Haberler

Domates Üreticisi Halde Sabahlıyor

Türkiye’nin en büyük domates üretim merkezlerinden Antalya’da ihracatın olmaması ve ürünün iç piyasaya fazla gelmesi nedeniyle üretici zor günler yaşıyor.

Türkiye'nin en büyük domates üretim merkezlerinden Antalya'da ihracatın olmaması ve ürünün iç piyasaya fazla gelmesi nedeniyle üretici zor günler yaşıyor. Üretici, 15 saatlik bekleyişin ardından domatesini 40 ile 80 kuruş arasında fiyata hale bırakabiliyor.

Örtü altı domates yetiştiriciliğinin en büyük merkezlerinden Antalya'da üretici ürününü satamamaktan yakındı. İhracatta sorun yaşanması ve sıcakların artmasıyla ürün bolluğu yaşanan Antalya Toptancı Hal'inde para kazanamayan çiftçiler, masraflarını zor karşıladıklarını dile getirdi. Çevre köy ve merkez mahallelerden kamyonetlerle hale domates getiren çiftçiler geceyi araçlarında geçiriyor. Ürün bolluğu nedeniyle halde uzun araç kuyrukları oluşurken, üretici ucuz pahalı domatesini satmanın derdine düştü.

"ÜRÜN BOL FİYAT DÜŞÜK"

Antalya'dan Kırıkkale'ye domates götürecek olan tüccar Mehmet Ay, fiyatların düştüğü zaman halkında almadığını söyledi. Bu durumda hem çiftçinin hem de esnafın zarar ettiğini kaydeden Ay, şöyle konuştu: "650 kilometre yol geldim. Çiftçi de, biz de perişanız. Ürün bol, fiyat düşük. İhracat durdu. İhracat durunca iç piyasada fiyat düşer. Biz bu domatesi 50 kuruşa aldık. Bir iki el daha değiştirecek 1 liradan halka satacağız. Burada iyi ürün 50 ile 70 kuruş arasında alıcı buluyor."

KAMYONETTE SABAHLIYORLAR

Domatesini satabilmek için kamyonetinin içinde sabahlayan Arif Bakar da, şunları söyledi: "20 yıllık çiftçiyim. Şu an ihracatın zayıf olmasından dolayı fazla ürünü iç piyasa çekemiyor. O nedenle fiyatlar bu yıl bir ay erken düştü. Bu fiyat maliyetimizi ancak karşılıyor. Yevmiyemizi hesap etmiyoruz. Tüccar artık az mal yapıyor. Akşam geldim sabah oldu hala bekliyorum. Ürünümüz satılmıyor."

"DOMATESİN KADERİ KÖTÜ"

Domates üreticisi Hasan Canbağış da 12 saattir halde sıra beklediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Halde ürün çok. Sıra bekliyoruz ama gelmiyor bir türlü. İhracat düşük olunca, ürün iç piyasaya fazla geliyor. Şu anki fiyatlar 40 ile 80 kuruş arasında. Yine alan yok. Ürününüz birinci sınıf olsa ne yazar kaderi kötü. Satamazsak ya salça yapacağız ya da götürüp bir yere dökeceğim."

On dönüm serada domates üretimi yapan ve haldeki diğer üreticilerle aynı kaderi paylaşıp sabahlara kadar sırada bekleyen Soner Duyan da 20 yıldır bu işi yaptığını belirterek, gece sabahlara kadar halde ürünlerini satmak için sıra beklediklerini söyledi. En az 15 saat sıra beklediklerini kaydeden Duyan, şöyle konuştu: "Üretici olarak domateslerimizi kendimiz pazarlamaya çalışıyoruz. 25-30 kuruş arasında domatesin fiyatı. Akşam geldik sabaha kadar bekleyeceğiz. 3-4 ay süren sezonda evimizle irtibatımız kesiliyor. İç pazar bu yoğunluğu kaldırmıyor. Yetkililer bir çözüm bulmalı."

"GEÇ KALIRSAK HALDE YER BULAMIYORUZ"

Yaklaşık yedi dönüm serada üretim yapan Ali Burunsuz da, toptancı haline geç geldiklerinde yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı:

"Akşam erkenden gelip sıra bekliyoruz. Geç kalırsak halde yer bulamıyoruz. O yüzden erkenden gelip burada sıra bekliyoruz. Akşam gelip ancak ertesi akşama işimizi bitirebiliyoruz."

Antalya Toptancı Hali'nde sofralık domatesin kilosu 70-80 kuruş, domates (çeri) 2- 2.5 lira, domates (kokteyl) 80 kuruş -1 lira, domates (salkım) 60- 80 kuruş arasında satılıyor. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kırıkkale Mehmet Ay Türkiye Antalya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Denver Nuggets LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! 30 Nisan okullar tatil mi? Yarın okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kızıl Goncalar final mi yapıyor? Kızıl Goncalar bitiyor mu 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ömer final mi yapıyor? Ömer bitiyor mu 2024? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi final mi yapıyor? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi bitiyor mu 2024? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında şike mi yapıldı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Ömer 54. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Nisan Ömer yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 23. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Nisan Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title