Haberler

Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Yürütülen Soruşturma

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik operasyonlar kapsamında üniversiteden yaklaşık 170 personelin gözaltına alındığını belirterek, "Dün sabah itibarıyla bazı personelimizin bırakıldığını biliyorum, 87 personelimiz halen gözaltında bulunuyor.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik operasyonlar kapsamında üniversiteden yaklaşık 170 personelin gözaltına alındığını belirterek, "Dün sabah itibarıyla bazı personelimizin bırakıldığını biliyorum, 87 personelimiz halen gözaltında bulunuyor." dedi.

Rektörlük görevine yeni atanan Ünal, Senato Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, yeni yönetim olarak yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Çalışmaların her zaman şeffaflık içerisinde yürütüleceğinin altını çizen Ünal, bir gazetecinin FETÖ'nün darbe girişimine yönelik soruşturma ve üniversitede daha önce düzenlenen yolsuzluk operasyonlarına yönelik sorusu üzerine bilgi verdi.

Yolsuzluk operasyonu kapsamında, basında üniversiteden 90 kişinin gözaltına alındığı yönünde bilgiler bulunduğuna değinen Ünal, "Aslında bizden gözaltına alınan 36 kişi olması lazım. Onların büyük kısmı üniversiteyle bir şekilde iş yapmış, ticari faaliyet gösteren firmaların sahipleri ya da onlarla ilgili kişilerdi. Yolsuzluk operasyonuyla bizim şu anda gözaltında bulunan personel sayımız 10 kişi. Bu konuyla ilgili henüz iddianame hazırlanmış değil, o nedenle tutukluluk halleri devam ediyor." diye konuştu.

FETÖ'nü darbe girişimine yönelik soruşturma

Ünal, FETÖ'nün darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan kişi sayısının sürekli değiştiğini, gözaltına alınıp, serbest bırakılanlar bulunduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Ünal, şöyle konuştu

"Bizim bildiğimiz rakam 170 civarında üniversite personelimiz bu süreç içerisinde gözaltına alındı. Dün sabah itibarıyla bazı personelimizin bırakıldığını biliyorum, 87 personelimiz halen gözaltında bulunuyor. Kalan kısım da ilk sorgularının arkasından serbest bırakıldılar. Bir saat sonra bu değişebilir, gözaltı olabilir, serbest de bırakılan olabilir. Çünkü ilk sorguları yapılmayan insanlar da var içeride. Bunlar içerisinde şu anda tutuklanmayla ilgili bizimle emniyet veya savcılık tarafından bilgi paylaşılmadı."

Rektör Ünal, FETÖ soruşturması öncesinde tutuklanan iki öğretim üyesi hakkında aynı zamanda FETÖ soruşturması yürütüldüğüne dikkati çekerek, bu hocalardan Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Nihat Kanbur'un memuriyetten atıldığını anlattı.

"129 personelimizi açığa aldık"

Ünal, 129 personeli açığa aldıklarını, bunların büyük kısmının gözaltına alınan ya da bırakılanlar olduğunu kaydetti. "Üç, beş de hiç gözaltına alınmayan ama bizim açığa aldıklarımız var." diyen Ünal, atamalarda, yükseltmelerde terör örgütü tarafından mağdur edilen kişilere haklarını teslim edeceklerini ifade etti.

YÖK'ün soruşturma kapsamında istediği listenin bilgi ve belgelerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Ünal, kendilerinin de buna yönelik çalışmaları olduğunu söyledi. O soruşturmalar sonucunda listeyi bildirebileceklerinin altını çizen Ünal, yanlışlıkla gözaltına alınan öğretim üyelerinin mağdur edilmemesi için de soruşturmanın dikkatli yürütüldüğünü kaydetti.

Bir gazetecinin, "Açığa alınan personel arasında hastane imamı olduğu iddia edilen Prof. Dr. Ömer Geçici de var mı?" yönündeki soruya Ünal, "Doğru, açığa aldık." diye yanıt verdi.

Haksız ödemeler

Üniversitede, çok yüksek maaş alan üç öğretim üyesiyle ilgili soru üzerine de Ünal, şöyle konuştu:

"Bizi o konuda ilk uyaran Sayıştay olmuş, 2015'in sekizinci ayında. Yapılan ödemelerin yersiz ve fazla olduğuna dair ama bu dikkate alınmamış. Biz geldikten sonra oradan bir öğretim üyesi dilekçeyle başvurdu, üç öğretim üyesinin fazla miktarda yasal olmayan ödeme aldıklarını bize ihbar etti. Bunun üzerine hemen inceleme ve soruşturma başlattık ve gerçekten de normalde almaları gerekenden çok daha fazla para aldıklarını tespit ettik ve kendilerinin bunu geri ödemelerini istedik. Bir öğretim üyesi hemen geri ödedi, diğer iki öğretim üyesi henüz ödemediler ama onlara biz gerekirse icra takibi çıkaracağız. FETÖ, soruşturması başlamadan önce biz bunun üzerine gitmiştik."

Ünal, fazla para alınan yerde formasyon için eğitim verildiğini ve öğrencilerin ödediği ücretin döner sermaye kapsamında değerlendirildiğini ve döner sermayeye katkı sağlayanlara bunun dağıtılabildiğini dile getirdi.

Üç öğretim üyesinin birinin dekan, ikisinin de dekan yardımcısı olmasına rağmen hem gündüz hem mesai dışındaki faaliyetlerden katkı payı alındığını anlatan Ünal, "Brüt 55 bin liraya kadar çıkan, net de 39, 40 bin lira civarında olan ödemeler var. Bizim istediğimiz döner sermayeden mesai saatleri içinde aldıklarını iade etmeleri, yönetici oldukları için." dedi.

Prof. Dr. Ünal, Türkiye'deki bütün üniversite hastanelerinin borcu olduğunu, bu konuya Maliye ve YÖK'ün el attığını belirterek, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinin de geçmiş ve geleceğe dönük toplam 200 milyon lira borcu bulunduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Mustafa Ünal Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title