Haberler

D 8 Ülkeleri Gübre Toplantısı

Toplantı, D 8 Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi başkanlığında Antalya'da başladı

D-8 Ülkeleri (Gelişen 8 ülke) Gübre Toplantısı, D-8 Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi başkanlığında Antalya'da başladı.

Türkiye'yi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Bitki Beslenme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Ali Olgun'un temsil ettiği toplantıda, üye ülkelerin gübre üretimleri, tedariği, gübre üretim teknoloji transferleri, işbirliği ve ticaret olanakları ele alınacak.

İki gün sürecek toplantının açılışında konuşan Muhammed Musavi, tarımsal üretimin artırılmasında gübrenin çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Gübre özel toplantısının ilkinin Mart 2013'te İran'ın Kish Adası'nda yapıldığını bildiren Musavi, burada yapılan toplantıda Nijerya'da yapılacak 2013 D-8 Gıda Güvenliği Toplantısı öncesinde Türkiye'de de bir toplantı yapılması yönünde prensip kararı alındığını kaydetti.

İran'da yapılan toplantının ardından bir mutabakat zaptı oluşturulduğunu belirten Musavi, bu toplantıda D-8 Gübre Birliği mutabakat zaptının gözden geçirileceğini, ortak ve çok taraflı ticari menfaatlere dayalı ülkeler arasında ticaret ve işbirliği imkanlarının oluşturulması için kapsamlı bir iş planı konusunun tartışılacağını söyledi.

Toplantıda, Türkiye'deki gübre kullanımıyla ilgili de bir sunum yapıldı. Sunuma göre Türkiye'de yıllık yaklaşık 5,5 milyon ton gübre kullanılıyor. Tarım alanları düşünüldüğünde Türkiye'de hektar alan başına 85 kilogram gübre kullanılıyor.

Dünyada ise hektar alan başına düşen gübre kullanım ortalaması 116 kilogram. Dünya ortalamasına ulaşmak için Türkiye'nin yıllık 7 milyon ton gübre kullanması gerektiği belirtiliyor. - Antalya

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Antalya Musavi D 8 Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title