Haberler

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Dış Ticaret Dengesi Ekonomik Büyümeyi Dengeliyor

Güncelleme:

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmelerin ekonomik büyümeyi daha dengeli bir yapıya dönüştürdüğünü ve cari işlemler hesabında iyileşme sağlayarak makroekonomik istikrarı güçlendirdiğini bildirdi. Bolat, mart ayı ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi ve cari işlemler açığının azaldığını belirtti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmelerin ekonomik büyümeyi daha dengeli bir yapıya dönüştürdüğünü ve cari işlemler hesabında iyileşme sağlayarak makroekonomik istikrarı güçlendirdiğini bildirdi.

Bakan Bolat, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, mart ayı ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi.

Cari işlemler açığının geçen yılın mart ayında 5,2 milyar dolar olduğunu, bu yılın aynı ayında ise yüzde 13,4 azalışla 4,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bolat, böylece Mayıs 2023'te zirve noktası olarak 57 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığının, sonraki aylarda 25,8 milyar dolar azalarak, mart ayı itibarıyla 31,2 milyar dolara gerilediğini ifade etti.

Bolat, aynı dönemde son 10 ayda yıllıklandırılmış dış ticaret açığının ise 30,4 milyar dolar gerilediğini ve böylece Mayıs 2023'e göre cari işlemler açığının dış ticarette uygulanan politikaların etkisi ile yüzde 45,2 düştüğünü ifade etti.

Son 10 ayda dış ticaret açığının yüzde 22 azalarak 91,9 milyar dolara gerilediğine işaret eden Bolat, şunları kaydetti:

"İhracatın ithalatı karşılama oranı 5,3 puan artarak yüzde 73,7 olmuştur. 2024 Mart'ta yıllıklandırılmış bazda ihracatımız yaklaşık yüzde 0,8'lik artış ile 257,6 milyar dolara yükselmiştir. Aynı ayda ithalatımız ise yıllıklandırılmış bazda yüzde 6,4'lük azalışla 349,5 milyar dolara gerilemiştir. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı yüzde 22 azalarak 91,9 milyar dolar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı 5,3 puan artarak yüzde 73,7 olmuştur."

"Mayısta açığın 30 milyar doların altına gerilemesi beklenmektedir"

Bolat, dış ticaret açığındaki gerilemeye hizmet ihracatındaki artışın da eşlik ettiğine dikkati çekerek, hizmet gelirlerinin mart ayında yıllıklandırılmış bazda 103,2 milyar dolar ile rekorunu yenilediğini bildirdi.

Hizmet kaleminin altında yer alan seyahat gelirlerinin ise 50 milyar doları aştığını belirten Bolat, şu değerlendirmede bulundu:

"Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin uygulamadaki sonuçları ile cari işlemler açığında önemli bir gerileme kaydedilmiştir. Yıllıklandırılmış cari işlemler açığındaki düşüş eğiliminin devam etmesi ve Mayıs 2024'te açığın 30 milyar doların altına gerilemesi beklenmektedir."

Bolat, söz konusu verilerin Orta Vadeli Program'daki dış ticaret hedeflerine doğru ilerlendiğini gösterdiğini ifade etti.

Bakan Bolat, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da dış ticaretteki bu olumlu gidişatı dikkate alıp Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin pozitif güncellemeler yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

"Dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmeler, bir taraftan ekonomik büyümeyi daha dengeli bir yapıya dönüştürmekte, diğer taraftan cari işlemler hesabında iyileşme sağlayarak makroekonomik istikrarı güçlendirmektedir. İhracatta artış ve ithalattaki azalış trendinin 2024 yılının geneli itibarıyla devam etmesi beklenmekte, dış ticaretin cari işlemler dengesine ve ekonomik büyümeye pozitif katkı vermesi öngörülmektedir. Ticaret Bakanlığı olarak dünya mal ve hizmet ihracatındaki payımızı artırmaya dönük üretici ve ihracatçılarımızla yakın işbirliği içerisinde çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Ekonomi Güncel Haberler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Bakmadan Geçme

A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tekirdağ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tekirdağ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Yozgat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yozgat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Van Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Van Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title