Haberler

Gökyüzünde Meteor Yağmuru Var

Ağustos Geceleri, Halk Arasında 'Yıldız Kayması' Olarak da Bilinen Meteor Yağmurlarına Sahne Olacak. Gökyüzü Meraklıları İçin En İlgi Çekici Olaylarından Biri Olan Perseid Meteor Yağmurları 11-12 Ağustos Geceleri Ankara Üniversitesi Rasathanesi'nde Düzenlenen Etkinliklerle de İzlenebilecek.

Ağustos geceleri, halk arasında ''yıldız kayması'' olarak da bilinen meteor yağmurlarına sahne olacak. Gökyüzü meraklıları için en ilgi çekici olaylarından biri olan perseid meteor yağmurları 11-12 Ağustos geceleri Ankara Üniversitesi Rasathanesi'nde düzenlenen etkinliklerle de izlenebilecek.

Ankara Üniversitesi Rasathanesi Öğretim Görevlisi Yahya Demircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl Temmuz-Ağustos döneminde gözlenen ve 11-12 Ağustos'ta en fazla sayıya ulaşan perseidlerin meteor yağmurları içinde en çok bilineni olduğunu söyledi.

Halk arasında ''yıldız kayması'' olarak da bilinen perseid meteor yağmurlarının yıldızlarla ilgisinin olmadığını anlatan Demircan, meteor yağmurlarının, güneş çevresinde değişik yörüngelerde dolanan irili ufaklı gök taşlarının dünya atmosferine girmesiyle oluştuğunu dile getirdi. Demircan, ''Yüksek hızla atmosfere giren ve sürtünme sonucu ısınarak akkor haline gelen gök taşları, kısa süreli olarak çok parlak bir ışık kayması şeklinde görülürler'' dedi.

Perseid meteor yağmurunu meydana getiren toz parçacıklarının kaynağının, güneş etrafında 130 yılda dolanan Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının bıraktığı kalıntılar olduğunu belirten Demircan, ''Dünya atmosferine ortalama 50 kilometre/saniyelik bir hızla giren bu parçacıklar yerden 100 kilometre kadar yukarıda yanarak bu muhteşem görsel şöleni meydana getirirler'' diye konuştu.

Meteor yağmurlarının gece boyunca uzunca bir süre izlenmesi durumunda meteorların tamamının gökyüzünde aynı noktadan çıktığının fark edileceğini anlatan Demircan, şunları söyledi:

''Perseid meteor yağmurunun maksimum yoğunluğa ulaşacağı 11-12 Ağustos gecelerinde saatte ortalama olarak 100 meteor gözlenebileceği tahmin edilmektedir. Ancak unutmamalıyız ki, bu sayı, ancak en iyi gözlem şartlarında ulaşılabilecek olan sayıdır.''

Demircan, Ankara Üniversitesi Rasathanesi'nin, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Perseid meteor yağmuru için kapılarını astronomi meraklılarına ücretsiz açacağını bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title