Haberler

Gorbaçov'dan "Yeni Silahlanma Yarışı" Uyarısı

Eski Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mikhail Gorbaçov, Avrupa'da, Ortadoğu'da İstikrarsızlığa Yol Açan Girişimlerin Görüldüğünü, Bunun da Güven Anlamında Büyük Sorunlar Yarattığını Belirterek, "Nükleer Silahsızlanma Sürecinin Durdurulduğu, Yeni Silahlanma Yarışı Görüyoruz. Bugün Trilyonların Yarısı Washington'daki Dostlarımız Tarafından Harcanıyor" Dedi.

Eski Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mikhail Gorbaçov, dünyada yeni bir "silahlanma yarışı" yaşandığı uyarısında bulundu.

Avrupa'da, Ortadoğu'da istikrarsızlığa yol açan girişimlerin görüldüğünü, bunun da güven anlamında büyük sorunlar yarattığını belirten Gorbaçov, "En önemli sermaye olan güveni yitiriyoruz. Hayali birtakım jeopolitik avantajlar peşinde koşularak, uluslararası yasalar gözardı ediliyor. Nükleer silahsızlanma sürecinin durdurulduğu, yeni silahlanma yarışı görüyoruz. Bugün trilyonların yarısı Washington'daki dostlarımız tarafından harcanıyor" dedi.

IRU 31. Dünya Kogresi'ne katılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) son Devlet Başkanı Mikhail Gorbaçov, iki ülkenin ortak geleceği için kongrenin önemine değinerek, "Hangi ülke, hangi ulus daha önemli daha güçlü diye araştırıyorduk bir zamanlar. Şimdi artık bir yol kavşağındayız bu kavşakta çok toplantı yapılıyor. Bugün iki ülke arasındaki ilişkilerden gurur duyabiliriz" dedi.

-TÜRK MÜTEAHHİTLERİNE ÖVGÜ-

Devlet Başkanlığı zamanında, Moskova'ya işadamları ve inşaat konusu için gelen ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Gorbaçov, Türk inşaatçıları ve inşaat şirketlerinin Moskova'ya gelen ilk işadamları grubu olduğunun altını çizdi. Gorbaçov, o dönemden beri, Türk iş adamları konusunda olumlu izlenimlere sahip olduklarını belirterek, "Rusyada çok büyük yatırım projeleri geliştiriliyor. Karayolu, demiryolu, inşaatları da söz konusu, bu yollar her yönde ülkelerimizi aşıp geçecek. 9.5 zaman dilimini aşarak, bir başka ülkeye ulaşacak. Bu yollar bu fırsatları tabii ki, büyüme yolunda değerlendireceğiz" diye konuştu. Karayolu taşımacılığının, bir insanın vücudundaki damar sistemi gibi bütün dünya için çok önemli olduğunu dile getiren Gorbaçaov, eğer karayolu taşımacılığı iyi çalışırsa tüm organizmanın bundan iyi etkileneceğine işaret etti.

-"ULAŞIMDA, GÜVENLİK HALA BÜYÜK SORUN"-

İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması konusunun önemine dikkat çeken Gorbaçov, "Somut bir şekilde İpek Yolu'nu yeniden canlandırma konusunu tartışıyorsunuz. Birliğinizin liderlerinin stratejik bir vizyona sahip olduğunu gösteriyor bu. Bu vizyonu memnuniyetle karşılıyoruz. SSCB'nin Başkanı olduğum dönemde Viladimaskovda konuşmalar yapmıştım ve Pasifik bölgesine doğru bütün dünyanın yol aldığını, yaklaştığını söylemiştim. Dolayısıyla sizin birliğinizin liderleri de aynı şekilde düşünüyorlar" diye konuştu.

Gorbaçov, herkesin tüketici olduğunu ve ulaştırma sektörünün getirdiği ürünleri tükettiğini ifade ederek, ulaştırmanın hayatın her aşamasında kişilerle birlikte olduğunu kaydetti. Gorbaçov, "Şehirler inşaa ediliyor, pazarlar dükkanlar açılıyor. Bu pazarlar açılabilir ancak kamyonlar ürünleri ulaştırabilirse. Dolayısıyla ülkelerin gelişmesine büyük katkınız var güvenlik ve emniyet hala büyük bir sorun" dedi. Gorbaçov, hala birtakım trajik kazaların olduğunu anımsatarak, "Özellikle Rusya için bu büyük bir sorun, çok hızla ülkemiz büyüyor, özellikle Moskova'da kazalar artıyor. Bu türlü hızlı araba artışına biz hazır değiliz. Karayolu taşımacılığının bu kadar hızlı artışına hazır değiliz ve bu taşımacılığı güvenli hale getirmemişiz" dedi. Gorbaçov, karayolu taşımacılığının ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı.

-"RUSYA'DA HALA YAPACAK ÇOK ŞEY VAR"-

Politikaya da değinen Gorbaçov, dünyada bir yandan üretim ve ekonominin geliştiğini, diğer yandan da siyasi gelişmelerin yaşandığını söyleyerek, "Bizler işte bu bağlamda yaşıyoruz. Siz de ulaştırma sektörü de böyle bir ortamda hizmetlerini sunuyor. Bu 20. yüzyılın ürünüdür" dedi. 20 yüzyılın çok zor ve trajik bir yüzyıl olduğunu anlatan Gorbaçov, ama aynı zamanda da dünyaya yeni gelişmelerin getirildiği bir dönem olduğunun da altını çizdi. Gorbaçov, 20. yüzyılda bir çok teknolojik gelişmenin yanı sıra onlarca ülkenin de bağımsızlık kazandığını hatırlatarak, "Özellikle sömürgecilik sistemi çöktükten sonra bağımsızlıklarını kazandılar. 100'den fazla ülkede diktatöryalar yıkıldı, bu da 20. yüzyılda gerçekleşti. Bu demokratik geçişin nasıl olduğunu görüyoruz. Otoriter ve diktatörlükten demokrasiye geçişi görüyoruz. İnsanlara özgür olma şansı, fırsatı getiriliyor. Vatandaşların yönetime katılma olanakları sağlanıyor. Karar verme sürecine katılabiliyorlar" diye konuştu.

Politikacıların, kısa yolu tercih etme, kararlı olmayı sevme ve insanların düşündüğüne önem vermeme gibi alışkanlıklarının geçmişte kaldığını anlatan Gorbaçov, 1980 ortalarına kadar SSCB'de yeni değişimlerin başladığını anımsattı. Gorbaçov, Rusya'da hala yapacak çok şeyin olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Daha işlerimizin yarısına ulaşabildik, daha yapılması gereken çok şey var ülkemizde. Bütün dünyadan gelen insanlar var burada. Ülkemde olanları herkes anlamıyor, dolayısıyla bunları dile getirmek lazım. Rusya demokrasi yolunda doğru yolda hareket etmektedir. Dünyanın her konusunda organik katılıma ulaşmaktadır. Rusya büyük tarihi, entelektüel, doğal, potansiyel ve kaynaklarını kullanarak yeni küresel dünyaya katılmaya hazırlanmaktadır. Hepimizin küreselleşmiş dünyada yaşamayı öğrenmemiz gerekir. Bu durumu yeni anlıyoruz. Uluslararası politikada çok hatalar, çatışmalar, demokrasiden sapmalar gördük. Bütün bunları artık geçmişte bırakmak lazım. Önümüzde çok büyük imkanlar var artık."

-"BİR GECEDE DAHA DEMOKRATİK ORTADOĞU YARATMAYA ÇALIŞTILAR"-

SSCB'de hükümetin, nesillerin değişmesinin çok önemli olduğunu dile getiren Gorbaçov, yeni nesil Sovyet liderleri olmasaydı, durumun farklı olacağını söyledi. Gorbaçov, yeni nesil Sovyet liderlerinin savaş görmediklerini ve yeni dönemlerin zorluklarını tanıdıklarını anlatarak, "Yeni planları üstlenebiliyorlar ama bizim daima batıda ortaklarımız vardı. Onlar olmasaydı bizim inisiyatiflerimiz başarılı olamazdı. Bizleri farklı yöne doğru götürdüler. Yapılması gereken şeyler vardı ve bunları yaptılar" diye konuştu.

Gorbaçov, tüm olanların oluşmasının birtakım nedenleri olduğuna işaret ederek, ana nedenin ise Batı'nın soğuk savaşı kazandığına inanması olduğunu kaydetti. "Bu karmaşık zafer zor, ağır bir hastalıktı. ABD'li dostlarımız hala bu hastalıktan muzdaripler, iyileşmediler. Ama bazı diğer batılılar bu hastalıktan kurtuldular. Bu saptırılmış dünya görüşü sonucunda bugünkü durumla karşı karşıyayız. Fırsatlar değerlendirilmedi. 15 yıl boyunca fırsatlar yitirildi. Tek yönlü olarak insanlar yeni imparatorluk kurmaya çalıştılar. Bir gecede daha demokratik ve büyük bir Ortadoğu yaratmaya çalıştılar ve başarısız oldular" dedi.

-YENİ SİLAHLANMA YARIŞI-

Başarısızlığın, eski yaklaşımlar ve modası geçmiş yöntemlerden dolayı gerçekleştiğini söyleyen Gorbaçov, "Churcil bir zamanlar ABD'liler işin sonunda herşeyi denedikten sonra doğru yolu bulur demişti. Belki şimdi işte gerçek bir işbirliği için bir ümit ışığı görünüyor. Belki ABD'yle Rusya ilişkileri için. Belki bir ümit ışığı şimdi görebiliyoruz. Belki iyi bir işbirliği gündemi oluşturabileceğiz" dedi. Gorbaçov, dünyada modası geçmiş metot ve politikaların gerçekleştirilmesinden dolayı endişeli olduğunu bildirerek, Avrupa'da, Ortadoğu'da istikrarsızlığa yol açan girişimlerin görüldüğünü ifade etti. Gorbaçov, bu durumun, güven anlamında büyük bir sorun yarattığını belirterek, şunları dile getirdi:

"En önemli sermaye olan güveni yitiriyoruz. Hayali birtakım jeopolitik avantajlar peşinde koşuyorlar uluslararası yasalar gözardı ediliyor. Yeni Avrupa'nın Paris şartı uygulanmıyor. Nükleer silahsızlanma sürecinin durdurulduğunu, yeni silahlanma yarışı görüyoruz. Bugün trilyonların yarısı Washington'daki dostlarımız tarafından harcanıyor. Soğuk savaşın zirvesindeyken harcadıklarının daha fazlasını harcıyorlar ve yüzlerce farklı ülke var dünyada tarih bütün bu kültürleri birbirine bağlıyor ve bir gecede bir şeyi keser gibi değiştiremezsiniz. Modası geçmiş çözümlerle çözemezsiniz" (ANKA)

(DG/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title