Haberler

Çaya gelen zam kahvelerde 40 yıllık geleneği sona erdirdi: Artık yancılara kimse bir şey ısmarlamıyor

Güncelleme:

Çaykur'un yüzde 43.7'lik zammı sonrası İzmir'de kahvehanelerde bir bardak çay 3 liradan 4 buçuk liraya, bir fincan kahve ise 4 liradan 6'ya yükseldi. İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, "Kahvehanede oyun oynayanların yanındakine yancı deriz. Yancılar gelir çayını içerdi. Şimdi o laflar artık kalktı. 'Benim 4 çayım var' diyor, onu ödüyor. Yancılara çay ısmarlanmıyor artık" dedi.

Pandemi sürecinde oyun yasağı ve kapatma kararları ile zor günler geçiren kahvehaneci esnafı art arda gelen zamlardan dertli. Çaykur'un yüzde 43.7'lik zammı sonrası İzmir Kahveciler Odası, esnaftan gelen talep üzerine bir bardak çayın fiyatını 3 liradan 4 buçuk liraya yükseltti. 4 lira olan bir fincan kahve de 6 lira olurken, müşterilerinin azaldığından dert yanan esnaf hükümete "Zamları geri alın" çağrısı yaptı.

"KAHVEHANELERDE TUVALETTEN PARA İSTEYECEĞİZ"

İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, çay ve şekere yapılan zamların esnafı mağdur ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Alım gücü zorlaştı. Bu ekonomik durumdan dolayı çoğu esnafın müşterisi azaldı. Hükümetimizin, devletimizin bu zamların önüne geçmek için tedbirler alması lazım. Bunu yapmazsak çoğu işyerimiz kapanabilir. En kolay şey zam yapmak. Ancak yaptığımızda müşteri azalıyor. Bir kahvehane günde 300 çay satıyorsa, zam yaptığında 100'e düşecek. Bir çay ocağı 200 satıyorsa 75 çay satmaya başlayacak. İnsanlar artık çayı kahveyi pahalı olduğu için içmemeye başladı. Bir kuyumcu veya ayakkabıcı kendi işyerinde çay yapıp misafirlerine veriyor. Kahvehanelerde daha önce 2 buçuk liraya çay satıyorduk. Sonra 3 liraya çıkardık, şimdi de 4 buçuk liraya. İçen kaç kişi? İçen azaldı. En ucuz barınma, dinlenme yeri kahvehaneler, çay ocakları. İnsanlar ihtiyacını gideriyordu, televizyon seyrediyordu, gazete okuyordu. Tuvaletini kullanıyordu. Tuvalet parasına çay satıyorduk. Kahvehanelerde bile tuvaletlerden para isteyeceğiz. Bu duruma düştü esnafımız. Kahvehanede oyun oynayanların, yanındakine 'yancı' deriz. Yancılar gelir çayını içer. Şimdi o laflar artık kalktı. 'Benim 4 çayım var' diyor, onu ödüyor. Artık ısmarlama devri bitti, kapandı. Eski kültürümüz kaybolmaya başladı. Onlar rafa kalktı artık. Devlet yanımızda olsun. Devlet bizim babamız. Bize sahip çıksın. Yoksa bu esnaf kapatıyor. İstihdam yaratan esnafa sahip çıksınlar."

Çaya gelen zam kahvelerde 40 yıllık geleneği sona erdirdi: Artık yancılara kimse bir şey ısmarlamıyor

"ÇAY 50 KURUŞKEN PARA KAZANIYORDUM"

Konak ilçesinde 10 yıldır çay ocağı işleten bir Mülazım Çambel de artan maliyetlerden şikayet ederek, "Ben 50 kuruşa çay satarken para kazanıyordum. Şimdi 2 buçuk liraya çay satıyorum, para kazanamıyorum. Geçen sene aldığım bir koli şeker 80 liraydı. Şimdi 360 lira. Aldığım çay 25 liraydı, 60 oldu. Elektriği, suyu, kirası var. Kendi yevmiyemiz var. Ben kendi işletmemde yalnız çalışıyorum. Emekliyim, yaşım 60 hala saldırıyorum. Çünkü karnım aç. Çay ocağı olduğu için daha ucuz veriyoruz. Müşteride çok düşüş var. Esnafa da çay veriyorum. 1,5 liraya neden bu kadar pahalı diyorlar. Hesabını tutalım, 2 lirayı geçiyor maliyeti." dedi.

Çaya gelen zam kahvelerde 40 yıllık geleneği sona erdirdi: Artık yancılara kimse bir şey ısmarlamıyor

"BORÇ BATAĞINDAYIZ"

Konak'ta 18 yıldır kahvehane işlettiğini belirten Ahmet Özgün ise "İşler kötü. Hep zarar ediyoruz. Zarar, zarar, zarar. Çay fırladı. Fiyatın eksiğine satıyoruz. Elektrik faturası şu an 10 bin lira geliyor. Hep borç altındayız, batağa girdik. Yetkililere sesleniyoruz, gelen yok. Zamları geri alsınlar ki millet rahatlasın. Kahve bomboş, in yok cin yok" diye konuştu.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

İzmir Çay Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (7)

Rasim Karakaya:

Kahvehanelerin durumu üzücü. Çok insan bundan ekmek yiyor. Ancak buraralar da normal bir dinlenme yeri olmaktan çıkıp insanların günde 7-8 saat pineklediği yerler haline gelmiş durumda. Yavaş yavaş başka işyerlerine dönüşüp kapanması için devlet destekleme yapmalı.

78
13
yanıtYanıtla
Doğuş:

Kahvehaneler çay ocakları bundan böyle lüx mekan sayılacak.

7
0
yanıtYanıtla
Aslı Can:

Günde 300 cay da az para etmez !!

3
1
yanıtYanıtla
özgün özen :

KAHVEHANE DEVRİ BİTTİ MALESEF..

4
0
yanıtYanıtla
Önce vatan:

Ne idik ne olduk milleti komple fırsatcılığa alıştırdılar yazık

1
0
yanıtYanıtla
Yakup Gül:

Yazık çok yazkk

1
0
yanıtYanıtla
emin demirtaş:

300 TANE ÇAY 750 TL YAPAR 3 PAKET ÇAY YAPAR 150 TL 1 OCAKCI 1 GArson çalışmış olsa sigortasız günlük yemek masrafı ile 350 tl desek 500 tl yapar bunun tüpü çöp poşeti elektirk su kira aidat muhassebe parası yıllık vergi daha ne deyim 150 tl yömüyeyi kurtarır ise şükür

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title