Haberler

İthib Vefa Gecesi Programı

TİM Başkanı Büyükekşi: "Geçmişi hatırlamak önemli. Geçmişi olmayanın geleceği olmaz" "Cuma günleri ihracatımız 1 milyar dolara kadar çıkıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçmişi hatırlamanın önemli olduğunu belirterek, "Geçmişi olmayanın geleceği olmaz" dedi.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nin (İTHİB) eski başkanları ve üyelerinin bir araya geldiği İTHİB Vefa Gecesi Programı'nda konuşan Büyükekşi, cuma günleri ihracatın 1 milyar dolara kadar çıktığını vurgulayarak, "Yani 1974 yılında 1 yılda yaptığımız ihracatı bugün 1 günde yapar hale geldik" diye konuştu.

Geçmişi hatırlamanın önemli olduğunu söyleyen Büyükekşi, geçmişi olmayanın geleceği olmayacağını anlattı.

İhracatı geliştirmek için inovasyona vurgu yaptıklarına işaret eden Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Bundan 10 yıl önce Nokia cep telefonu son derece büyük bir pazar payına sahipti. O günkü pazar değeri 300 milyar dolardı. İnovasyon konusunda yeteri kadar etkin davranamadı, kendisini inovasyon rüzgarına kapılmadan çalışmalarını sürdürdü ve bugün değeri 7 milyar dolara düştü. Tesla Motor da değerini bir yılda yüzde 400 artırdı ve 26 milyar dolara çıkardı."

Eski başkanlara plaket

İTHİB Başkanı İsmail Gülle ise Birliğin 1975'te kurulduğunu, o dönem Türkiye'nin ihracatının 1,3 milyar dolar, tekstilin payının 330 milyon dolar, hazır giyimin payının ise 18 milyon dolar olduğunu dile getirdi.

Gülle, 2005 yılından sonra kotasız ticarete geçtiklerini anımsatarak, ipliğe damping vergisi koyduklarını, böylece sektörün yüzde 25 büyüdüğünü hatırlattı.

Global krizden sonra kumaşa koruma vergisi getirdiklerini, böylece pek çok fabrikanın tam kapasite çalışmaya başladığını, ilave 140 bin istihdam sağlandığını aktaran Gülle, sektördeki herkese çalışma şevki geldiğine dikkati çekti.

Program kapsamında Birliğin eski başkanları Rüştü Akın, Halit Narin, Ertekin Ashaboğlu, Evrensel Erdoğan ve Oğuz Satıcı'ya; genel sekreterler Mustafa Boyacıoğlu ve Akif Yurtcan ile sektörün duayeni olarak Abdülkadir Konukoğlu, Ahmet Nazif Zorlu ve Mahmut Çalık'a plaket verildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Büyükekşi İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title