Haberler

Türkiye'nin Karbon Depolama Potansiyeli Açıklandı

Güncelleme:

Çevre ve İklim Derneği tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye'nin karbon depolama kapasitesi 108 milyon ton karbondioksit olarak hesaplanıyor. Karadeniz'deki akifer alanlarının ise daha yüksek bir potansiyele sahip olduğu belirtiliyor.

Türkiye'nin karbon depolamada jeolojik kapasitesinin 108 milyon ton karbondioksit olduğu, Karadeniz'deki akifer alanlarının çok daha yüksek potansiyel barındırdığı hesaplanıyor.

Kaynak, Çevre ve İklim Derneği (REC) tarafından hazırlanan " Türkiye'nin Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama Potansiyeli" başlıklı rapor İstanbul'da düzenlenen toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı.

Rapor, uluslararası düzeyde 2050 yılında net sıfır salıma ulaşmak için kullanılacak araçlardan biri olarak görülen karbon yakalama, kullanma ve depolama (KYKD) teknolojilerini, Türkiye'nin 2053 net sıfır hedefi açısından kapsamlı bir şekilde değerlendirerek önerilerde bulunuyor.

Türkiye'de halihazırda KYKD uygulamasının bulunmadığına değinilen raporda, detaylı çalışma yapılan potansiyel depolama alanlarının sadece petrol ve doğal gaz sahaları olduğu ve bu sahaların toplam kapasitesinin 108 milyon ton karbondioksit olarak hesaplanıyor.

Raporda, Türkiye'nin akifer alanlarında çok daha yüksek bir jeolojik depolama kapasitesi olduğu vurgulanırken, bu alanlardaki potansiyel kapasitenin henüz hesaplanmadığı belirtiliyor.

Türkiye'de karbonun depolanması için kullanılabilecek petrol sahalarının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaştığı, uygun akifer sahalarının ise Karadeniz'de olduğu düşünülüyor.

Güncel araştırmaların Türkiye'de karbondioksitin kalıcı jeolojik depolaması için yeterli kapasitenin olduğunu gösterdiğine değinilen raporda, bu kapasitenin iklim politikası projeksiyonlarında KYKD'ye biçilecek rol ile uyumlu olması gerektiği ifade ediliyor.

Raporda, KYKD teknolojilerinin kullanılmasında önceliğin sera gazı salımlarının düşürülmesinde sınırlı teknik alternatiflerin olduğu imalat sanayisine verilmesi öneriliyor.

REC Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Ünal Sayman, rapora ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'de yakalanan karbondioksitin depolama alanlarına taşınması için bir altyapı kurulması gerektiğini kaydetti.

Sayman, "Marmara Bölgesi'nde veya İzmir'de yakaladığınız karbondioksiti tankerler veya boru hattıyla şu andaki mevcut depolama sahamız için Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne taşımanız gerekiyor. Bu açıdan nasıl şu anda biz petrolü bir dağıtım şebekesiyle farklı alanlara dağıtıyorsak, yakaladığımız karbondioksiti depolayabilmek için de bir ağ kurmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Karadeniz Türkiye Çevre Enerji Teknoloji Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title