Haberler

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya resti ABD Kongresi'ni karıştırdı! Üst düzey isimlerden skandal F-16 mektubu

Güncelleme:

Türkiye'nin F-16 talebine yönelik olarak ABD Kongresi'nden onay beklenildiği süreçte skandal bir gelişme yaşandı. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı çıkması nedeniyle Türkiye'ye karşı tavırlı olan ABD Kongresi'nden çok sayıda üst düzey isim, Ankara yönetimine silah satışına karşı olduklarını belirten bir mektup gönderdi.

ABD'de Başkan Joe Biden yönetimi, ABD Kongresi'ne Türkiye'ye F-16 tipi savaş uçağı satışının ABD çıkarlarına hizmet edeceğini belirten bir tavsiye mektubu göndererek, "F-16 satışı, ABD çıkarlarıyla uyumlu ve NATO'nun uzun vadeli planlarına hizmet edecektir" ifadelerini kullanmıştı. Türkiye'nin, Kiev ve Moskova arasında müzakerelere ev sahipliği yapması ve bazı Rus savaş gemilerinin Karadeniz'e girmesini engellemesi ile ABD ile ilişkilerde daha sağlam adımlar atılırken, ABD'nin bu adımı Türkiye'den de olumlu karşılanmıştı.

"UKRAYNA'DAKİ SAVAŞI KULLANMADIĞINDAN EMİN OLMAMIZ LAZIM"

Sözcü'de yer alan habere göre Türkiye'ye yönelik F-16 satışı ile ilgili Yunan ve Ermeni üyeler Kongre'ye yeni bir mektup yazarken, ismini açıklamak istemeyen bir yetkili de süreçle ilgili açıklamalarda bulundu. İsmini vermek istemeyen ve ofisi Türkiye'ye silah satışıyla derinden ilgili olan bir kongre üyesi verdiği demeçte, "Biz ve Kongre'deki diğer birçok kişi, Türkiye'nin silah anlaşmasını ilerletmek için Ukrayna'daki savaşı kullanmadığından emin olmak istiyoruz" dedi.

NATO KRİZİ SONRASI YENİ MEKTUP

Çarşamba günü Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, New York'ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü ve Türkiye'nin F-16 savaş uçağı satın alma talebinin gündemin üst sıralarında yer aldığını belirtti. Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımına karşı çıkması, Washington'da rahatsızlık yarattı.

"ERDOĞAN'IN ELİNE GEÇMESİNİ ENGELLEMELİYİZ"

Yunan ve Ermeni Kongre üyeleri ise Biden yönetimine bir mektup göndererek, Türkiye'ye F-16 satışına karşı çıkmalarını istedi. Bugün, Biden yönetimine iletilen bir mektupta, Amerikan Yunan Enstitüsü Türkiye'ye silah satışını "stratejik yanlış uygulamanın zirvesi" olarak nitelendirdi. Mektupta, "Türkiye, Rusya ile olan yakınlığını bir zenginlik olarak maskeledi ve kendisini Rusya ile Ukrayna arasında bir 'arabulucu' olarak tanıttı. Ancak Türkiye, arabuluculuktan çok ötede" ifadeleri yer aldı.

130 KİŞİLİK HELEN GRUBUNUN DA MEKTUPTA İMZASI VAR

Kongre'de Yunan üyelerin yer aldığı 130 kişilik Helen Grubu'nun da mektupta imzasının olduğu bildirildi. Grubun eş başkanlarından Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Gus Billirakis, "Türkiye'ye silah satışına şiddetle karşı" olduğunu söyledi. Biden yönetiminden Demokrat Kongre Üyesi Chris Pappas ise "F-16'ların veya diğer Amerikan yapımı silahların Erdoğan'ın eline geçmesini önlemek için" çalışacağını söyledi.

ÜST DÜZEY İSİMLER DE TEPKİ GÖSTERDİ

Meclis'in yanı sıra, Başkan Biden'in kendi partisinin üyeleri de dahil olmak üzere Senato'da da Türkiye'ye silah satışına karşı çıkan birçok isim bulunuyor. Senato'nun güçlü Dış İlişkiler Komitesi'ne başkanlık eden Demokrat Bob Menendez ve Senatör Chris Van Hollen de bu isimler arasında yer alıyor. ABD'nin eski Türkiye büyükelçisi ve şu anda Wilson Center'da görev yapan James Jeffrey ise Biden yönetimine F-16 satışı için destek veren isimlerden. Jeffrey yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Ukrayna'daki rolü her açıdan olağanüstüydü. Çatışma herkesi şu noktaya getirdi: ABD, İran ve Rusya gibi bölgedeki büyük aktörlere karşı çıkmak istiyorsanız Türkiye'ye ihtiyacınız vardır." dedi.

ABD-TÜRKİYE ARASINDA F-16 KRİZİ

Geçtiğimiz yıl ekim ayında Türkiye, ABD'den 40 adet F-16 Savaş uçağı ve F-16'lar için 80 adet modernizasyon kiti satın almak için talepte bulunmuştu. Anlaşmanın sağlanabilmesi için ABD hükümetinde onay sürecinin sonuçlanması bekleniyordu. ABD, Türkiye'nin S-400'ler satın almasının ardından Türkiye'ye F16 satılmasına ilişkin talep de yanıtsız kalmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'la 10 Mart'ta yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye'nin savunma sanayisine yönelik tüm "haksız" yaptırımları kaldırmanın zamanının geldiğini ve Türkiye'nin F-16'ları satın alma talebinin mümkün olan en kısa sürede sonuçlanmasını beklediğini söylemişti.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Finlandiya Türkiye İsveç Nato Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (10)

Demir Acer :

o 135 tane isim dogrudan pkk, ypg yi deasi isidi ve diger teror gruplarini besliyor silahlandiriyor Turkiyeye karsi teror eylemlerinde yardimci oluyorlar, yani 135 yanky kravatli terorustler nokta

245
14
yanıtYanıtla
Hakan Saglam:

Enflasyon noldu enflasyon.herseyde aldi basini gitti fiatlar temel ihtiyacda 5 aylik net enf.turkiyenin en cok subesi olan markete gore yuzde 65 lerde.birakin isveci misveci once enflasyon

22
45
yanıtYanıtla
Arif Zehir :

Boş teneke sesi çıkarmışsın. Senin de mi zoruna gidiyor terör örgütleriyle savaşması bu hükümetin bu yönetimin. !!

yanıt29
yanıt9
Ozan Karakaya:

Şeytan rahatsız olduğuna göre yapılanlar doğru.

45
1
yanıtYanıtla
Mehmet Uğur:

ya terörün babası abd değil mi.

39
2
yanıtYanıtla
Serkan Kaplan:

Zaten Milli Muharebe Uçağı için Çalışılıyor. F-16 lar artık yeni nesil sayılmaz. F-35 ler için ödenen para MMU na ayrılırsa süreç hızlanabilir. yada O para EYT li vatandaşlar için Kaynak olabilir.

14
4
yanıtYanıtla
ibrahim sarı:

Sizin silahınıza da uçağınıza da ihtiyacımız yok ama sizden o alacak olduğumuz parayı bir şekilde almamız lazım. Yoksa sizden korkan sizin gibi olsun

10
0
yanıtYanıtla
Kara Cahil:

ABD den istediğimiz f-16 lar ihtiyacımızdan çok f-35 için ödenen parayı geri almak maksadiyladir. ABD kongresinde ne kadar çok sazan varmis. Elbette bunu ABD ye bir geri dönüşü olacaktır. Ruslar Ukrayna'da kaybederse vay Suriye'deki yampirik yankilerin haline.

10
0
yanıtYanıtla
Sadık:

Bob Menendez denen Senatör ermeni bir bayanla evli, herzaman Türkiye düşmanıdır. Zaten bizim içimizdede çok bu yunan ve ermeni lobileri.

6
0
yanıtYanıtla
Mehmet Kavlak:

Ya zaten abd nin kendisi teröristleri besliyor. Türkiye olarak biz bu NATO dan ve abd den istediklerimizi alana kadar Bi iki ülkenin natoya girmesine izin vermemeliyiz. Zaten türkiyeye NATO Dan dışlamış durumdanar. Tek kelime dişe diş kana kan. Ya isteklerimizi kabul edecekler yada girişe veto VETO DİYORUN.

3
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title