Film Festivali'nde yıllarını sinemaya vermiş oyuncu Müjde Ar ile sinema eleştirmeni Atilla Dorsay'a 'Yaşam Boyu Onur Ödülleri' verildi. Müjde Ar, ülke dışında olduğu için ödülünü yerine Yönetmen Ümit Ünal alırken, Dorsay, ödüllünü alırken duygusal anlar yaşadı.

Zaimoğlu Park Zirve'nin açık hava bölümünde yapılan ve Saba Tümer'in sunuculuğunu üstlendiği geceye sinemanın duayenleri, genç sanatçılar, kentin önde gelen isimleri ile çok sayıda bürokrat ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Tören festival sponsorlarına teşekkür plaketi sunulmasıyla başladı. 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' alacak sanatçılar sahneye çağrılmadan önce hayatlarıyla ilgili sunum yapıldı. 60'ı aşkın filmde rol alan Müjde Ar yurt dışında olduğu için törene katılamadığından, Adana Vali Vekili Fikret Deniz'den Ar'ın ödülünü yönetmen senarist Ümit Ünal aldı. Ünal, yaptığı konuşmada, "Müjde Ar, her zaman sinemada en iyisini yaptı, canlandırdığı karakterlerle kalıplaşmış roller biçilen Türk kadınının aynası oldu. Senaryosunu yazdığım 'Teyzem' adlı filmde Müjde Ar'ın başrol oynaması bir senarist olarak beni her zaman onurlandırıyor. Şu anda onun ödülünü almak için yönetmen olarak buradayım ve yönetmen olmamda Müjde Ar'ın katkısı çok fazla" dedi.

Vali Vekili Deniz ise sanatçıların çok değerli olduğunu vurgulayarak, "Eğer bir insan, yaşadığı ülkenin sanatını, kültürünü, sanatçısını, bilmiyor, tanımıyorsa o ülkenin yabancısı demektir. Siz sanatçılar değerlisiniz, değerli olanlar önemli olanların her zaman önünde olur. Türkiye'yi çağdaş ülkeler seviyesine çıkarmak ancak kültür ve sanatla mümkündür." diye konuştu.

DORSAY DUYGULANDI

Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay ise ödülünü Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'dan alırken duygusal anlar yaşadı. Gözyaşını tutamayan Dorsay, çok güzel ve yoğun duygular yaşadığını belirterek, "Bu ödülü öyle bir kentte alıyorum ki burası Yılmaz Güney'in, Abidin Dino'nun, Yaşar Kemal'in, Şener Şen'in memleketi. Burada bu ödülü almak benim için gurur verici. Biz eleştirmenler öyle Yaşam Boyu Onur Ödülü almayız, biz genelde yazılarımızdan dolayı karşı eleştiriler alırız, hakaretler ve küfürler de alırımız bol bol. Ödül son derece anlamlı benim için bu yüzden. Aslında yaptığımız iş dışarıdan görüldüğü gibi kolay değil. Bu zor yanları var. işe rağmen 44 yıldır yazıyorum ama halen bıkmadım. Aklımın başında olduğu, sağlığım el verdiği sürece de yazmaya devam edeceğim" dedi.

'AKLIM YERİNDE OLDUKÇA TABİ Kİ ÜRETECEĞİM'

Bazı yazarların kendisini hala eleştirmenlik yaptığı için eleştirdiğini savunan Dorsay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir yazar 'Nereye baksak Atilla Dorsay yeter artık' diye bir yazı yazdı. Bir insana sen çok üretiyorsun, sen kitap yazıyorsun, televizyona da çıkıyorsun diye hareket edilmesi ancak Türkiye'de mümkün olabilen bir şeydir. Batıda böyle bir şey yok. Batıda insanlar ürettikleri ölçüde beğenilirler, övgü alırlar. Ama ne oldu? O yazar uzun zamandır ortalarda yok, ben buradayım. Bu da benim intikamım oldu. Emin olun yazı yazmadığım günlerde kendimi eksik hissediyorum. Üreteceğim tabi ki, niçin üretmeyim ki. Aklım yerinde oldukça elbette ki üreteceğim. Bu ödül bana bu cesareti tekrar verdi. Müjde Ar'ı çok seviyoruz. Bu gece bu sahnede olup, bu zevki benimle paylaşmadığı için gerçekten çok üzgünüm." Dorsay'ın sözleri katılımcılardan uzun süre alkış aldı.

Dorsay'a ödülünü veren Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise Adana'nın sanata ve sanatçıya her zaman değer verdiğini belirterek, sinemanın en parlak dönemlerinin yaşandığı yıllarda Adana'nın yazlık sinemalarıyla ünlü olduğunu hatırlattı. Aldırmaz her zaman sanata ve sanatçıya destek olacakları söyledi.

Etkinliğe katılanlara Burçak Evren'in derlediği, Müjde Ar ve Atilla Dorsay kitapları dağıtılırken, Erol Evgin de sevilen eserleriyle izleyenleri büyüledi.

Müjde Ar'ın festivalin gösterim bölümünde, Ah Güzel İstanbul, Adı Vasfiye, Arabesk, Asiye Nasıl Kurtulur ve Teyzem filmleri izleyici ile buluştu. Festival kapsamında Dorsay'ın Hindistan'daki çalışmalarından oluşan ve portre ağırlıklı fotoğraf sergisi açıldı. Adana Kültür Sanat Merkezi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulan sergi, 26 Eylül'e kadar izlenebilir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

İstanbul'da 1 Mayıs'ta çıkan olaylarla ilgili gözaltına alınan 27 kişi daha tutuklandı

İstanbul'da 1 Mayıs'ta çıkan olaylarla ilgili gözaltına alınan 27 kişi daha tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title