Haberler

80 Yaşındaki Suriyeli Kadın Geleneksel İpek Dokumayı ve Boyama Sanatını Sürdürmeye Çalışıyor

Güncelleme:

80 yaşındaki Shamsa Muhammad Bilal, Suriye'deki geleneksel ipek dokuma ve boyama sanatını, hayatta kaldığı sürece canlı tutmaya çalışıyor.

80 yaşındaki Shamsa Muhammad Bilal, Suriye'deki geleneksel ipek dokuma ve boyama sanatını, hayatta kaldığı sürece canlı tutmaya çalışıyor.

Hamalılar eskiden gelinlerine ve sevdiklerine bir müsriflik ve abartı göstergesi olarak ipek elbiseler alırlardı. Ancak, yaşamın artan hızı ve zorlu ekonomik durumlar nedeniyle, insanlar daha ucuz ve daha modern seçenekler aramaya başladıkça, bu zanaat neredeyse öldü.

Bilal, içlerinden birinin öğrenip ona sadık kalması umuduyla gençlere bu sanatı öğretmek için birçok eğitim kursuna katıldı.

SES 1 (Arapça): SHAMSA BİLAL, Geleneksel ipek zanaatkarı:

"Üzülüyorum çünkü bu zanaatı daha fazla insanın öğrenmesini istiyorum, çünkü hem geçiminizi sağlayabilirsiniz, hem de eğlenceli. Her şey çok pahalı hale geldiği için maalesef bunlar sadece umut ve hayal."

Bilal'in kararlılığı, gelini Samar Nassan'a bu beceriyi öğrenmesi için ilham verdi.

SES 2 (Arapça): SAMAR NASSAN, Geleneksel ipek zanaatkarı:

"Geçmişin bir parçası olduğu için ilgimi çekti ve böyle bir zanaatın yok olmaması gerektiğine inanıyorum. İpek bulunursa müstakbel gelinlerim ve kızlarım evlendiklerinde onlar için elbiseler hazırlayacağım. Onları bu zanaatı öğrenmeleri için ikna etmeye çalışıyorum ama dişlerinden korkuyorlar."

Bilal ve gelini şu an için dokuma üzerinde çalışırken ipek terzisi ve tüccar Ahmad Dbaik boyama işlemini hallediyor.

Hama'nın eski semtindeki dükkanında Dbaik, Bilal ile yeni renk kompozisyonları seçerek sanatı modernize etmeye çalıştıklarını söyleyerek, bu zanaatın değiştirilemeyeceğini veya makinelerde kullanılamayacağını kaydetti.

SES 3 (Arapça): AHMAD DBAİK, Geleneksel ipek mağazası sahibi:

"Günümüz zevklerine uyacak şekilde modern renkler yapmaya çalışıyoruz, fakat zaman içinde ve yüzyıllar boyunca bu şekilde yapıldığından ve değiştirilemez olduğundan bu sanatı olduğu gibi koruyoruz. Bu bir sabır ve hassasiyet zanaatı ve bir sanat."

Dbaik, günümüzde insanların özellikle de Suriye'de çok fazla yabancı turist olmadığı için daha kolay zanaatları ve çabuk para kazandırabilecek şeyleri tercih ettiğini söyledi, Dbaik, ancak turizm normale dönerse bu zanaatın kurtarılabileceğini belirtti.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Şam'dan bildiriyor. (XHTV)

Kaynak: Xinhua / Güncel

Suriye Haberler

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Bakmadan Geçme

27-28 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Temmuz Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? Sancaktepe, Avcılar, Esenler elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? Ankara Keçiören, Altındağ, Ayaş elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ataşehir hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Ataşehir nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Kadıköy hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Kadıköy nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Beykoz hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Beykoz nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Küçükçekmece hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Küçükçekmece nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Instagram bu hikayeye erişilemiyor hatası! (ÇÖZÜMÜ) Instagram bu hikayeye erişilemiyor ne demek, neden olur? Cihan Çanak bozkurt işareti mi yaptı? UEFA Cihan Çanak'a ceza verecek mi? Rüyada birinin öldüğünü duymak ne anlama gelir?
Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title