Haberler

"2050 yılında dünyanın yüzde 52'si miyop olabilir"

Miyopi yani uzağı görememe en sık görülen göz bozukluklarının başında geliyor.

Miyopi yani uzağı görememe en sık görülen göz bozukluklarının başında geliyor. Teknoloji ile iç içe yaşam tarzı geliştikçe miyopinin görülme sıklığının da ciddi oranda arttığına dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Göktuğ Demirci "2050 yılında dünyanın yüzde 52'sinin miyop ve bunların yüzde 10'unun -6.00 numaradan yüksek olacağı tahmin ediliyor. Gözlük kullanımı sadece hastanın yaşam kalitesini arttırır miyopiyi tedavi etmez. Miyopiyi engellemek için çocuklarınızı bol bol dışarı çıkarın, uzağa baktırın" dedi.

Medipol Üniversitesi Vatan Klinikleri Göz Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Göktuğ Demirci, her yaşta görülebilen miyopiye karşı uyardı. Doç. Dr. Demirci, uzağı görememe probleminin günümüzde dünyadaki en yaygın göz bozukluğu olduğuna dikkati çekerek "Miyopi kelimesinin kökeni Yunanca'dan geliyor ve Latince 'gözünü kısma' anlamını taşıyor. Miyoplar gözlerini kıstıklarında uzağı daha net görürler" ifadelerini kullandı.

"ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA"

Özellikle çocuklarda miyopinin hızla arttığına işaret eden Doç. Dr. Demirci, şöyle devam etti: Çocuklarda görme bozukluğunun önde gelen nedeni miyopidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. 2010 yılında yaklaşık 1.9 milyar insan yani dünya nüfusunun yüzde 27'si miyoptu. Bunların 70 milyonunun yüksek miyopisi yani -6.00'dan yüksek numarası vardı. 2050 yılında dünyanın yüzde 52'sinin miyop ve bunların yüzde 10'unun -6.00'dan yüksek olacağı tahmin ediliyor. Miyopi, insanların yaşam kalitesini azaltmanın yanında ülkelerin ekonomisine büyük zararlar veriyor. 2010 yılında yapılan bir çalışma dünyanın üretim gücünde 200 milyar dolar zarara neden olduğunu göstermiştir.

"GÖZLÜK TEK BAŞINA TEDAVİ SAĞLAMAZ"

Doç. Dr. Demirci, miyopinin kesin bir nedeni bulunamadığına da değinerek şunları söyledi: "Bilimsel çalışmalar sadece genetik ve yakın çalışma yanında birçok faktörün etkisi olduğunu gösterdi. Miyopinin tedavisinde gözlük kullanımı sadece hastanın yaşam kalitesini arttırır hastalığı tedavi etmez. Günümüzde bilimsel çalışmaların amacı miyopi epidemisini durdurmaktır. Yeni teknolojik çalışmalarla miyopinin durdurulması amaçlanıyor. Örneğin çocuklar için geliştirilen özel kontakt lensler, mikroformülasyonlu özel damlalar gibi."

"AÇIK HAVADA GEZEREK ENGELLEYİN"

Uzakdoğu ülkelerinde okul çağında daha şimdiden miyopi oranının yüzde 90 oranına ulaştığını belirten Doç. Dr. Demirci, dünyada miyopiyle mücadele kapsamında yapılan çalışmaları şu şekilde açıkladı: "Ekim 2019'da Singapur Göz Sağlığı Enstitüsü miyopi araştırma fonu için 26 milyon dolarlık yatırım yaptı. Çin'de ise çocukların en çok vakit geçirdiği yerler olan okullarda ders süreleri kısaltılıp teneffüs süreleri uzatıldı. Hatta bununla yetinilmeyip okullar camdan yapılmaya başlandı. Teknoloji ve ilaçların yanında en önemli miyopi engelleyici ise açık havada gezmektir. Biz kendi çocukluğumuzda sokakta oyun oynayarak, tek kanallı ve gece 12'den sonra kapanan siyah beyaz bir televizyonla büyüdük. Ne yazık ki yeni jenerasyon kapalı alanlarda uzaktan çok yakına bakarak, minimum hareketle büyüyor."

"GÜN IŞIĞINA ÇIKIN, UZAĞA BAKIN"

Doç. Dr. Demirci, dünya genelindeki çarpıcı oranlar hakkında da bilgi vererek sözlerini şöyle noktaladı: "Bugün Uzakdoğu'daki yüzde 90 miyopinin tersine Afrika'da miyopi oranı yüzde 10. Bilimsel çalışmalar da gün ışığının özellikle ultraviyolenin gözün uzamasını engellediğini sonuç olarak miyopiyi engellediğini gösteriyor. Sonuç olarak miyopi sıklığı geçmişten günümüze sürekli artmakta. Bundan 400 yıl önce Kepler miyop olmasının nedenini çok fazla yakın okumasına bağlamış ve 1904'te Dr. Henry Edward Juler 'Belki de miyopi ilerlediğinde hastalara deniz yolculuğuna çıkmalarını önerebiliriz' demiştir. 100 yıl sonra da biz miyopi riski olanlara gün ışığına çıkın ve bol bol uzağa bakın diyoruz."


- İstanbul
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Afrika Haberler

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

Bakmadan Geçme

Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda AVM'ler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde alışveriş merkezleri çalışıyor mu? #128717 Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz? YUMUŞAK KURBAN ETİ KAVURMASI TARİFİ | Lezzetli kavurma nasıl yapılır? Kurban eti mangalda nasıl yumuşak olur? Kurban eti hemen yenir mi, kaç saat dinlenmeli? Diyanete göre kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli? YUMUŞAK KURBAN ETİ KAVURMASI TARİFİ | Lezzetli kavurma nasıl yapılır? Kurban eti mangalda nasıl yumuşak olur?
Kariye Camii'nde 79 yıl aradan sonra ilk bayram namazı kılındı

Kariye Camii'nde 79 yıl aradan sonra ilk bayram namazı kılındı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title