Haberler

Ev Temelinde Bin 900 Yıllık Lahit Bulundu

Güncelleme:

Çorum'da merkeze bağlı Kazıklıkaya köyünde ev yapmak için temel kazılan alandan bin 900 yıllık olduğu tahmin edilen Roma dönemine ait lahit bulundu.

Çorum'da ev yapmak için temel kazan bir köylü, Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen bin 900 yıllık lahit buldu.

ÇALIŞMALAR DURDURULDU

Edinilen bilgilere göre, merkeze bağlı Kazıklıkaya köyünde yaşayan Elvan Metin, ev yapmak için temel kazmaya başladı. Metin, çalışmalar sırasında iş makinesine büyük bir taş parçası takılınca çalışmayı durdurdu. Küreklerle taş parçasının etrafını açan Metin, bunun bir lahde ait olduğunu görünce temel açma çalışmalarını durdurarak jandarmaya haber verdi.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

İhbar üzerine İl Jandarma Alay Komutanlığı ekipler ve Müze Müdürlüğü'nden uzmanlar köye gitti. Valilik tarafından yapılan açıklamada, "Yapılan kurtarma kazısı çalışmaları sonucunda, toprak içine kazılan bir çukur içine konularak üzeri toprakla kapatılmış bir lahit ortaya çıkarılmıştır. Beşik çatı biçimli akroterli lahit kapağının ölçüleri 2 metre 30 santim, yüksekliği 60 santimetredir. Akroterli kapağın üzerinde herhangi bir bezeme olmayıp düz bırakılmıştır. Kapağın iç kısmı ağırlığı azaltmak için oyulmuştur. Lahit teknesi 2 metre 30 santimetre ölçülerindedir. Teknenin içi 75 santimetre derinliğinde oyulmuştur. Ağız kenarları kapağın rahatlıkla oturtulabilmesi için geçmeli olarak yontulmuştur. Profillerin üzeri dört bir tarafını çepeçevre dolanan sarmaşık motifleri ile bezenmiştir. Lahit teknesinin ön yüzünde üç adet sütun arasında iki ayrı girland içinde iki adet Gorgo (Medusa) başı işlenmiştir. Arka ve kısa yüzün birinde ortada yer alan süslemeli bir saksı içinden çıkarak tüm yüzeyi dolanan bir üzüm asması motifi kabartma olarak işlenmiştir. Bir kısa yüzünde ise girland ortasında tahra ve balta kabartması yapılmıştır. Kabartmaların bazılarının siyah ve kırmızı renkte boyalı olduğu tespit edilmiştir" denildi.

NADİR BULUNAN BİR ÖRNEK

Lahdin güvenlik açısından Müze Müdürlüğü bahçesine taşındıktan sonra içindeki toprak ve molozun temizlendiğinin belirtildiği açıklamada, "İçi tamamen toprak ve inşaat molozları ile dolmuş olan lahit içerisinden dağınık halde insan iskeleti parçaları, bir pişmiş toprak tabak parçası ile cam bir kaba ait parçalar bulunmuştur. Anadolu'da Roma İmparatorluk Dönemi girlandlı, sütunlu ve firizli lahitlere öykünülerek yapılmış olduğu anlaşılan lahit, M.S. 2.-3. Yüzyıla aittir. Bölgemizde nadir olarak bulunan bu lahit örneği, yerel malzeme ile belki de yine yerel taş ustaları ve sanatçıları tarafından yapılmış örneklerden biri olması açısından büyük önem arz etmektedir" denildi.



Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çorum Roma Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500

Yorumlar (33)

falcon:

sizin reklamlarınızdan bıktık çok saçma bir haber sitesisiniz

148
0
yanıtYanıtla
gfcfh:

sende hackersın

yanıt0
yanıt1
Adınızı Yazın:

altın yok mu altın. hep çanak çömlek.

51
4
yanıtYanıtla
vatandas:

iyi ki varsin jandarmaa yakala tarih hirsizlarini affetmee

9
42
yanıtYanıtla
TURK:

Dedemin topraklarindan (Corumda) bir cok mezar tasi falan cikiyordu . . Hepsi Dogu Roma imparatorluguna ait . . . . hic kimsenin umrunda degildi . .

43
1
yanıtYanıtla
vali:

bir ise yaramaz aslinda basa bela bizene roma dönemiymis. parcalayin gecin .

2
31
yanıtYanıtla
vezir42:

millete milyarlık altınlar çıkar petrol çıkar bizde hitittler çık lahit çıkar çanak çömlek çıkar ya

31
2
yanıtYanıtla
ispartaliMobil-ANDROID:

adamın evini artık bedavaya yaparlar yapmaları gereklidir

27
1
yanıtYanıtla
buli:

o alacağını alıp öyle haber vermiştir. . . . okadar salakmı?

21
5
yanıtYanıtla
anti uyuz yönetim:

O lahit oraya uzaydan düşmediğine göre orada bir antıkkent vardır. . oradaki tüm evler yıkılıp antikşehir ortaya çıkarılsın ve hemen onarılsında içinde gezip zamanda yolculuk yapak

15
11
yanıtYanıtla
Tüm 33 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title