Haberler

Kırsal kalkınmaya yumurta dopingi

Güncelleme:

Kocaeli'de "Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi" projesi çerçevesinde üreticilere yüzde 50 hibe ile teslim edilen tavuklar ilk yumurtalarını vermeye başladı.

Kocaeli'de "Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi" projesi çerçevesinde üreticilere yüzde 50 hibe ile teslim edilen tavuklar ilk yumurtalarını vermeye başladı. Türkiye'nin ilk yerli yumurtacı tavuk ırkı olan Atak-S yarka tavuk desteğinden yararlanan Kocaelili çiftçiler, hem projeden hem de elde ettikleri gelirden memnun.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, yumurta tavukçuluğunun geliştirilmesi ve kırsalda üreticilerin gelir düzeyinin artırılması amacıyla geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi çerçevesinde, bu yıl da çiftçilere yüzde 50 hibeli tavuk, yem ve kümes ekipmanı desteği sağlandı. Projeyle Türkiye'nin ilk yerli ve ödüllü yumurtacı tavuk ırkı olan 8500 adet Atak-S yarka tavuk üreticilere teslim edilmişi. Üreticiler, kılavuz aşamasındaki tavuklardan ilk organik yumurtaları toplamaya başladı. Tavukların yetişkinliğe erişmesiyle birlikte yumurtlama performansının artarak zirve yapması bekleniyor.

Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığınca yürütülen projeyle, kırsalda ailelerin geçimini sağlaması, kırsaldan kente göçün önlenmesi ve şehirden kırsala geri dönüşün teşvik edilmesi hedefleniyor.

"Bu projeden 500 tavuk aldık"

Tavukların yumurta veriminden memnun olan üreticiler, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'a desteğinden dolayı teşekkür etti. Kandıra Hediyeli Mahallesi'nden Hasan İpek, "Daha önce de bu projesinden yararlanmıştım. Bu gerçekten güzel ve iyi düşünülmüş bir proje. Daha da geliştirilip daha çok katma değer elde edilebilir. Bu projeden 500 tavuk aldık. Şimdilik günlük 300 yumurta elde ediyoruz. Hayvanlar daha gelişim aşamasında, yani kılavuz dediğimiz dönemdeler. Bu rakam yüzde 95'lere çıkacaktır. Yakından ilgilenilmesi gereken bir tavuk ırkı bu. Strese girmemeleri lazım, düzenli bakımları kontrolleri yapılması gerekiyor. Veteriner hekimlerin tavsiyelerine uyuyoruz. Elimizden geldiği kadar en iyi şekilde bakımlarını yapıyoruz" dedi.

"Doğal olarak besleniyorlar"

Tavukların güneşten ve temiz havadan faydalandığını ifade eden İpek, "Doğal olarak besleniyor. Bu da hayvanın huzurlu ve mutlu olmasını anlamına geliyor. Böyle olunca da yumurtalar daha lezzetli, daha kaliteli ve sağlıklı oluyor. Eski köy yumurtalarındaki lezzeti bu tavuklarda bulabilirler. Kırsalda tarımla uğraşanların bu projeye katılmasını tavsiye ediyorum. Kazancı çok yüksek olmasa da bir ailenin geçimini sağlayabiliyor" diye konuştu.

"Yumurtaları pazarda satıyoruz"

Projeden 200 tavuk aldığını dile getiren Sema Ataman Düzcan, "Kılavuz yumurtalarını almaya başladık. Çok memnunuz. Tavuklar doğal besleniyor. Dışarıda, yeşil alanda geziyorlar. Büyükşehir yem desteği de verdi sağ olsunlar. Yumurtaları pazarda satıyoruz. Çevremizden talepler oluyor, onları karşılıyoruz. Kalabalık bir aile olduğumuz için çocuklarımız, kendimiz yumurta yiyerek sağlıklı besleniyoruz. Bizim ailemizde kadın çiftçiler çok olduğu için, bağda bahçede kadınlar daha aktif. Ev ekonomimize destek oluyoruz, aynı zamanda kendimiz de doğal besleniyoruz. Büyükşehir'in desteklerinden memnunuz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın desteğinden dolayı teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

"Evin masrafları çıkıyor"

Kandıra Esentepe Mahallesi'nden Seyfettin Memiş ise emekli olduğunu ancak köyünde çiftçilik ile ilgilendiğini belirterek, "200 tavuk aldım. Bu atak cinsi gezen tavuk olduğu için doğal beslenir ve yumurtaları da lezzetli ve sağlıklıdır. Tavukları içerden değil de daha çok dışarıda doğal ortamda tutuyoruz. Açık havada geziniyorlar, besleniyorlar. Günde 120 yumurta alıyorum, her geçen gün artıyor. Yumurtaları Kandıra'da pazarda satıyorum. Kafes yumurtası değil gezen tavuk yumurtası olduğu için vatandaşlardan çok talep görüyor. Şimdiden siparişler aldım. Ekonomik olarak bize katkı sağlıyor. Evin masrafları çıkıyor" ifadelerini kullandı. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kocaeli Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title