Haberler

Eren Enerji, Keban Barajı'ndan Fazla Elektrik Üretecek Santral Kuruyor

Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Zonguldak Çatalağzı'nda 1.5 Milyar Dolarlık Yatırım ile Hayata Geçirecekleri Kömür Yakıtlı Elektrik Santralinde Yılda 9.5 Milyar Kilowattsaat Enerji Üreteceklerini Belirterek, "Türkiye'nin Kömürle Çalışan En Büyük Elektrik Santrali Olacak Tesiste, Keban Barajı'nın İki Katı, Atatürk Barajı'nın da Yüzde 30 Fazlası Kadar Enerji Üretimi Sağlanacak" Dedi.

Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Zonguldak Çatalağzı'nda 1.5 milyar dolarlık yatırım ile hayata geçirecekleri kömür yakıtlı elektrik santralinde yılda 9.5 milyar kilowattsaat enerji üreteceklerini belirterek, "Türkiye'nin kömürle çalışan en büyük elektrik santrali olacak tesiste, Keban Barajı'nın iki katı, Atatürk Barajı'nın da yüzde 30 fazlası kadar enerji üretimi sağlanacak" dedi.

Eren Holding iştiraklerinden Eren Enerji, Zonguldak'ta gerçekleştireceği 1.5 milyar dolarlık enerji yatırımı için, Türkiye İş Bankası ve Garanti Bankası'ndan, 3.5 yıl geri ödemesiz ve 12 yıl vadeli olmak üzere 850 milyon dolar kredi aldı. Söz konusu krediye ilişkin düzenlenen imza törenine Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ve Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren katıldı.

-ÜRETTİĞİMİZ ENERJİYİ ÖZEL SEKTÖRE SATACAĞIZ"-

Ahmet Eren, toplantıda yaptığı konuşmada, İş Bankası ve Garanti Bankası'ndan aldıkları kredinin, şimdiye kadar bir Türk yatırımcıya enerji alanında verilen en uzun vadeli ve en büyük kredi olduğunu söyledi. Enerji sorununun tüm dünyayı tehdit etmekte olduğuna dikkat çeken Eren, 1.5 milyar dolar yatırımla hayata geçirecekleri proje ile Türkiye'nin enerji ihtiyacına ciddi katkı sunacaklarını vurguladı. Üretecekleri enerjiyi yine özel sektöre satacaklarını ifade eden Eren, bu nedenle aldıkları kredinin çok daha anlamlı hale geldiğini dile getirdi. Eren, Türkiye'nin en büyük iki bankasının, Türk yatırımcıya enerji sektöründe şimdiye dek verilen en uzun vadeli ve en yüksek tutarda krediye imza attığını belirtirken, "Yabancıların Türkiye'deki yatırım ortamına daha çok güvendiği söyleniyor hep. Ama özellikle enerji alanındaki yatırımlarda, Türkler daha çok inanıyor" dedi.

-"KÖMÜR İTHALATI İÇİN LİMAN KURUYORUZ"-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Eren, bölgede aynı zamanda bir liman inşaatına da başladıklarını ifade ederek, sadece Zonguldak'tan çıkarılan kömürün tesisin ihtiyacını karşılayamayacağını, bu yüzden 1200 megavattlık enerji için kömür ithalatı gerçekleştireceklerini söyledi. Çok büyük bir projeye giriştiklerini, kendilerine ve Türkiye'ye güvendiklerini vurgulayan Eren, Eren Grubu'nun finansal açıdan muhafazakar olduğunu, diğer yatırımlarını kötü etkileyecek bir yatırıma kalkışmayacaklarını ifade etti. Eren,"Elektrik piyasasında oluşacak fiyatları bilmiyoruz. Ama diğer faaliyet kollarımıza göre daha karlı olduğunu düşündüğümüz için bu işe girdik" dedi.

-"ALTERNATİF ENERJİYE DE YATIRIM YAPACAĞIZ"-

Zoguldak Çatalağzı'nda hayata geçirecekleri kömür yakıtlı elektrik santralinde yılda 9.5 milyar kilowattsaat enerji üreteceklerini belirten Eren, "Türkiye'nin kömürle çalışan en büyük elektrik santrali olacak tesiste, Keban Barajı'nın iki katı, Atatürk Barajı'nın da yüzde 30 fazlası kadar enerji üretimi sağlanacak" diye konuştu. Eren, "Alternatif enerji üretimine girecek misiniz?" şeklindeki bir soruya karşılık da, "Evet böyle bir projemiz var ama önce bu başladığımız işi bitirelim. Buradan enerji elde etmeye başlamadan önce, başka yatırıma girmeyiz" yanıtını verdi.

-"BİRKAÇ YIL ÖNCE 150 MİLYON DOLARA ÇOK DİYORDUK"-

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de, gençlik yıllarında Eren Grubu'nun hisselerini satın aldığını, Eren Holding sanayi yatırımlarına başladığında kendisinin Zonguldak'ta yaşayan bir genç olduğunu ifade ederek, "Zonguldak'taki kömür havzasında önce kömür sonra da diğer enerji alanlarında yatırım yapmak, bu ülke için yapılabilecek en güzel şey" dedi. Özince, Garanti Bankası ile imza attıkları 850 milyon dolarlık kredinini de Türk bankacılık sektörünün ne kadar geliştiğine bir işaret olduğunu vurgulayarak, "Daha birkaç yıl önce 150 milyon dolara çok derken şimdi bu rakamlara gelmiş olmamız, Türk bankacılığınını da nerelere geldiğini gösteriyor" diye konuştu.

-"BİR ÜLKEDE ALT YAPI YATIRIMI YOKSA, İŞLER İYİ GİTMİYOR DEMEKTİR"-

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise, Türkiye'nin çok ihtiyacı olan böylesine büyük bir yatırımı yaptığı için Eren Grubu'nu kutladı. Altyapı yatırımlarının önemine değinen Özen, "Zaten bir ülkede altyapı yatırımı yoksa, o ülkede işler iyi gitmiyor demektir. Türkiye'deki enerji talebinin ne kadar hızla arttığı, IMF raporlarına bile girdi. Hükümet programında, otomatik fiyat mekanizmasının geleceği öngörülüyor. Bu alanın önü daha da açılmalı" dedi. Özen, gazetecilerin soruları üzerine, verdikleri kredinin faizi ile ilgili bir açıklama yapmayacaklarını, ancak faiz oranının piyasa koşullarına göre son derece uygun olduğunu söyledi.

-4 MİLYON KİŞİNİN ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAYACAK-

500 milyon dolarını Garanti Bankası'nın, 350 milyon dolarını da İş Bankası'nın karşılayacağı kredi ile hayata geçirilecek tesis, halen yapımı sürmekte olan 160 megawattlık üretim kapasitesini 1200 megawatlık ilave kapasite ile 1360 megawatta çıkaracak. Tesis, 300 milyon dolarlık yatırıma ek olarak başlatılacak 1 milyar 200 milyon dolarlık yeni yatırım ile birlikte toplam 1.5 milyar doloro mal olacak. Üç üniteden oluşan ve ilk ünitesi Ocak 2009'da devreye girecek tesis ile 4 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanacak ve bin 500 kişiye doğrudan istihdam yaratılacak. (ANKA)

(AD/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

İsrailli temsilci, Birleşmiş Milletler'in Filistin kararını imha makinesine attı

İsrailli temsilci, Birleşmiş Milletler'in Filistin kararını imha makinesine attı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title