Haberler

Giresun'da Kene ile Mücadele Çalışmaları

Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Angın, keneyle mücadele çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Angın, keneyle mücadele çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Angın, yaptığı yazılı açıklamada, hyalomma soyu kenelerin yaygın olduğu Kelkit Vadisi çevresinde yer alan yüksek kesimdeki Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinde 2018 yılı kene mücadelesi çalışmalarının yapıldığını belirtti.

Mücadelede, sağlık müdürlüğü tarafından temin edilen, et ve sütte kalıntı bırakmayan ilaçların kullanıldığını aktaran Angın, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar muhtarlıkların ve önder çiftçilerinde desteği sağlanarak, riskli yerler başta olmak üzere ücretsiz olarak ilaçlanmakta. Çevre kirliliğine yol açması ve doğada faydalı canlılara da zarar verebilmesi nedeniyle mera gibi açık alanların ilaçlanması ise önerilmemektedir. Çiftlik hayvanlarında yapılan bu ilaçlı mücadele çalışmalarının temel amacı kenelerin biyolojik üreme zincirini kırarak popülasyonunu mümkün olduğunca azaltmaktır."

Angın, doğada çok geniş alanlarda bulunan ve beslenmek (kan emmek) için yabani ve evcil hayvanları tercih eden, hızlı üreyebilen kenelerin herhangi bir mücadele yöntemiyle tamamen yok edilmesinin mümkün olmadığına işaret ederek, "Sıcak mevsimlerde insanlara kene tutunması vakalarının artması nedeniyle kenelerin bulunabileceği alanlara gidildiğinde dikkatli olunmalı ve en etkili korunma yönteminin kişisel korunma tedbirleri olduğu unutulmamalıdır." uyarılarında bulundu.

Kırsal ve ormanlık alanlardan dönüşte vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapılarak eğer kene tespit edilirse çıplak elle dokunmamak şartıyla parçalanmadan ve ezilmeden en kısa sürede çıkarılmalı veya yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurulmasını tavsiye eden Angın, şunları ifade etti:

"Kene yapışmasından sonra kan emmeye başlaması dolayısıyla virüsü bulaştırması için belirli bir zamanın geçmesi gerekmektedir (ortalama 12 saat). Bu nedenle arazi dönüşünde vücutta kene kontrolü yaparak yapışan bir kene varsa gün geçirilmeden uzaklaştırılması en önemli tedbirdir. Ayrıca çiftçilerimizin, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak; kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın 15 derecenin altında olduğu zaman dilimleri olan sabah 05.00-10.00 ve akşam 17.00-20.00 saatleri arasını tercih etmeleri faydalı olacaktır."

Kaynak: AA / Güncel

Giresun Kelkit Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title