Haberler

Erdoğan-Rahimi Ortak Basın Toplantısı

İran Cumhurbaşkanı 1.Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, "Biz her türlü şiddetle alakalı girişimleri kınıyoruz."

İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, "Biz her türlü şiddetle alakalı girişimleri kınıyoruz. Şiddetle birlikte olan her eylemi kınıyoruz. Bütün zorba ülkeleri ve şiddeti gördünüz. İslam Cumhuriyeti bunlara karşı durmada öncü olmuştur. Biz Türkiye'nin bütün konularda yanında durduk" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve tüm halka başsağlığı diliyorum" diyerek sözlerine başlayan Rahimi,

"Türkiye bizim değerli komşumuzdur. İran ve Türkiye kültür ve medeniyet sahibi iki ülkedir. İran hükümetinin sıcak selamlarını sizlere iletiyorum" dedi.

Rahimi, her nerede şiddet yüzünden ve yasa dışı yollarla kan dökülüyorsa bunları kınadığını ifade ederek, şiddet içeren hiçbir işi kabul etmediğini söyledi.

"Biz semavi öğretiler doğrultusunda bir insanı diriltmeyi tüm insanlığı diriltmek olarak görüyoruz" diyen Rahimi, "bir insanı öldürmek tüm insanları öldürmek gibidir. Bu Kuran'da yazıyor" ifadesini kullandı.

Türkiye ile İran ilişkilerinin samimi ve halis olduğuna dikkati çeken Rahimi, şöyle devam etti:

"Türkiye ve İran ilişkileri ne kadar ileri giderse gitsin geliştirmek niyetindeyiz. Sayın Erdoğan'ın 2 yıl önce İran'a ilk ziyaretinde bizim ticaretimiz 5 milyar dolardı. 2012 itibarıyla Türkiye ile ticari alışveriş rakamımız 16 milyar doların üzerine çıkmıştır. O yüzden bu yıl sonuna kadar Sayın Erdoğan'la uzlaştık ve bunu 25 milyar dolara ulaştırmak istiyoruz. 5 yılın sonunda 30 milyara ulaşmak istiyoruz.

Biz İran'a verilen desteklerden dolayı müteşekkiriz. Bundan dolayı elele vererek iki milletin yararına bu yola girdik. Türkiye, İran'da daima saygı gören bir ülkedir. İran, Türkiye'yi sevmektedir. Kuşkusuz ülkemizde sizde olduğu gibi çeşitli bakış açıları vardır. Onlar kendi sözlerini söylerler ama İslam Cumhuriyeti kendi ülkesinin ve Türkiye'nin menfaatleri doğrultusunda karar verir. Biz Allah'tan kardeşliğimizi korumasını istiyoruz."

-"Bütün konularda Türkiye'nin yanında durduk"-

Bir gazetecinin, "İran'ın, Türkiye'ye yapılan saldırının ardından Türkiye'nin mi Suriye'nin mi yanında duracağına" ilişkin sorusuna karşılık Rahimi, şunları kaydetti:

"Biz her türlü şiddetle alakalı girişimleri kınıyoruz. Şiddetle birlikte olan her eylemi kınıyoruz. Bütün zorba ülkeleri ve şiddeti gördünüz. İslam Cumhuriyeti bunlara karşı durmada öncü olmuştur. Biz bütün konularda Türkiye'nin yanında durduk. Siyasi bazı konularda görüş farklılıkları ortaya çıksa da bu görüş farklılıkları baba oğul arasında da olabilir. Böyle değerlendiriyoruz. Biz Türkiye'nin komşusu olmaktan gurur duyuyoruz. Sayın Başbakan Erdoğan 'ciğerim yanıyor' dedi. Biz de onun yanı başından dünyanın her yerindeki mazlumlar için

'ciğerimiz yanıyor' diyoruz."

İran ve Türkiye arasındaki ticari ilişki dinamizminin çok yüksek olduğunu belirten Rahimi, "Türk kardeşlerimiz, Türkmenistan gazını Türkiye üzerinden bizim yapmamızı istedi. Onlar da Türkiye üzerinden diğer ülkelere satılmasını istedi. İki ülkenin ticaret hızı çok yüksek seyrediyor. Bu, Sayın Erdoğan döneminde gerçekleşmiştir" ifadesini kullandı.

Muhabir: Murat Demirci

Yayıncı: Murat Taydaş - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title