Haberler

Enerjisa, Türk Özel Enerji Sektörünün En Büyük Kredisini Aldı

Enerjisa, Uluslararası Finans Kurumu, Akbank ve Westlb Ag Koordinasyonundaki Uluslar Arası Finans Kurumları ve Avrupa Yatırım Bankası ile 1 Milyar Euro'luk Kredi Anlaşması İmzaladı. Finansman Paketinin Kapsamında Kurulacak Santrallar ile Enerjisa Yıllık 12 Bin Gigavatsaat Elektrik Üreterek, 3.6 Milyon Müşteriye Enerji Sağlayacak.

Enerjisa, Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Akbank ve WestLB AG koordinasyonundaki uluslar arası finans kurumları ve Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ile 1 Milyar Euro'luk kredi anlaşması imzaladı. Finansman paketinin kapsamında kurulacak santrallar ile Enerjisa yıllık 12 bin gigavatsaat elektrik üreterek, 3.6 milyon müşteriye enerji sağlayacak.

Sabancı Holding A.Ş ve Österreichische Elektrizitätswirtschafts-Aktiengesellschaft (Verbund) ortaklığı olan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş, Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Akbank ve WestLB AG koordinasyonundaki uluslararası finans kurumları ve Avrupa Yatırım Bankası ile 1 milyar euroluk kredi anlaşması imzaladı. Finansman paketi Türkiye serbest enerji piyasasına satış yapan bir özel sektör şirketinin şu ana kadar imza attığı "en büyük uluslar arası finansman anlaşması" olarak değerlendiriliyor.

Enerjisa'nın finansman paketi kapsamında yer alan birinci faz yatırımlarını Seyhan, Ceyhan nehirleri üzerinde ve Çambaşı'nda gerçekleştirilecek toplam 10 hidroelektrik santral ve bandırma doğal gaz kombine çevrim santrali olmak üzere toplam bin 920 megavat kurulu güçteki projeler oluşturuyor. Kurulacak santrallerle, Enerjisa yıllık 12 bin gigavattsaat elektrik üreterek 3.6 milyon müşteriye enerji saylayacak.

Kredi imza töreninde konuşan Sabancı Holding Ceo'su Ahmet Dördüncü, Türkiye'nin büyüyen ve potansiyeli yüksek bir ülke olduğunun altını çizerek, "Büyüyen bir ülkenin elbette en çok ihtiyacı olan şey elektrik enerjisi. Biz Sabancı Holding olarak, büyüyen sektörlerde kendi pozisyonumuzu alarak ve geleceğe dönük bakarak, Türkiye'nin geleceğine güvenerek, sanayisine, refahının geleceğine güvenerek bu sektörde kendimizi konumlandırıyoruz" diye konuştu. Dördüncü, enerji alanını Sabancı bünyesinde, 2015 ve sonrasında yüzde 10-15 arasına getirmeyi planladıklarını ve sektörün en az finans kolu kadar önemli bir iş kolu olacağını söyleyerek, finansın ise her zaman kuvvetli bir kol olacağını kaydetti.

-"HEDEF, 2015'E KADAR EN AZ 5 BİN MEGAVATLIK KURULU GÜCE ULAŞMAK"-

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Hakman da Enerjisa olarak Türkiye'deki elektrik piyasasında liderliğe giden yoldaki ana hedefin, 2015 yılında yüzde 10 pazar payıyla ve en az 5 bin megavat kurulu güçle liderlik yolunu sürdürmek olduğunu kaydetti. İmzalanacak olan sözleşmeyle bin 900 megavatlık kapasitenin portföye katılacağını söyleyen Hakman, "Bu adım Enerjisa için olduğu kadar Türkiye enerji sektörü için, liberal enerji piyasası için de çok önemli bir adım" diye konuştu.

Hakman, anlaşmanın, herhangi bir devlet garantisine ihtiyaç olmadan, finans kuruluşlarının ve bankaların Enerjisa'ya ve Türkiye'de gelişmekte olan liberal enerji piyasasına olan güvenlerinin göstergesi de olduğunu kaydetti. Enerji tedariki konusunda Türkiye'nin yaşadığı darboğazı atlatmak için 2015'e kadar en az 5 bin megavatlık kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Hakman, hedef doğrultusunda yedi yıl içinde sadece elektrik üretimi alanına 6.5 milyar dolar yatırım yapılmasının planlandığını da bildirdi.

Başkent finansmanıyla ilgili verilmiş bir kararın olamdığını ve hala üzerinde çalışıldığını da aktaran Hakman, buna benzer bir yapıda olma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

Hakman, ayrıca, yüzde 40 özkaynak, yüzde 60 da finansman olmak üzere yatırım yapıldığını da bildirdi.

Avusturya elektrik şirketi Verbund'un Ceo'su Micheal Pistauer da, anlaşmanın küresel bir işbirliği anlamı da taşıdığına işaret ederek, projeyle 10 tane hidroelektirk santralin kurulacağını belirtti. Enerjisa ortaklığındaki birinci yılın çok başarılı çalışmayla geçtiğini aktan Pistauer, "Türkiye'ye güveniyor, inanıyoruz. Büyüyeceğine inanıyoruz. Türkiye'de, enerjideki büyüme yüzde 10, batı Avrupa'da bu oran yüzde 2. altyapıya ihtiyaç var, biz de bu desteği vermeye hazırız" dedi. Öte yandan Pistauer, Türkiye'de yeni ve daha büyük işbirliği yapabilecekleri yönünde de sinyal verdi.

-"FİNANSMAN AKBANK İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT"-

IFC Güney Avrupa ve Asya Direktörü Shahbaz Mavaddat, prohjenin başarısı sayesinde enerji için özel yatırımların cazip hale geleceğini belirterek, sözleşmenin, Türkiye'nin gelişimi için bir kilometre taşı olacağına işaret etti. Mavaddat, elektrik üretim kapasitesindeki yetersizliğin, sanayinin büyümesi ve ekonominin gelişmesindeki en temel engellerden biri olduğunun altını çizerek, yaratılan özel sektör fonunun önemine dikkat çekti. Mavaddat, "On hidroelektrik santralı ve bir doğal gaz santralından oluşan projeler yenilenebilir ve temiz enerji yatırımlarıdır" dedi.

Akbank Kurumsal Bankacılık İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Cem Mengi de, uzun süreden beri kesintisiz olarak süren ekonomik büyümenin, enerji yatırımları eksikliğinden dolayı bir darboğaza girmek üzere olduğunu bildirerek, finansmanın, kurumsal borçlanma ve proje finansman kredisi anlamında hibrik bir özellik taşıdığını belirtti. Mengi, finansmanın sadece Türk piyasaları için değil, yurt dışı piyasalar için de örnek taşıyacak nitelikle tamamlandığını anlatarak, projenin, Akbank için finansman olmanın yanı sıra, uluslararası platformda yabancı markalarla ortak işbirliği anlamında önemli ve devamı gelecek bir fırsat olduğunu bildirdi.(ANKA)

(DG/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot verir? Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot dağıtılacak? Survivor All Star'da talihsiz kaza! Nefise'nin sağlık durumu nasıl? Olay ne? ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title