Haberler

Fin Planının Başarısızlığında Rum Kesiminin Maraş Israrı

AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Kıbrıs'a İlişkin Girişiminin Başarısızlığa Uğramasının Altında Rum Kesiminin Maraş Konusundaki Israrının Yattığı Öğrenilirken, Türkiye Bu Başarısızlığın AB ile Müzakereleri Olumsuz Yönde Etkilememesini Arzuluyor.

AB dönem başkanı Finlandiya'nın Kıbrıs'a ilişkin girişiminin başarısızlığa uğramasının altında Rum kesiminin Maraş konusundaki ısrarının yattığı öğrenilirken, Türkiye bu başarısızlığın AB ile müzakereleri olumsuz yönde etkilememesini arzuluyor.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün bu sabah Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile yaptğı görüşmede, Türk tarafına herhangi bir öneri getirilmedi.

Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas ile iki kez görüştüğünü aktaran Tuomioja, Rum kesiminin Maraş konusundaki ısrarlarından vazgeçmediğini bildirdi.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin, kapalı Maraş'ın BM gözetimine verilmesi konusunun kapsamlı çözümün bir parçası olarak gören politikasını sürdürdüğüne dikkati çekerek, bu nedenle bütün görüşmelerde Maraş konusunun gümrük birliği ve limanların açılmasıyla herhangi bir ilişkisi olmadığını vurguladığını kaydettiler.

Bununla birlikte Ankara, gümrük birliğiyle ilgili her konuyu görüşebileceğini, AB dönem başkanlığına aktardı.

Finlandiya'nın önerilerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının yolun sonu anlamına gelmediğini söyleyen kaynaklar, aralık ayında Türkiye'nin AB ile müzakerelerine ilişkin önemli bir süreç yaşanacağına ve bu son başarısızlığın müzakerelerin gidişatını olumsuz yönde etkilememesi gerektiğine işaret ediyorlar.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title