Haberler

2 Bin 500 Yıllık Gelenek Yeniden Hayat Buluyor

MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'nde, tarihi geçmişi 2 bin 500 yıl öncesine dayandığı öne sürülen Mezitli bezi dokumasını yaşatmak amacıyla kurulan atölyenin açılışı gerçekleştirildi.

MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'nde, tarihi geçmişi 2 bin 500 yıl öncesine dayandığı öne sürülen Mezitli bezi dokumasını yaşatmak amacıyla kurulan atölyenin açılışı gerçekleştirildi.

Mezitli Belediyesi, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü ve Mezitli Soroptimist Kulübü'nün katkılarıyla Sanatevi'nde kurulan atölye açılışına Mezitli Belediye Başkanı CHP'li Neşet Tarhan, Mezitli Soroptimist Kulübü Başkanı Sembol Tarhan, Mersin İdman Yurdu Başkanı Ali Tekin, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Akar Tülücü, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

KADINLAR İSTİHDAMA KAZANDIRILACAK

Mezitli bezinin tarihinin anlatıldığı slayt gösterisinin ardından konuşan Mezitli Soroptimist Kulübü Başkanı Sembol Tarhan, Romalıların yaşadığı Soli Pompeipolis antik liman kentinde yapılan arkeolojik kazılarda ele geçen dokuma araç gereçleri, bu bölgede eski çağlardan bu yana dokumacılığın var olduğunu kanıtladığını ifade etti.

Proje ile birçok kadının evine ekmek götüreceğini vurgulayan Sembol Tarhan, "Yaklaşık 2 bin 500 yıllık geçmişi olan ve kıyafetten ev gereçlerine kadar pek çok alanda kullanılan Mezitli dokumasının yeniden hayat bulmasını istiyoruz. 2 yıl sürecek projenin ilk bölümünde 30 kursiyer usta öğreticiler tarafından doğru tekniklerle dokumayı öğrenecekler. Proje sonunda, istihdama kazandırılmış kadınlar satış mağazası açarak el emeği göz nuru ürünlerin satışını yapacak" dedi.

MEZİTLİ BEZİ DÜNYAYA TANITILACAK

Mezitli bezini uluslararası platformlarda tanıtmayı hedeflediklerini belirten Belediye Başkanı Tarhan ise, "Bizler geçmişteki kazanımlarımızı korumaya önem veriyoruz. Bunlardan birisi de günümüze taşınmamış olan Mezitli dokumasını tekrar canlandırmak istiyoruz. Bu projeyi amacımız sadece Mersin'de değil ulusal ve uluslararası platformlara taşımaktır" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Başkan Tarhan, dokuma tezgahında Mezitli bezinin  ilk ilmeğini atarak projeyi başlattı.

- Mezitlimersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mersin Üniversitesi Neşet Tarhan Mezitli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title