Haberler

İso Başkanı Bahçıvan: "Mevcut Koşullarda Üretime Devam Etmek, Cennetlik Bir Görev"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Mevcut ekonomik koşullar ve maliyetlerle zor şartlarda üretime devam etmek, cennetlik bir görev" dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Mevcut ekonomik koşullar ve maliyetlerle zor şartlarda üretime devam etmek, cennetlik bir görev" dedi.

İSO, "Et, Balık ve Süt Mamulleri Sanayii Meslek Komitesi" toplantısında, sektör sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. Toplantıya, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ile komite üyeleri ve dernek temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşması yapan Bahçıvan, en önemli paydaşları olan Tarım Bakanlığı ile çalışmalarının bundan sonra da belli periyodlarda devam edeceğini belirterek, "Biz sanayicilerin olduğu kadar, Tarım Bakanlığı'nın da ev ödevleri olacak. Artık hesap veren bir Türkiye olacak. Karşılıklı mutabakat ile sanayimiz için değerlendirme yapma şansına sahip olacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de üretim aşkının bitmemesi için karşılıklı diyalogların sürmesi gerektiğini belirten Bahçıvan, amaçlarının sadece iç pazara değil, bölgesine ve dünyaya yetebilen bir Türkiye yaratmak olduğunu aktardı.

Zor rekabet şartları altında çalışan sanayicinin, mesleğini gelecek nesillere aktarmasında da sorunlar yaşandığını dile getiren Bahçıvan, "Mevcut ekonomik koşullar ve maliyetlerle zor şartlarda üretime devam etmek, cennetlik bir görev. Ne yazık ki gerek Türkiye gerekse dünyada, üretmekten daha çok tüketmekten statü kazanan bir gençlik var. Sanayici bir ailenin en önemli sorunu, işler çok iyi gitse de, evlatlarına bu iş geleneklerini aktaramamasıdır. Gençler, üretmeden daha kolay ve hızlı yollardan para kazanma peşinde koşuyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Süt üretiminde 2023 hedefine rahatlıkla ulaşacağız"

Bahçıvan, süt üretiminde 2023 hedefini 23 milyon ton, ihracat hedefini ise 1 milyar dolar olarak açıkladıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Şükürler olsun ki bugün 17 milyon ton sütümüz yerde kalmıyor. 2014 yılına geldiğimizde, 2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceğimizi söyleyebilirim. Doğru politikalarla sanayinin önündeki engelleri kaldıracağımız ortaya çıkıyor. Türkiye sanayicisi olarak kendi sınırları içinde kalan değil, bölgesini ve tüm dünyayı besleyen bir yapıya dönüşmek istiyoruz. Başkan olarak sanayi şemsiyesini temsil etsem de, cari açık belasına kendi imkanları ile en güçlü desteği tarım sanayi verecek. Çünkü tarımsal üretimde tamamen yerli malı kullanılıyor."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ise Türkiye'nin tarım alanındaki en büyük sorununun arazilerin ölçek büyüklüğünü kaybetmesi olduğunu anımsattı.

Bu nedenle pek çok alanın kullanılamaz olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, "Bu durum üretimde de ciddi maliyet artışına yol açıyor. Günümüzde Türk çiftçisi, petrol ihraç eden ülkeler ve traktör üreten firmalar olmak üzere iki unsur için çalışıyor. Bölünen arazilerin ölçek büyüklüğüne ulaşırsak sanayinin önü açılır. Türkiye'nin gıda güvenliği sağlanmasının ve ihracatın kısa sürede artış göstermesinin önü açılır. Bakanlığımız bu konuda pilot çalışmalar yapıyor" dedi.

Tarım sektörünün Türkiye'de yatay değil dikey büyümesi gerektiğinin altını çizen Mirmahmutoğulları, sektörün artık ileri teknolojiye geçerek, Ar-Ge çalışmalarına önem vermesi gerektiğine dikkati çekti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Ekonomi Haberler

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Kırmızı bültenle aranan 2 uyuşturucu baronu İstanbul'da yakalandı

Kırmızı bültenle aranan 2 uyuşturucu baronu İstanbul'da yakalandı

Pasaport ve kimlik bırakarak güven sağladı! 81 gün konakladığı otelin ücretini ödemeden kaçtı

Pasaport ve kimlik bırakarak güven sağladı! 81 gün konakladığı otelin ücretini ödemeden kaçtı

Şimşek, bakanlığın 15 katlı bina kiraladığı iddiasına ilişkin konuştu: Kiralanan bina eskiden

Şimşek, bakanlığın 15 katlı bina kiraladığı iddiasına ilişkin konuştu: Kiralanan bina eskiden

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title