Haberler

BTÜ Öğrencisinin Buluşu Uluslararası Patent Aldı

Güncelleme:

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencisi Seher Cihan Usul'un yüksek lisans tezinden yola çıkılarak geliştirilen 'lif kompozisyon analiz metodu', uluslararası ölçekte tescillendi. Bu buluş sayesinde kumaşların türü kısa sürede ve düşük maliyetle analiz edilebilecek, gümrük denetimleri kolaylaşacak ve mal temini hızlanacak.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencilerinden Seher Cihan Usul'un yüksek lisans tezinden yola çıkılarak Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Polimer Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Yıldırım tarafından geliştirilen "lif kompozisyon analiz metodu" uluslararası ölçekte tescillendi.

Rektörlükten yapılan açıklamaya göre, söz konusu bilimsel çalışma sayesinde kumaşların türü çok kısa sürede düşük maliyetle analiz edilebilecek. Böylece gümrük girişlerindeki tekstil denetimlerinin süre bakımından kısalması ve firmaların mal temininin kolaylaşması mümkün olacak.

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescillenen buluş, ABD Patent ve Marka Ofisince (USPTO) de tescil edilerek tamamı BTÜ'ye ait ilk uluslararası patent alındı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Yıldırım, bu buluşun rekabetçiliğin korunması ve güçlendirilmesi için elzem bir konu olan yeşil mutabakata uygun test ve analiz metodu olduğunu bildirdi.

Mevcut şartlarda 2 gün süren kompozisyon analiz işleminde hipoklorit ve sülfürik asit gibi çözücülerin kullanımının doğaya zarar verdiğine işaret eden Yıldırım, "Yaklaşık 3 litre suyun kullanıldığı bu analizde, yüksek oranda elektrik enerjisi tüketiliyor. Analizin sonuç tekrarlanabilirliği ise yeni geliştirilen metottan daha düşük." ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Yıldırım, bu testin gümrük müdürlükleri ve valilikler tarafından çok sık kullanıldığını belirtti.

Valiliklerin piyasadaki tekstil ürünlerinin etiket doğruluğunun denetimi amacıyla bu testten yararlandığı bilgisini veren Yıldırım, gümrüğe gelen her tekstil ürününün kumaş türü tespit edilerek ona göre vergilendirme yapıldığını ifade etti.

Geliştirdikleri yöntemin avantajlarına değinen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Mevcut test 2 gün sonunda sonuç verebildiği için gümrüklerde ciddi yoğunluk oluşuyor ancak bizim geliştirdiğimiz test metodu yarım saat içinde sonuç vereceği için ithalat süreci kısalacak, firmaların mal temini kolaylaşacak ve ucuzlayacak. Mevcut analiz, sonuç tekrarlanabilirliğinin düşük olması nedeniyle taraflar arasında ihtilafa neden oluyordu. Bizim buluşumuz bu sorunu da ortadan kaldırıyor. Tekstil üreticileri, etiket bilgisi için tüm kumaşlara kompozisyon analizi yaptırmak zorunda. Geliştirilen ve patentlenen bu metot dünyada ilk. Devlet organlarının denetim süreçlerinde etiketteki bilgilerin doğruluğunun belirlenmesi analizlerinde, Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Türk Hava Kurumu, Kredi ve Yurtlar Kurumu gibi devlet kurumları ile büyük ölçekli özel kuruluşların alım satım sürecinde ürünün şartnameye uygunluğunun belirlenmesinde lif kompozisyonu parametrelerinin belirlenmesinde de kullanılabilmektedir."

Kaynak: AA / Ekonomi

Bursa Teknoloji Ekonomi Güncel Haberler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

İndirim sinyali mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz sözleri kafa karıştırdı

İndirim sinyali mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz sözleri kafa karıştırdı

Bakmadan Geçme

A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tekirdağ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tekirdağ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Yozgat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yozgat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Van Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Van Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP iade-i ziyareti hazmedemedi, kibarlıktan anlamadılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP iade-i ziyareti hazmedemedi, kibarlıktan anlamadılar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title