Haberler

Koza Holding'e Polis Zoruyla Yapılan Baskına Dünyadan Tepki Yağdı

Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Koza-İpek Holding kayyum atanmasıyla ilgili, Türk hükümetine adil yargı ve hukuk önünde eşit muamele ilkesine uyma çağrısı yaptı.

Türk yetkililere, evrensel demokratik değerler ve Türkiye anayasasında da kutsal kabul edilen değerler çerçevesinde davranma çağrısında bulunan Kirby, "Daha önce de kaygı duyduğumuzu belirttiğimiz, özgür medya, ifade özgürlüğü ve toplanma hakkı gibi konulara ilişkin kaygılarımız sürüyor" diye konuştu. Kirby, bu konulardaki kaygılarını gerek özel gerekse genel ortamlarda dile getirdiklerini belirtti.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VURGUSU

Avrupa Birliği Komisyonu, KOZA-İPEK Holding'e kayyum atanması sonrasında yaşanan son gelişmelerden endişe duyduğunu belirterek 1 Kasım seçimlerinin demokratik standartlara uygun olmasını umduğunu dile getirdi.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin sözcüsü Catherine Ray, "Durumu çok yakından izlemeyi sürdürüyor ve hukukun üstünlüğü ile medya özgürlüğüne saygının öneminin altını bir kez daha çizmek istiyoruz" dedi.

SCHULZ: ENDİŞE DUYUYORUZ

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da 1 Kasım seçimleri öncesinde KOZA-İPEK Grubu'na el konulmasından derin endişe duyduğunu belirterek, "Özgür medya canlı demokrasilerin temel taşıdır" dedi.

AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt ve Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms ortak bir açıklama yaparak, "Avrupalılar olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a farklı fikirleri dinlemesini, alışılmışın dışında görüşleri tartışmasını ve muhalefeti susturma stratejisine son vermesini ısrarla tavsiye ediyoruz" dedi.

TEHLİKE ÇİZGİSİNİ GEÇTİ

Avrupa İçin Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Başkanı Graham Watson da Türk hükümetinin önemli bir medya grubunu kontrol etmeye yönelik girişiminin, "Türkiye'nin tehlike çizgisini geçtiğini" gösterdiğini belirtti.

AP Türkiye Raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri, basın özgürlüğü açısından Türkiye'de bir kötü gün daha yaşandığını vurgulayarak, "Seçimler öncesi medyanın durumu son derece endişe verici" ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın sözcüsü Daniel Holtgen de yaptığı açıklamada, "Seçimlere günler kala medya organlarını basıp mallarına el konulması, medya özgürlüğü konusunda soru işaretlerine neden oluyor. Türkiye'deki gelişmeleri yakından ve endişeyle izliyoruz" ifadelerini kullandı.

TELAŞ VE GÜÇ GÖSTERİSİ

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks de yaşananları, "Türkiye'nin son aylarda medya özgürlüğü konusundaki duruşunun tehlikeli yönünün özellikle rahatsız edici bir illüstrasyonu" olarak niteledi.

Muiznieks, "Telaş, olağanüstü güç gösterisi ve kayyumun canlı yayını kesme kararı, Türk hukuk düzeni ve Türk Anayasası'na uygunlukları konusunda oluşturduğu sorulara ek olarak, uluslararası insan hakları hukuku tarafından belirlenen orantılılık kriterleriyle bağdaşmamaktadır" dedi.

AGİT: BASINA AÇIK ENGELLEME

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic de açıklamasında yetkililere endişe verici bu eğilimi tersine çevirmek için ellerinden geleni yapma çağrısında bulunarak iki televizyon kanalına yönelik polis baskınının, "basın özgürlüğüne açık engelleme" olduğunu belirtti.

Çoğulcu bilgiye erişimin her demokrasi için vazgeçilmez olduğunun altını çizen Mijatovic, "Yetkililer, özellikle seçim sürecinde medyanın özgür bir ortamda çalışmasını sağlamalı" dedi.








Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Avrupa Birliği İpek Holding John Kirby Koza Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (506)

elnusra:

Olume kadar AKP Gerisi hayindir

59
31
yanıtYanıtla
Adil Aslan Mobil-ANDROID:

neden amerika başta olmak üzere chp ve hdp rahatsız oldular...?

72
15
yanıtYanıtla
GAKKOŞ:

AKP ZATEN DÜNYADA REZİL OLMUŞ VAZİYETTE, ÜLKEYİDE REZİL EDİP BIRAKTILAR. . . .

28
49
yanıtYanıtla
MALATYALIMobil-ANDROID:

bu bile oylari akp ye vermek icin yeterli

48
28
yanıtYanıtla
MALATYALIMobil-ANDROID:

o zaman oylar akp ye

46
26
yanıtYanıtla
dedeMobil-ANDROID:

akp eriyor...

22
50
yanıtYanıtla
2015Mobil-ANDROID:

CHP ve HDP varsa orda terör vardır!!!

49
20
yanıtYanıtla
aloo:

Chp hdp amerika rahatsizsa demekki dogru yoldayiz

47
21
yanıtYanıtla
KİM BİR ZERRE KADAR.....:

akApe NİN SONU GELİYOR ÇÜNKÜ YAPANIN YANINA KAR KALMADIĞI SON YILLARDA AÇIKCA GÖRÜLÜYOR, BİZ İNANDIK ALLAH A BAKINIZ AYETE

25
43
yanıtYanıtla
dersimli:

Hergün devleti hükümeti memleketi karalayin sonrada basın özgürlüğümüz var deyin inadına akp

34
27
yanıtYanıtla
Tüm 506 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title