Haberler

Son Dakika: Merkez Bankası, son 4 ayda olduğu gibi mayıs ayında da faizi yüzde 14'te sabit bıraktı

Güncelleme:

Son dakika: 2022'nin beşinci faiz kararını açıklayan Merkez Bankası, piyasa beklentisi doğrultusunda faizi yüzde 14'te sabit tuttu. Böylece Merkez Bankası son 4 ayda olduğu gibi faizi sabit bırakmış oldu.

2021 yılının Eylül ayında seri faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, 4 ayda 500 baz puan indirim yaparak faizi yüzde 14'e çekmişti. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) beklendiği gibi politika faizini mayıs ayında da yüzde 14 seviyesinde sabit tuttu. Böylece son 5 toplantıda faize dokunulmadı.

Merkez'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik riskler, küresel ve bölgesel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizliklerin artmasına yol açmaktadır. Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, temel gıda ve enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının daha da belirgin hale gelmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adımlarında ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını halen sürdürmektedir.

"ENERJİ FİYATLARINDAN KAYNAKLANAN RİSKLER DEVAM EDİYOR"

Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, bölgesel farklılıklar ortaya çıksa bile dış talebin giderek artan olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler devam etmektedir. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kurul, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli olduğunu değerlendirmiştir. Bu çerçevede Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini ilave tedbirlerle kararlılıkla uygulamaya devam edecektir.

ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞTE ETKİLİ OLANLAR UNSURLAR

Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve güçlendirilerek sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB'nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımları devreye alınacaktır.

"YÜZDE 5 HEDEFİNE ULAŞANA KADAR TÜM ARAÇLARI KULLANACAĞIZ"

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

Erdem Aksoy
Haberler.com - Ekonomi

Merkez Bankası Finans Ekonomi Haberler Son Dakika

Servisleri kaldırılan kamu çalışanlarına destek verilecek

Servisleri kaldırılan kamu çalışanlarına destek verilecek

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

KYK yurtları emeklilere açılıyor! 1 ay boyunca bedava olacak

KYK yurtları emeklilere açılıyor! 1 ay boyunca bedava olacak

500

Yorumlar (13)

Zeynep Nursen:

Faizin %14 değil %140 olması lazım çünkü gerçek enflasyon %100lerde ve parası olan ancak faiz %100lerde olursa parasının değerini korur. ekonomi korkunç yönetiliyor. Seçimleri beklemekten başka çare kalmadı

118
42
yanıtYanıtla
Beyaz Eşekli Prens:

Enflasyon % 156

yanıt23
yanıt3
Çınar Saraç:

Faiz haramdı hani faiz düşecekti beş aydır düşmüyor , faizi düşürüp doları 18 e çıkarıp zengini zengin ettin zaten

136
12
yanıtYanıtla
battal gazi GeLiYoR:

Ülke elden gidiyeh

100
24
yanıtYanıtla
Şehmuz Şeker:

HANİ FAİZ SEBEP ENFLASYON SONUÇTU FAYİZ 14 ENFLASYON 60 NASİL OLUYOR BU İŞ YERSEN OLUYOR İŞTE

111
6
yanıtYanıtla
Murat:

İyi çıkarım yapmışsınız.

yanıt7
yanıt4
Ramazan Demir:

Faiz indirmek için Külliye den talimat gelmedi mi ? Gelmemiş.

69
23
yanıtYanıtla
Murat:

Hani NAS'a göre indirmeleri gerekiyordu. Hatta faizin sıfırlanması gerekiyordu. Ne oldu NAS.

yanıt17
yanıt7
Serdar sert :

Tek çıkış yolu var. IMF ile anlaşma. Böylece dünya ekonomisine entegre olduğumuz güveni TL ye güven getirecek. Ama keşke bu günlere gelmeden önce doğru adimlar atilsaydi.

31
13
yanıtYanıtla
Ensar Data-Net:

millet kan ağlıyor mahfetiniz mileti bir daha oy yok size

40
3
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title