Haberler

Glassman: "Türkiye Bizim İçin Kaybedilmiş Ülke Değil"

ABD'nin Kamu Diplomasisinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James Glassman, Terörle Mücadelede Fikirler Savaşında Kendilerini Zor Bir Sürecin Beklediğini Belirterek, "Müslüman Ülkelerde, ABD'nin ve Diğer Batı Güçlerinin, İslam'ı Yok Ederek Yerine Hristiyanlığı Getirmek İstediği Yönünde Yaygın Bir Görüş Bulunduğunu" Söyledi.

ABD'nin kamu diplomasisinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James Glassman, terörle mücadelede fikirler savaşında kendilerini zor bir sürecin beklediğini belirterek, "Müslüman ülkelerde, ABD'nin ve diğer Batı güçlerinin, İslam'ı yok ederek yerine Hristiyanlığı getirmek istediği yönünde yaygın bir görüş bulunduğunu" söyledi.

Göreve yeni başlayan gazeteci kökenli Glassman, Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, yeni dönemde Washington'un dünyayla iletişiminde ABD kamu diplomasisine düşen sınavları anlattı.

Pew araştırma kuruluşunun anket verilerine göre, Türkiye'de ABD'nin popülaritesinin çok düşük olduğunun hatırlatılması üzerine Glassman, Türkiye'nin kendileri için kaybedilmiş bir ülke olduğunu anket rakamlarına dayanarak iddia etmenin yanlış olacağını kaydetti.

Glassman, bu tür araştırmalardaki eğilimlere ciddiyetle bakılması gerektiğini, ancak verilen rakamların istikrarsız olduğunu ve bu rakamlara dayanarak sonuç çıkarılmaması gerektiğini söyledi.

Pew araştırma kuruluşuna göre, bu yıl Türkiye'de ABD'ye olumlu olarak bakanların oranı yüzde 12 olarak ortaya çıkmıştı. Geçen yılki ankette, bu oran yüzde 9'du.

James Glassman, ABD'nin kamu diplomasisinde bundan sonra daha gerçekçi hedefler belirleyeceğinin de işaretini vererek, "Her ne kadar insanların kalplerini ve akıllarını kazanmak, çok arzulanan bir amaç olsa da, bizim fikirler savaşı kavramımız, daha acil ve gerçekçi hedefleri içeriyor" dedi.

Glassman, El Kaide ve benzeri terör örgütleriyle olan fikirler savaşındaki amaçlarını bir örnekle anlatarak, "ABD'nin değerlerini ve siyasi sistemini portakal suyu, El Kaide'nin şiddete dayalı aşırılığını da limonata olarak düşünün. Kısa dönemde bizim işimiz, bütün çabalarımız, insanların portakal suyu içmeleri için yoğunlaştırmak değil, insanların limonata içmemelerini sağlamak. Önceliğimiz, kendi propagandamızı yapmak değil, karşı tarafınkini çökertmek" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title