Haberler

El Haşimi, Bush'un Yeni Irak Stratejisini Değerlendirdi

Londra'ya Yapacağı Resmi Ziyaret Öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul'da Bir Araya Gelen Irak Devlet Başkanı Yardımcısı ve Irak İslam Partisi (Iip) Lideri Tarık El Haşimi ABD'nin Yeni Irak Stratejisini Ülkenin Sorunlarının Çözülmesi Yönünde Dönüm Noktası Oluşturduğunu Belirterek, "Yeni Strateji Şimdiye Kadarki Uygulamalardan Çok Farklıdır.

Londra'ya yapacağı resmi ziyaret öncesi başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul'da bir araya gelen Irak Devlet Başkanı Yardımcısı ve Irak İslam Partisi (IİP) lideri Tarık El Haşimi ABD'nin yeni Irak stratejisini ülkenin sorunlarının çözülmesi yönünde dönüm noktası oluşturduğunu belirterek, "Yeni strateji şimdiye kadarki uygulamalardan çok farklıdır. Açıkça belirtmek gerekir ki Amerikan başkanı, ülkesindeki bir çok kişi aksinin olmasını isterken, kendisi için zor olan bir dönemde cesurca bir kararla Irak'a daha fazla asker yollamayı seçmiştir" sözleriyle yeni Amerikan planını desteklediklerini açıkladı.

Başbakan Erdoğan'la İstanbul'daki başbakanlık çalışma ofisinde bir araya gelen El Haşimi Londra temaslarından önce yalnızca DHA'nın sorularını yanıtladı. Amerikanın yeni Irak stratejisinin eski uygulamalardan farklı olduğunu savunan El Haşimi, bu farkları şöyle sıraladı;

"1- Bağdat'ta kontrolü sağlamak için daha fazla Amerikan askeri kullanılmasının kararlaştırılması. Amerikan güçleri, yönetimi Iraklılara devrettikten sonra Bağdat caddelerinden çekilmiş, görevini Iraklı polis ve askerlere bırakmıştı. El Haşimi'ye göre Sünnilerin büyük dalgalar halinde Irak'ın başkentini terk etmeye zorlayan etnik terörü sonlandırmanın tek yolu Amerikan güçlerinin Bağdat caddelerine daha büyük güçlerle geri dönmesi.

2- Amerikan ve Irak yönetimleri arasında karşılıklı sorumlulukların yerine getirilmesi temeline dayanan bir ilişkinin başlaması. Daha önce Irak yönetimi talep ettiği an ülkeyi terk edeceğini açıklayan Amerikan yönetimi bundan vazgeçiyor. Yeni anlayışla Amerikan güçleri, Irak hükümeti bazı hedefleri gerçekleştirmedikçe ülkeden ayrılmayacak. El Haşimi bu hedefleri: milis güçleri dağıtmak, terörü sonlandırmak ve kanundan çıkanları, Şii-Sünni ayrımı gözetmeksizin, eşit bir muameleye tabi tutmak olarak açıklıyor.

3- El Haşimi'nin yeni Amerikan stratejisinde beğendiği bir başka noktaysa askeri önlemlerin yanı sıra toplumsal ve ekonomik alanda da bazı çalışmaların yapılması gerektiğinin farkına varılmış olması."

Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşmeyi de değerlendiren Irak Devlet Başkanı Yardımcısı; "Irak'taki durum komşularımızın ulusal güvenliğini tehdit eder bir hal almıştır. Sayın Erdoğan'la yaptığımız görüşme zaman zaman bu konuyla ilgili olarak gerçekleşen bilgi ve görüş alışverişi kapsamındadır" dedi. El Haşimi, Irak'ta konuşlanan terör örgütü PKK ile ilgili olarak da, "Sayın Erdoğan, Irak parlamentosunun PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmesine ve Irak hükümetinin attığı bazı adımlara rağmen örgüte yönelik önlemlerin yetersiz kaldığını açıkça belirtti. Öyle görünüyor ki PKK Türk halkına zarar verecek doğrultuda faaliyetlerine devam etmektedir. Irak hükümeti olarak bunun karşısında olacağız" demekle yetindi.

El Haşimi Irak yeni petrol yasası ile ilgili olarak da, "Petrol yasası henüz müsvedde halindedir. Bölgesel hükümetler yabancı şirketlere sınırları içerisinde bulunan projeleri ihale etmekte, incelemekte ve uygun nitelikteki şirketleri önermekte yetkili olmasına rağmen, son sözü Bağdat'taki merkezi hükümet vermelidir. Bu durum anayasada yer alan ve yeraltı zenginliklerinin tüm Iraklıların ortak malı olduğunu belirten anayasa maddesi ile uygunluk göstermektedir. Yerel hükümetlerin keyfi uygulamalarda bulunmasına izin vermek mümkün olamaz" şeklinde konuşarak konunun Başbakan Erdoğan'la yapılan görüşme sırasında da zikredildiğini vurguladı.

EL HAŞİMİ'NİN ESKİ GENEL BAŞKANI KÜRT, TÜRKİYE TEMSİLCİSİ TÜRKMEN, ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ HIRİSTİYAN

Irak devlet başkanı Celal Talabani'nin üç yardımcısından biri olan El Haşimi aynı zamanda Irak İslam Partis (IİP)'nin lideri. Irak Ulusal Meclisinde Sünni Arapları temsil eden grup olarak bilinen Ulusal Uzlaşı Cephesi çatısı altında bulunan partinin bir önceki başkanı Kürt asıllı Muhsin Abdülhamit. Partinin Türkiye temsilcisi ise Türkmen asıllı Avni Ömeroğlu. İslami Parti lideri olan Irak Devlet Başkanının özel kalem müdürü de Iraklı bir Hıristiyan. Kız kardeşini ve iki erkek kardeşini ülkede hüküm süren şiddete kurban veren El Haşimi, Irak'taki mezhepsel ve etnik gerginliğin ülke dinamiklerine ters olduğunu savunuyor: "Partimiz 1960'ta ilk kurulduğunda üyelerimiz arasında Şiiler de vardı. Şimdi de Cumhurbaşkanlığı makamında Arap, Türkmen, Kürt, Şii, Hıristiyan ve Sünni demeden beraber çalışıyoruz. Eskiden Irak'ta ortak ve her bakımdan zengin bir yaşam sürüyorduk. O günleri hatırlıyor olmam, her şeye rağmen gelecekle ilgili umutlu olmamı sağlıyor. Aslına bakarsanız gerçek Irak, caddelerde yaşanan şiddet değil. Etnik, dini ve siyasi ayrımcılık ülkeyi felakete götürür. Ulusal ortak paydaya dönüş Irak için en hayırlısıdır. Gün geçtikçe perçinleşen kanı budur".

El Haşimi, Başbakan Erdoğan'la yaptıkları görüşme sırasında ulusal konularda hemfikir olduklarını görmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Türkiye, Irak'ın bütünlüğünü, bölünmezliğini ve istikrarını savunuyor. İnsanlarımızın daha güvende ve müreffeh yaşamasını istiyor. Türkiye dost bir ülkedir ve tarihten gelen ilişkilerimiz bu dostluğun ne kadar eski olduğunu gösterir" dedi.

Irak Devlet Başkanı yardımcısı Tarık El Haşimi ve beraberindeki heyetin İngiltere'nin başkenti Londra'ya hareket etmesi bekleniyor. İngiliz hükümetinin daveti üzerine gerçekleştireceği ziyareti kapsamında başta İngiltere başbakanı Tony Blair olmak üzere dışişleri ve savunma bakanları, muhalefet ve sivil toplum örgütleri liderleriyle görüşeceklerini belirten El Haşimi, yeni Amerikan planı ve İngiltere'nin Irak'taki rolünün temaslarda ele alınacak başlıca konular olduğunu kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title