Haberler

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi AB Sürecini Değerlendirdi

İstanbul Kültür Üniversitesi Dış Politika Platformu Tarafından Düzenlenen Aylık Diplomasi Toplantılarının Bu Ay Ki Konuğu Finlandiya Büyükelçisi Maria Serenius İdi. Dış Politika Platformu Direktörü Emekli Büyükelçi Murat Bilhan Yönetiminde Sohbet Tarzında Gerçekleşen Toplantıyı Avrupa Birliği Esk...

İstanbul Kültür Üniversitesi Dış Politika Platformu tarafından düzenlenen aylık diplomasi toplantılarının bu ay ki konuğu Finlandiya Büyükelçisi Maria Serenius idi. Dış Politika Platformu Direktörü Emekli Büyükelçi Murat Bilhan yönetiminde sohbet tarzında gerçekleşen toplantıyı Avrupa Birliği Eski Daimi Temsilcisi Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Emekli Büyükelçi Yalım Eralp, Macaristan, Ukrayna ve Sırbistan’ın İstanbul Başkonsolosları, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci izledi.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya’nın Ankara Büyükelçi Serenius, Türkiye’nin İnsan hakları ve demokratikleşme sürecinde oldukça yol kat ettiğini belirtti. Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyaç duyduğunu ve üyelik sürecinde herhangi bir tren kazasını önlemeye çalıştıklarını söyleyen Büyükelçi, Türkiye’nin reformları gerçekleştirmek istediğini ve devlet kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin bu reformlara öncülük etmesi gerektiğini ifade etti. Büyükelçi Serenius, “Türkiye’nin üyeliği her zaman tartışılıyor. Bu tartışma elbette ırkçı bir yaklaşım değildir. Büyüklüğü nedeniyle siyasi olarak zor bir ülkedir ve bütün bu tartışmalar Türkiye’nin yararınadır. Üyelik süreci yavaş işliyor, Türkiye’nin gerçekleştirmesi gereken daha çok reformlar olacak ve ifade özgürlüğü elbetteki önemli bir kriter. 301. maddenin değişmesi ve Avrupa Birliği yasaları ile Türkiye’nin yasaları uyuşmak zorundadır.¨ dedi. Avrupa Birliği`ne üye ülkelerin Kıbrıs’ın birleşmesini istediğinin altını çizen Büyükelçi Maria Serenius, Finlandiya’nın Kıbrıs Planı hakkında da bilgi verdi. Bu plana göre Türk kesimine uygulanan izalosyan kaldırılacak. Magosa Limanı Avrupa Birliği tarafından işleticek. Maraş bölgesinin yönetimi 2 yıl için Birleşmiş Milletlere devredilecek. Ercan Havaalanı ve Lefkoşa Havaalanı uluslararası uçuşlara açılacak.

Fransa Meclisi’nin kabul ettiği sözde Ermeni Soykırımı’nı inkar yasası için bir yorum yapmayan Büyükelçi, Fransa Meclisi’nin kabul ettiği yasa ile Türk Ceza Kanunu`nun 301. maddesi ile bir bağlantısının olmadığını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title