Haberler

Grossman, ABD - Türkiye İlişkilerini Değerlendirdi

ABD'nin Eski Ankara Büyükelçisi ve Eski Dışişleri Bakan Yardımcılarından Marc Grossman, Sözde Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı ve PKK Yüzünden Gerilen Türk Amerikan İlişkilerinin Uzun Dönemli Olarak Ele Alınması Gerektiğini Belirtti.

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi ve eski Dışişleri Bakan Yardımcılarından Marc Grossman, sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı ve PKK yüzünden gerilen Türk Amerikan ilişkilerinin uzun dönemli olarak ele alınması gerektiğini belirtti.

Her 10 Türk'ten 9'unun ABD'den nefret ettiğini ortaya koyan anketleri 'korkunç' olarak nitelendiren Grossman, "ABD PKK'nın lider takımını tutuklamalı" dedi. Taraflara sakin olmaları çağrısında bulunan Grossman, Türkiye'nin Ermenistan konusunda sınır kapısını açarak adım atmasının Amerikalılar üzerinde olumlu etkide bulunacağını dile getirdi. Grosman, sözde Ermeni soykırımı tasarısı ve PKK yüzünden gerilen Türk-Amerikan ilişkilerini İHA'ya değerlendirdi. Açıklamalarında özellikle iki ülke arasındaki

ilişkilerin önemine değinen Grossman, zaman zaman ABD ve Türkiye arasında sorunlar yaşandığını, şimdi de bunun bir örneğinin görüldüğünü ifade etti. Taraflara iki ülke arasındaki ilişkilerin devam etmesi için çok çalışmalarını öneren Grossman, Ermeni tasarısı ile ilgili verilecek tepkiler konusunda da ABD ve Türkiye'nin düşünmesi gerektiğini dile getirdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın tepkisini ve Türk insanının Washington'daki olaylarla ilgili mutsuzluğunu anladığını kaydeden Grossman, iki ülke arasındaki ilişkilerin geniş bir perspektiften değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. İki ülke arasındaki ekonomik, siyasi ve politik ilişkilerin çok önemli olduğunu vurgulayan Grossman, ABD'nin PKK'ya karşı yapması gerekenler konusunda ise "PKK'nın her gün, her hafta Türk asker ve sivillerine saldırdığını gören Türk insanının hislerini

anlıyoruz. Bence Türk insanının görebileceği bir şekilde ABD Kuzey Irak'ta harekete geçmeli. Bu durum ABD'nin PKK'ya karşı bir şeyler yaptığını gösterir. Örneğin PKK'nın lider takımından bazılarını tutuklamak, Kürt yetkililerine bu konuda açık bir şekilde konuşmaları gerektiğini söylemek, PKK'nın kampının etrafını kontrol altına almak, Kürtler'e liderlik eden Talabi'nin de açıkça bu konuda konuşmasını istemek gibi. Eğer Türkler bunu görürse o zaman ABD'nin PKK'ya karşı bir şeyler yaptığına inanır. Dünya'da

ABD'den daha fazla PKK'ya karşı bir şeyler yapan başka bir ülke yoktur. Irak'ın işgalinden beri daha PKK konusunda fazlasına ihtiyaç duyulmakta ve ABD hükümeti daha fazlasını yapacak" dedi.

"PKK'YA KARŞI DAHA FAZLASINI YAPARSAK İLİŞKİLERDE YENİ BİR ŞEYLER YAKALARIZ"

İki ülke arasındaki ilişkilerin devam etmesi gerektiğini kaydeden Grossman, bunun her iki taraf için de geçerli olduğunu belirtti. Her 10 Türk'ten 9'unun ABD'den nefret ettiği yönündeki anketlerin hatırlatılması üzerene Grossman, "Bu konuda daha fazla çalışmalıyız. Anketler korkunç. Türk insanı ilişkilerin daha fazla yürümeyeceği kanısında. Eğer biz PKK'ya karşı daha fazlasını yaparsak, Batu-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ve doğu-batı enerji koridoru gibi enerji konularının önemi konusunda daha fazla

konuşursak, Afganistan'da etkili bir şekilde çalışırsak, Türkler Irak'ta aktif bir hale getirilirse bence ilişkiler konusunda yeni bir şeyler olur" diye konuştu.

"TÜRKİYE VE ABD GELECEKTE DE BİRŞEYLER YAPABİLİR"

Türk tarafına sakin olmaları, gereğinden fazla tepki göstermemeleri ve iki ülke arasındaki ilişkileri tarihsel ve uzun dönemli olarak ele almaları çağrısında bulunan Grossman, "İkinci olarak Türkiye Ermenistan konusunda adım atmalı. Örneğin sınır kapısını açmak gibi. Bu Amerikalılar'a bu konuda bir ilerleme olduğunu gösterecek. ABD ve Türkiye PKK'ya karşı hareket konusunda irtibat halinde olmalı. Ayrıca Türk Amerikan toplumu da iki ülke arasındaki ilişkilerin önemi konusunda seslerini yükseltmeli. ABD

Türkiye'yi AB'ye girmesi konusunda destekliyor. Bunlar gibi pek çok şey, Türkiye ve ABD gelecekte de bir şeyler yapabilir" ifadesini kullandı.

(ÖK-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot verir? Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot dağıtılacak? Survivor All Star'da talihsiz kaza! Nefise'nin sağlık durumu nasıl? Olay ne? ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title