Haberler

Enerji Bir - Sen Su ve Elektrik Raporunu Açıkladı

Enerji Bir-sen Başkanı İbrahim Şimşek, Her Yıl 110 Milyar Kwh Elektrik Üretebilecek Su Potansiyelinin Boşa Aktığını Söyledi.

Enerji Bir-Sen Başkanı İbrahim Şimşek, her yıl 110 milyar kWH elektrik üretebilecek su potansiyelinin boşa aktığını söyledi.

Bugüne kadar, tüm Cumhuriyet dönemi boyunca, devlet eliyle kurulabilen su santrallerinin üretebildiği enerji toplamı yılda 40 milyar kWh olduğunu belirten Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Şimşek, "Şu anda her yıl 110 Milyar kWh elektrik üretebilecek su potansiyeli boşa akmaktadır. Bunun ekonomik değeri ise yılda yaklaşık 8 Milyar Dolar olarak hesaplanabilir" dedi.

Suda olduğu gibi Türkiye'nin rüzgar enerjisi kaynakları yönünden de zengin bir ülke olduğu söylenebileceğine işaret eden İbrahim Şimşek, yapılan çalışmalarda ve rüzgar ölçümlerinde yılda 40 milyar kWh elektrik enerjisinin rüzgar santrallerinden elde edilebileceğini hesaplandığını ifade etti. Şimşek, "Bunu parasal olarak ifade etmek gerekirse yılda 2 milyar dolarlık rüzgar potansiyelinin boşa estiğini söyleyebilirim" diye konuştu. Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlayacak tedbirlerin arasında önemli

yer tutan su ve rüzgar enerjisinin potansiyelinin yeterince kullanılmadığını değerlendiren Enerji Bir-Sen Genel Başkanı İbrahim Şimşek, "Ülkemiz gerek su, gerekse rüzgar potansiyeli yönünden oldukça zengindir. Ancak bunu yeteri kadar değerlendiremiyoruz" dedi. Enerji Bakanlığı verilerine göre Türkiye'nin su kaynaklarından 150 milyar kWh elektrik üretmesinin mümkün olduğunu hatırlatan Şimşek, "Şu anda Türkiye'nin toplam elektrik tüketiminin yılda 160 milyar kWh olduğu göz önüne alındığında su

potansiyelimizin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır" diye konuştu. Bu güne kadar, tüm Cumhuriyet dönemi boyunca, devlet eliyle kurulabilen su santrallerinin üretebildiği enerji toplamı yılda 40 milyar kWh olduğuna dikkat çeken Ener Bir-Sen Genel Başkanı Şimşek şunları söyledi:

"Şu anda her yıl 110 milyar kWh elektrik üretebilecek su potansiyeli boşa akmaktadır. Bunun ekonomik değeri ise yılda yaklaşık 8 Milyar Dolar olarak hesaplanabilir. Bu potansiyeli zaman yitirmeden ülke ekonomisine kazandırmak mümkündür. Devlet eliyle bu projelerin geçekleştirilmesinin çok uzun zaman alacağını ve geçmiş dönemlerdeki örnekler gözönüne alındığında, çok pahalı olacağını düşünmekteyiz".

Dünya hızla su kıtlığına giderken Türkiye'de suların boşa akmasının yüreklerinin dayanmadığını belirten Şimşek, su potansiyelini enerjinin dışında tarım noktasında da yeterince değerlendirilmediğini kaydetti. İbrahim Şişmek, gelişmiş ülkeler ileri teknolojilerle atık sularını tarıma kazandırırken, Türkiye, milyarlarca metreküp atık suyun doğaya karışmasına seyirci kaldığını kaydetti. Şimşek, "Türkiye'de bir yılda arıtma tesislerinde toplanabilen yaklaşık 2 milyar metreküp atık suyun yüzde 74'ü doğaya

karışırken, bunun ancak yüzde 16'sı tam arıtılarak tarımsal sulamada kullanılabiliyor" şeklinde konuştu.

Suda olduğu gibi Türkiye'nin rüzgar enerjisi kaynakları yönünden de zengin bir ülke olduğu söylenebileceğine işaret eden İbrahim Şimşek, yapılan çalışmalarda ve rüzgar ölçümlerinde yılda 40 milyar kWh elektrik enerjisinin rüzgar santrallerinden elde edilebileceğini hesaplandığını ifade etti. Şimşek, "Bunu parasal olarak ifade etmek gerekirse yılda 2 milyar dolarlık rüzgar potansiyelinin boşa estiğini söyleyebilirim" dedi. Gerek suyun, gerekse rüzgarın depolanması mümkün olmadığından, kaybedilen her zaman

diliminin enerji kaybı, yani döviz kaybı demek olduğunun altını çizen Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Şimşek, "Başka bir deyişle rüzgarımız esip geçiyor ve suyumuz akıp gidiyor. Bunun durdurulmasının önemi açıktır" şeklinde konuştu.

(TS-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title