Haberler

Gül: "Finli Bakanın Kıbrıs'a Ziyareti Söz Konusu"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile Kıbrıs Sorununa İlişkin Olarak Birkaç Kez Telefonda Görüştüğünü ve Finli Bakanın Bölgeye Ziyaretinin Söz Konusu Olabileceğini Söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile Kıbrıs sorununa ilişkin olarak birkaç kez telefonda görüştüğünü ve Finli bakanın bölgeye ziyaretinin söz konusu olabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'nda biraraya gelen Abdullah Gül ve Belçika Dışişleri Bakanı Karel De Gucht, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

Gül, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın, Gümrük Birliği ek protokolüyla ilgili yaşanan sorunun aşılabilmesi ve Kıbrıs sorununa çözüm bulunabilmesi için tarafları biraraya getirmeye hazırlandığının hatırlatılması üzerine, konuya ilişkin olarak Finli bakanla birkaç kez telefonda görüştüğünü, Finlandiya'nın girişimlerine Türkiye olarak yapıcı bir biçimde destek verdiklerini söyledi.

Tuomioja'nın bölgeye yapacağı bir ziyaretin daha yararlı olabileceğini düşündüklerini belirten Gül, bu çerçevede Finli bakanın mekik diplomasisi için Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ı ziyaret etmesinin söz konusu olduğunu, ancak henüz netleşen bir şeyin olmadığını bildirdi.

Gül, şunları kaydetti:

''Nasıl birşey olacağıyla ilgili kararlaştırılmış birşey yok. Belki kendisinin bölgeyi ziyareti söz konusu olabilir, belki orada bir toplantı olabilir, belki başka birşey olabilir. Bunlar hep yapıcı düşünceler ve dolayısıyla kararlaştırılmış birşey de yok. Ama bir gayret içindeler. Biz de yapıcı olarak bu gayretlere destek veriyoruz. Önemli olan ortaya dengeli bir neticenin çıkması, bunun için belki bölgeyi ziyaret etmesi daha faydalı olur diye düşünüyorum. Ama bunlar tam kesinleşmedi.''

Gül, Finli bakanın tam olarak hangi ülkeleri ziyaretinin söz konusu olduğunun ve Finlandiya'daki bir toplantıya Türkiye'nin itiraz mı ettiğinin sorulması üzerine de, sonuç alınacak herhangi birşeye itirazları olmayacağını bildirdi.

Belçika Dışişleri Bakanı De Gucht da, Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili bir soru üzerine, aralık ayındaki AB zirvesi öncesinde Kıbrıs konusunda bir çözüm bulunabileceği yönünde iyimser olduğunu belirterek, tüm tarafların iyiniyetle çabalamasının böyle bir çözümü kolaylaştıracağını kaydetti.

De Gucht, ''AB zirvesinden önce bir çözüm bulunacağı konusunda iyimserim'' diyerek, bazı ülkelerin Ek Protokol'ün TBMM tarafından onaylanması konusunda sabırsızlık gösterdiğini, ancak soruna kalıcı bir çözüm bulmanın daha önemli olduğunu ve sabırsızlıkların bu süreci olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi.

De Gucht, terörist Fehriye Erdal ile ilgili bir soru üzerine de, Erdal ile ilgili 7 Kasım'da bir karar alınacağını ifade ederek, Erdal'ı bu tarihten önce yakalayabilmeyi umduklarını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title