Haberler

Ersümer ve Çakan Hakkındaki Karara Tepkiler

Yüce Divan'da Yargılanarak Beraat Eden Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Siyasi Linçe Uğradığını Belirterek, "Bugün Aynı Evraklar Önüme Gelse Yine Aynı İmzayı Atardım" Dedi.

Yüce Divan'da yargılanarak beraat eden eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, siyasi linçe uğradığını belirterek, "Bugün aynı evraklar önüme gelse yine aynı imzayı atardım" dedi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın katıldığı bir resepsiyonda "Zeki Çakan Yüce Divan'a çok uzun savunma yaptığı için gönderildi" şeklindeki açıklamalarını hatırlatan Çakan, gazetecilere ilgili açıklamayla ilgili haberin CD görüntülerini dağıttı. 1 yıl 8 aylık cezası ertelenen Cumhur Ersümer ise, TBMM'de 14 siyasinin hazırladığı 27 iddianın Yüce Divan'da hepsinin teker teker hesabını verdiğini ve bunlardan 26'sından beraat ettiğini belirterek, "Allah benim verdiğim hesabı yeni seçilen ve geçmişte seçilmiş

hükümetlere ve bakanlarına da vermeyi nasip etsin" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan sıfatıyla yaptığı yargılamada sanıklar eski bakanlar Ersümer ve Çakan hakkında kararını açıkladı. Yüksek Mahkeme, Ersümer hakkında 2 suçtan af kapsamında erteleme, Esenboğa Mobil Santrali ihalesinde görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapis ve 75 YTL adli para cezası verdi. Ersümer'in duruşmadaki iyi hali ve ileride suç işleme kanaati oluşmadığından dolayı bu cezası ertelendi. Yüce Divan, Çakan hakkında ise üzerine atılı tüm suçlardan beraatına karar verdi.

Karar sonrası açıklama yapan Çakan, "Öncelikle basın mensubuna çok teşekkür ediyorum. Bazen basının bazı kesimi tarafından haksız eleştirilere uğradım. Mahkemenin kararına saygı duyuyorum. Bana ve aileme çok zor günler yaşattılar. Siyaseten önümü kesmek için bazı milletvekilleri bunu bize uygun gördü. Önergenin altında bu isimler vardır" dedi.

Çakan, AK Parti'li ve CHP'li vekiller tarafından siyasi linçe maruz kaldığını savundu. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın bir resepsiyonda Zeki Çakan'ın Meclis'de 'Çok uzun savunma yaptığı için Yüce Divan'a sevk edildiği 'yönündeki açıklamasını hatırlatan Çakan, gazetecilere söz konusu açıklamalarla ilgili haberlerin CD'sini dağıttı. "Bu CD'yi izleyince tüm vatandaşlar neden Yüce Divan'a sevk edildiğimi daha iyi anlayacaklar" diyen Çakan, yargılandığı süre içinde çok büyük haksızlıklara uğradığını ileri sürdü.

Yüce Divan'ın kararına saygı duyduğunu belirten Çakan "Yüce Türk milletine buradan haykırıyorum. 4 yıla yakın bir süredir haksız yere başta çocuklarım, eşim ve bana büyük ızdırap çektirildi. Hayatım boyunca devletim ve milletim için çalıştım. Tecrübelerimin doruk noktasında siyasi hayatım engellendi. Bugün aynı evraklar önüme yine gelse yine imzalardım" diye konuştu.

Çakan, siyasete dönüp dönmeyeceğinin sorulması üzerine bu dönemde Yüce Divan'a duyduğu saygıdan dolayı siyasete devam edip etmeme kararını bile gündeme getirmediğini, ancak bundan sonraki süreçte arkadaşlarıyla bir değerlendirme yaparak karar vereceğini söyledi. Çakan, Anayasa Mahkemesi'ne ilk geldiği gün 'Yüce Divan'a hesap vermenin huzuru içindeyim' beyanatını verdiğini hatırlatarak, "O gün nasıl huzur içindeysem bugün de Yüce Divan'a hesap vermenin onurunu taşıyorum" dedi.

"GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA KARARINI İÇİME SİNDİREMİYORUM"

1 yıl 8 aylık cezası ertelenen Cumhur Ersümer ise, TBMM'nin yeni vekillerine seslenerek, "Seçilen arkadaşlar TBMM'de yasal değişiklikler yaparak vekillik, bakanlık ve başbakanlık yapmış kişilerin siyasi nedenlerle böyle bir süreç yaşamasının önüne geçsinler" dedi. "Düşünebilir musunuz benim burada yargılanmama neden olan raporu, soruşturma komisyonunda 9'u AK Parti'li 5 CHP'li 14 siyasi hazırladı. Rakiplerim tarafından hazırlanan rapor ile Yüce Divan'a sevk edildim ve Yargıtay Başsavcısı bu siyasi

raporun noktasına, virgülünü bile değiştirmeden, hukuki bir metin haline getirmeden iddianame olarak sundu" diyen Ersümer, "3 yıldır süren deli saçması, iftiralar yüzünden 30'a yakın davada onlarca insan burada ifade verdi. Bu kadar ifade veren insanlardan hiç birinin beni suçlayan beyanı olmamıştır. Toplam 27 iddia ile ilgili ben ifade verdim. Allah çok şükür 27 iddianın 26'sından beraat ettik. Sadece birinden delil bulunamadığı için beraat edemedim. Ben bu kararı içime sindiremiyorum" diye konuştu.

Mahkeme tarafından dinlenen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de dahil olmak üzere 97 tanığın dinlendiğini ve hiçbirinin de aleyhinde bir ifade vermediğini hatırlatan Ersümer şunları kaydetti:

"100 dosya binlerce evrak incelendi 'Kardeşim bu nedir altında senin imzan var' diyemediler. TBMM'de 14 kişinin hazırladığı 27 iddiayı Yüce Divan'da teker teker hepsinin hesabını verdim ve 26 iddiadan beraat ettim. Geriye kalan bir iddia ise yeterli delil, belge ve bilgi olmamasına rağmen karar verildi. Benim için önemli olan bu kararı içime sindirip sindirememem. Ben bu kararı içime sindiremiyorum. Ben yolsuzluk iddiasıyla, yiyicilik yapmak, menfaat temin etmek iddialarıyla yüce Divan'a geldim. Karar

yolsuzlukla ilgili değil görevi kötüye kullanmaktan verildi. Bugün verilen beraat kararlarıyla vatandaşın ve benim vicdanım rahatladı."

Ersümer, 4 yıl bakanlık yaptığını 6 yıl bunun hesabını verdiğini belirterek, önce Meclis'te gensoruya cevap verdiğini, soruşturma açıldığını daha sonra Yüce Divan'da yargılandığını ve nihayetinde karar verildiğini hatırlattı. Bu süreç içerisinde bakanlıkta görev yaptığı dönemin hesabını tek tek verdiğini belirten Ersümer, "Allah, yeni seçilen ve geçmişte görev yapan hükümetlerin tüm bakanlarına da yaptıkları tüm işlerin hesabını verebilmeyi nasip etsin" şeklinde konuştu.

(SC-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot verir? Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot dağıtılacak? Survivor All Star'da talihsiz kaza! Nefise'nin sağlık durumu nasıl? Olay ne? ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title