Haberler

Gül: "Anayasa Kılavuzumuz Olacaktır"

11. Cumhurbaşkanı Adayı Abdullah Gül, 'Görevimi Yerine Getirirken Bütün İlkem, Anayasayı Takip Etmek Olacaktır. Anayasa Bizim Kılavuzumuz Olacaktır' Dedi.

11. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, ''Görevimi yerine getirirken bütün ilkem, Anayasayı takip etmek olacaktır. Anayasa bizim kılavuzumuz olacaktır'' dedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan'a adaylık dilekçesini sunmasının ardından Parlamentoda basın toplantısı düzenleyen Gül, cumhurbaşkanı seçimindeki tıkanıklığın aşılması için erken seçime gidildiğini ve millet iradesinin yeniden ortaya çıktığını söyledi.

Seçime yüksek bir katılım olduğunu, oy kullananların hepsinin temsil edildiği bir Meclis'in oluştuğunu anlatan Abdullah Gül, şöyle devam etti:

''Seçim sonrası yaptığım basın toplantısında, ' seçim meydanlarının sesini görmezlikten gelemem' demiştim. Hepimizin açık, dürüst ve millete verdiğimiz sözün arkasında olması gerekir. Benim adaylığım büyük kitleler ve meydanlar tarafından destek gördü. Bu sözü tutmak ve yerine getirmek için seçim sonrası bunu çok derin bir şekilde düşündüm. İstişarelerde bulundum.''

Cumhurbaşkanlığı makamının önemini gayet iyi bildiğini, bu yüce makamı temsil etmenin büyük bir sorumluluk istediğini anlatan Gül, şöyle konuştu:

''Bunun bilinci içindeyim. Milli iradenin temsilcisi olan TBMM, şayet beni bu makama layık görürse, görevimi yerine getirirken bütün ilkem ve önceliğim Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını takip etmek olacaktır. Anayasa bizim kılavuzumuz olacaktır. Anayasamızın temel ilkeleri ilk 4 maddede gayet açık bir şekilde yazılmıştır. Anayasamızın 2. maddesinde Cumhuriyetimizin temel ilkeleri yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Bu ilkeleri korumak ve güçlendirmek temel hedefim olacaktır.''

Cumhurbaşkanının görevlerinin yazılı olduğu Anayasanın 104. maddesini hatırlatan Gül, cumhurbaşkanının, Türk devletinin birliğini temsil ettiğini kaydetti. Kendisinin de bu bilinç içinde, bu ilkeden hareket edeceğini ifade eden Gül, şunları söyledi:

''Devletin ve milletin birliğini, bütünlüğü, bölünmezliğini sonuna kadar korumak için çalışacağım. Bütün vatandaşlarımızı kucaklayacağım. En farklı düşünceleri de dikkate alıp onları da kucaklayacağım. Tarafsızlık kesin ilkem olacaktır. Bundan hiç kimsenin tereddüt etmemesini özellikle rica ediyorum. Çünkü cumhurbaşkanı siyasetin dışında olacaktır ve siyasi kimliğini bırakacaktır. Herkese eşit mesafede olacağım.''

Gül, ''Bu süreçte adaylığınızın sürdüğü mesajlarını verdiniz. Ama Başbakan bile birkaç isim olabileceğini söyledi. Adaylığınız konusunda bir kriz oldu mu?'' sorusuna karşılık, başta AK Parti Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm arkadaşlarının kendisine güvendiğini, destek verdiğini ve bu şekilde adaylığını koyduğunu anlattı.

CHP'nin adaylığına ilişkin çekinceleri olduğunu ve randevu talebine olumlu yanıt vermediğini bildiren bir gazetecinin, ''CHP'ye bir çağrıda bulunmak ister misiniz?'' sorusu üzerine Gül, herkesin kendi vereceği karara saygı göstereceğini belirtti.

Abdullah Gül, ''Ben herkesle diyalog içinde olacağım. Bana oy verirler, vermezler, kendi adaylarını çıkartırlar, Meclise gelirler, bu onların bileceği şeylerdir. Ona saygı gösteririm. Ama ben, onlar bana oy verseler de vermeseler de şayet cumhurbaşkanı seçilirsem, şüphesiz ki CHP ile de yakın işbirliği içinde olmayı arzu ederim ve böyle olacağım. Herkese eşit mesafede olurum ve bunları hiçbir zaman aklıma getirmem'' diye konuştu.

Gül, laikliğin korunmasının en temel ilkelerinden biri olacağını vurgulayarak, ''Bu konuda hiç kimsenin kaygı duymasına gerek olmadığı kanaatindeyim'' dedi.

Cumhurbaşkanlığının sorumluluk isteyen bir görev olduğunu, kendisinin de bunun bilincinde olduğunu vurgulayan Gül, ''Kolay değil, zor bir görevdir. Ama şundan da mutluluk duydum ki benim cumhurbaşkanı olmamı veya olmamamı isteyen herkes, bu işi en iyi şekilde yapabilecek kişilerden birinin ben olduğumu gayet açık bir şekilde yazdılar'' şeklinde konuştu.

Gül, ''22 Temmuz öncesi koşullar ortadan kalktı mı? Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini içeren referandum konusunda ne düşünüyorsunuz?Cumhurbaşkanının yetkileri fazla mı? Azaltılmasına ne dersiniz?'' sorusuna karşılık, bunların tümünün tartışılacağını belirterek, referandum konusunda YSK'nın süreci başlattığını ve günü geldiğinde yapılacağını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title