Haberler

Gül:" İran'a Yeni Bir Paket Sunuldu"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ''İran'ın nükleer enerjiyle ilgili çalışmalarını askıya alması karşılığında yeni bir paket sunuldu'' dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ''İran'ın nükleer enerjiyle ilgili çalışmalarını askıya alması karşılığında yeni bir paket sunuldu'' dedi.

Gül, AK Parti Kütahya İl Kongresi'nden sonra Vali Osman Aydın'ı makamında ziyaret sırasında, bir gazetecinin, ''ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın, Türkiye'nin arabuluculuğunda İran'a 5 günlük bir süre tanıdı. 5 günlük sürede bu konuları yerine getirmezse bir yaptırım uygulanacağından söz edildi. Bu konuda söyleyeceğiniz bir şey var mı?'' sorusu üzerine şunları kaydetti:

''Bu konuyu açıkladık, biliyorsunuz. Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Viyana'dan toplantıdan gelmişti. BM Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülkeyle Almanya, aralarında yaptılar bu toplantıyı. İran'ın nükleer enerjiyle ilgili çalışmalarını askıya alması karşılığında yeni bir paket sunuldu. AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran'a gidecek ve paketi Tahran'a sunacak, görüşüp onlara anlatacaktı. Bildiğiniz gibi pakette çok teşvikler var. Türkiye olarak biz bu işin barışçı, demokratik yollarla çözülmesini arzu ediyoruz. Çünkü komşumuzda çıkacak bir olay, bölgede çıkacak bir olay hepimizi etkileyecektir.

Diplomatik çözüm için epeydir uğraşıyoruz. Sayın Başbakanımızın çok temasları oldu, biliyorsunuz. İki hafta içinde yoğun bir diplomasi trafiği yaptım. İranlı dostlarımızla bu konuyu paylaşıyoruz. Burada önemli olan nokta şu; beyanın muhakkak içeriğine bakmak gerekir, içeriği üzerinde görüşmek gerekir, iyi değerlendirmek gerekir. Ümit ediyorum ki yeni bir fırsat ortaya çıkmıştır. Bu fırsat her iki taraf tarafından da en iyi şekilde değerlendirilmeli. Biz de elimizden gelen yapıcı rolü oynuyoruz, oynamaya devam edeceğiz.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title