Haberler

Eski İsrail İstihbarat Başkanı Asam'da Konferans Verdi

Eski İsrail Savunma Kuvvetleri İstihbarat Başkanı Emekli Tümgeneral Aharon Zeevi Farkash, İsrail ile Araplar Arasındaki Barışta Suriye'nin Desteğinin Önemli Olduğunu Söyledi.

Eski İsrail Savunma Kuvvetleri İstihbarat Başkanı emekli Tümgeneral Aharon Zeevi Farkash, İsrail ile Araplar arasındaki barışta Suriye'nin desteğinin önemli olduğunu söyledi.

Farkash, Avrasya Stratejik Araştırma Merkezi'nde (ASAM) 'Ortadoğu'nun Karşı Karşıya Olduğu Tehditler ve Güçlükler' konulu bir konferans verdi. Konferansı, İsrail'den gelen Mossad elemanları da izledi. Suriye, İran, Lübnan ve Filistin hakkında açıklamalarda bulunan Farkash, Suriye'nin İran ile ittifak halinde olduğunu öne sürdü. Beşar Esad'ın savaşçı bir tutum sergilemediğini söyleyen Farkash, "Esad, Arap Sünni dünyasında önemli bir role sahiptir. 2. Lübnan savaşından sonra binden fazla El Kaide üyesi

Sudan'dan Irak ve Suriye'ye gitti. Ortdoğu'da radikal dini yönetimle karşı karşıyayız" dedi. 10 yıl önce nükleer enerji karşıtı olarak İran'dan kampanya başlatıldığını ifade eden Farkash, İran'ın bugün dünyada en tehlikeli siyasi oluşum haline geldiğini dile getirdi. Farkash, "2003 yılında İran nükleer çalışmalara başladı. İran'ın uranyum ile ilgili çabalarını desteklemiyoruz. 2009 yılının son aylarında İran yüksek oranda uranyum geliştirmeye sahip olacak. İran'daki hükümet baskı altında. Askeri ve sivil

programlar arasında ayrım yapıyorlar. İran 3 bin 750 kilometreden 5 bin kilometreye kadar balistik füze atabilir. Petrol fiyatları arttıkça daha çok paraları oluyor" şeklinde konuştu.

Farkash, Arap dünyasında sadece Suudi Arabistan'ın ılımlı olduğunu belirterek, İsrail hükümetinin tek bir Filistin görmek istediğini dile getirdi. Hamas'ın Filistin yönetimini ikiye böldüğünü söyleyen Farkash, Filistin'de tek bir yönetim olmadığını kaydederek, "Mahmut Abbas başbakan iken 'Tek bir ordu, tek bir toprak istiyoruz' dedi. Biz de tamam dedik. İstediğinizi yapın dedik. Şimdi ise güçlü bir lider olmasını bekliyoruz. Güçlü politikaya ihtiyaçları var" dedi.

Ortadoğu'da çatışan iki sistem olduğunu söyleyen Farkash, bunlardan birinin radikal, diğerinin ise ılımlı sistem olduğunu kaydetti. Farkash, Irak, Lübnan ve Filistin'deki örgütlenmenin zayıf olduğunu belirterek, "Silahlı grupların finansmanı için para bulunuyor. İran'ın da nükleer silahları elde edeceği çağa yaklaşıyoruz. Lübnan, şu anda Hizbullah ve Şiilerin arasındadır. Her iki grup da Lübnan'ın ne kadar önemli olduğunun farkındalar. Suriye ve Lübnan'da istikrarsızlık var. Bunlar Sünni sistemin parçası

olmak istiyorlar" şeklinde konuştu. Ortadoğu'daki çatışmaların sebebinin İsrail olmadığını savunan Farkash, "Her şeyin sebebinin İsrail olarak söylenmesi kötü. Mesela Ürdün ve Mısır ile iyi anlaşıyoruz" diye konuştu.

(TS-MAY-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title