Haberler

Filistinlilerin Silahlı Yahudi Yerleşimcilere Karşı Tek Savunma Mekanizmaları Kameralar

Batı Şeria'daki Yahudi Yerleşim Yerlerinin Yakınlarındaki Filistinliler Sık Sık Silahlı Yerleşimcilerin Saldırılarına Maruz Kalıyor. Bu Filistinlilerin Kendilerini Savunmak İçin Tek Silahları Var: Kameralar.

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerinin yakınlarındaki Filistinliler sık sık silahlı yerleşimcilerin saldırılarına maruz kalıyor. Bu Filistinlilerin kendilerini savunmak için tek silahları var: Kameralar.

El Halil'le Yahudi yerleşim yeri Kyriat Arba arasındaki bölgede yaşayan Filistinliler, saldırılardan kurtulmak için tek çare olarak fotoğraf makineleri ve kameralara başvuruyor. Bu teknolojik aletler, çaresiz Filistinlilerin tek savunma mekanizmaları durumunda.

Bakkal Bessam El Caberi, "Yanımda daima bir fotoğraf makinesi bulundururum. Yerleşimcilerin taşlarla dükkanım ve bana saldırmasını önleyen tek şey budur" diye konuştu. Bakkal dükkanının pencerelerinin de taşlı saldırılarda camlar kırılmasın diye tellerle kaplı olduğu dikkat çekiyor.

Geçen sene Yahudi yerleşimciler, kendilerine ait olduğu iddiasıyla Filistinlilerin El Ras bölgesine saldırıda bulunmuştu.

İsrail'deki insan hakları kuruluşu B'Tselem de saldırıların önlenmesi gayesiyle bölgedeki 4 Filistinli aileye kamera tedarik etti. Kuruluşun El Halil yetkililerinden İssa Amro, "Yerleşimciler Filistinlilerin hayatını yaşanmaz hale getiriyorlar. Fakat kameralarla kayıt yapıldığı zaman Filistinlilere saldırılar için 2 kez düşünüyorlar" dedi. B'Tselem, 2007'den bu yana El Halil'deki Filistinlilere 100 civarında kamera tedarik etti.

Saldırıya uğrayan Filistinlilerin kaydettiği görüntüler zaman zaman İsrail ve dünya medyasında yayımlanıyor. Geçen sene yerleşimcilerin El Halil'de Filistinlilere dakikalarca ağır hakaretlerde bulunduğu görüntüler uluslararası medyada yer bulmuş ve büyük tepki çekmişti.

Son olarak geçen hafta 2 Filistinli çobanla yaşlı bir adam ve karısı El Halil yakınlarında maskeli ve elleri sopalı İsrailli gençler tarafından ölesiye dövülmüş, görüntüler BBC tarafından dünya kamuoyuna servis edilmişti. Saldırıda hastanelik olan Filistinli kadın Tamam El Nevace (58), yerleşimcilerin kendilerine 10 dakika mühlet vererek bölgeyi terk etmelerini istediklerini söyledi. Kolu kırılan, kafası yaralanan Nevace saldırı sonrasında 3 gün hastanede yattı.

B'Tselem, geçen sene Filistinlilere fiziki saldırı, ateş açma, dövme, tekmeleme ve taş atma şeklinde 47 vakayı polise bildirdiğini kaydetti. Kuruluş, bunun yerleşimciler tarafından Filistinlilere karşı işlenen şiddet olaylarının çok cüzi bir kısmı olduğunu bildirdi.

(İHA-EA-EA-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title