Haberler

IMF Başkanı Lagarde: Küresel Ekonomideki İyileşme Vasat ve Riskli

Güncelleme:

IMF Başkanı Lagarde, küresel ekonomideki iyileşmenin vasat ve riskli olduğuna dikkat çekerek, IMF'nin büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize edeceğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonomideki iyileşmenin vasat, dengesiz ve riskli olduğuna dikkati çekerek, IMF'nin büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize edeceğini söyledi.

IMF Başkanı Lagarde, gelecek hafta başlayacak "IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantısı" öncesinde küresel ekonomiyi değerlendirdi.

Başkent Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nde konuşan Lagarde, küresel ekonominin beklentilerden daha yavaş bir iyileşme gösterdiğini belirtirken, bu durgunluğun uzun bir süre devam edebileceği uyarısında bulundu.

Lagarde, beklentilerin altında kalan iyileşmeden memnuniyetsizliğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Küresel ekonomi, genel olarak 6 ay önce öngördüğümüzden daha zayıf durumda. Potansiyel büyüme tahminlerimiz de düştüğü için, 2015 için mütevazı bir büyüme bekleniyor. Beklentiler, elbette ülkeler ve bölgeler arasında değişiklik gösteriyor. Aslında, şu anki ekonomik şartların en büyük özelliği, ülkelere özgü olmaları."

Lagarde, gelişmiş ülkelerdeki en güçlü ekonomik iyileşmenin ABD ve İngiltere'de görüldüğünü, fakat Avro bölgesindeki iyileşmenin çok zayıf olduğunu ifade etti. Gelişmekte olan ülkelerin gösterdiği büyümenin küresel büyümenin yüzde 80'ini oluşturduğunu açıklayan Lagarde, bu ülkelerin küresel ekonomiye katkılarının devam edeceğini, ancak bunun eskisine oranla daha yavaş olacağını öne sürdü.

Orta Doğu'nun ekonomik görünümünün sosyal ve politik çatışmalarla gölgelendiğini aktaran Lagarde, Sahra altı Afrika gibi düşük gelirli olan gelişmekte olan ülkelere yönelik beklentilerin ise yükseldiğine işaret etti. Lagarde, öte yandan bu ülkelerin artan borçları konusunda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

"Küresel ekonomi dönüm noktasında"

Lagarde, jeopolitik riskleri ekonominin üstünde dolaşan "kara bulutlar" olarak nitelendirirken, bu riskleri Ukrayna'daki gerilimin tırmanması, Orta Doğu ve Asya'daki protestoların şiddetlenmesi ve Ebola salgının genişlemesi olarak sıraladı.

Küresel ekonominin dönüm noktasında olduğunu ileri süren Lagarde, "Şimdi temel hedefimiz küresel ekonominin vites artırmasına yardım ederek, kırılgan, dengesiz, ve risklerle çevrelenmiş olan hayal kırıcı iyileşmenin üstesinden gelmek. Bu gelecek hafta kanun yapıcıların aklındaki en önemli konu olacak" dedi.

Ülkelerin, daha cesur ve akıllı tedbirlerle istihdamı artırıp, büyümeyi hızlandırabileceğini savunan Lagarde, bunu sağlayabilmek için parasal ve mali politikaların daha iyi dengelenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Lagarde, "Gelişmiş ülkelerin merkez bankaları tarafından uygulanan genişleyici para politikaları, ekonominin düzelmesine büyük katkıda bulundu. Ancak bu politikalar ne kadar devam ederse, finansal riskler de o kadar artacak" diyerek parasal normalleşmeden en çok etkilenecek gelişmekte olan ülkelerin finansal istikrarlarını korumak amacıyla uygun makro ihtiyati politikaları benimsemesi tavsiyesinde bulundu.

"Büyüme ve istihdam dostu reformlara ihtiyaç var"

Dünya genelinde 200 milyon işsiz olduğunu kaydeden Lagarde, istihdam ve işgücü verimliliğini artıracak büyüme ve istihdam dostu reformlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Gelir eşitsizliğine konusuna da değinen Lagarde, gelir piramidinin en tepesindeki yüzde 1'lik kesimin dışında kalan insanların gelirlerinin hiç artmadığını aktardı.

Lagarde, özellikle kadınların ve gençlerin işgücüne katılım oranını artıracak politikalara destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Verimli kamu harcamaları ve vergi kaçakçılığını önleyecek reformlar gibi iyi hedeflendirilmiş mali tedbirler büyümeye katkıda bulunabileceğini dile getiren Lagarde, enerji teşviklerine ilişkin reformların da devlet bütçesini rahatlatabileceğini belirtirken, bu teşviklerin mevcut haliyle doğaya da zarar verdiği ve fakirlerden ziyade varlıklı kişilere yarar sağladığı eleştirisinde bulundu.

Lagarde, altyapı yatırımlarının son yıllarda uzun vadeli ortalamasının altında kalarak büyümeyi kısıtladığını ve bunun yatırımları da olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi. - Washington DC

Kaynak: AA / Ekonomi

Christine Lagarde Dünya Bankası Washington Ekonomi Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Kara harekatının ayak sesleri! İsrail tankları Refah kentinin merkezine girdi

Kara harekatının ayak sesleri! İsrail tankları Refah kentinin merkezine girdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title