Haberler

Gap Bölgesi Büyük Şirketlerin Adresi Oldu

Türkiye'nin Pamuk İhtiyacının 4'te 1'ini Karşılayan Gap Bölgesi, Başta Tekstil Sektöründe Faaliyet Gösterenler Olmak Üzere Büyük Şirketlerin Gözdesi Haline Geldi.

Türkiye'nin pamuk ihtiyacının 4'te 1'ini karşılayan GAP bölgesi, başta tekstil sektöründe faaliyet gösterenler olmak üzere büyük şirketlerin gözdesi haline geldi.

1998 yılında Trakmak tesisleri, 1999'da Koç Grubu'nun kurduğu et entegre tesisleri ve 2001 yılında Zorlu Holding'in tekstil tesisleri, yatırımların bölgeye gelmesine sebep oldu. Pamuk üretiminin artmasıyla sayıları her geçen gün artan işletme tesislerinin yanı sıra giyim, süt ve süt ürünleri, tarımsal ürün işleme tesislerinin sayısı son dönemde 345'e, petrol ürünleri, taş-toprak, makine, orman, kağıt işleten firma sayısı ise 76'ya yükseldi. 2001 yılında GAP bölgesi Zorlu Tekstil'in yanı sıra 5 ve 10'ar

katlı metro market ve tekstil firmalarının da ilgisini çekti. Gıda sektöründe Yimpaş, giyim sektöründe YKM ve son olarak gıda sanayiinde CarrefourSA GAP'tan payını alan firmalar arasında yerini aldı.

Öte yandan Harran Ovası'nın küçük kanallarından akan su, ovaya hayat ve enerji getirdi. 22 baraj ve 19 hidroelektrik santralinden oluşan GAP, daha şimdiden bölge halkının gelirini 5 kat artırdı. Araştırmalar, bölgede 43 bitki çeşidinin yetiştirilebileceğini gösteriyor. Bölgenin ekolojik değişimi, çevrede yaşayan canlı türünü de çeşitlendirdi. Bu çeşitlenme birkaç hayvansal ürünle yaşamaya alışmış yöre halkının refah düzeyine yansıdı. Elektrik ve suyun ulaşmadığı köy neredeyse kalmadı.

(FÖ-OÇ-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title