Haberler

Balıkesir'de Teşvik Tepkisi

Yeni Teşvik Sisteminde İkinci Bölgede Yer Alan Balıkesir'de, Sanayici ve İşadamları Konuyla İlgili Özel Toplantı Düzenledi, Hayal Kırıklığını Dile Getirdi.

Yeni teşvik sisteminde ikinci bölgede yer alan Balıkesir’de, sanayici ve işadamları konuyla ilgili özel toplantı düzenledi, hayal kırıklığını dile getirdi.

YENİ teşvik sisteminde ikinci bölgede yer bulan Balıkesir’de tepkiler dinmiyor. Teşvik paketi hazırlanırken ağırlık koyamamakla suçladıkları AKP’li milletvekillerine, "Gelin bu cenazeyi birlikte kaldıralım" diye seslenen sanayici ve işadamları bu kez seslerini daha yüksek perdeden duyurdu. Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası teşvikle ilgili özel toplantı düzenledi.

Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, sanayileri Balıkesir’den gelişmiş Manisa, Kayseri, Konya ve Gaziantep gibi kentlerin, teşvikten daha fazla yararlanacak üçüncü bölgede yer almasını eleştirdi.

Yatırımcı kaçacak

Tablo böyleyken Balıkesir’in ikinci bölgeye konulmasına üzüldüklerini belirten Kula, şunları söyledi:

"1 milyon TL’lik yatırım yapıp 20 işçi çalıştıran müteşebbis ikinci bölgede 151 bin, üçüncü bölgede 365 bin TL destek alacak. Teşvik niye yapılır, yatırım, üretim, istihdamı yaratmak için yapılır. Başbakanımız, ’2010’a kadar sosyo-ekonomik gelişmişlik verileri güncellenecek ve ondan sonra bölgeler arası haksızlık varsa tekrar düzenleriz’ diyor. Bu teşvik zaten 31 Aralık 2010’da bitecek. Yani atı alan Üsküdar’ı geçecek. Yatırımcı Balıkesir yerine 80 kilometre uzaklıktaki Akhisar ya da Soma’ya gidecek."

Balıkesir Belediye Başkanı MHP’li İsmail Ok da, "Balıkesir sanayileşme bakımından, Konya, Kayseri Gaziantep ve Manisa’dan bırakın ileri olmayı yan yana bile gelemez. Bu durumdan kurtulmak için en büyük görev iktidar partisinin milletvekillerine düşüyor" dedi.

Kazdağları kaygısı

CHP Milletvekili Ergün Aydoğan ise Balıkesir’in metal ve çimento sektöründe destekleneceğini hatırlatıp, tarıma dayalı sanayisi olan bir ile bunu neden reva gördüklerini sordu. Bazı şüpheleri olduğunu kaydeden Aydoğan, "Dünyanın en bol oksijeninin bulunduğu Kazdağları’nda aranan altın madeni için olmasın. İktidar vekillerimiz Balıkesir’in niye metal sektöründe desteklendiğini açıklamalı. Gelişmiş ülkeler çimento fabrikalarını kapatırken Balıkesir’in çimento sektöründe desteklenmesi de beni kaygılandırıyor" diye konuştu.

AKP’liler savunmada

AKP Milletvekili Cemal Öztaylan da Balıkesir’in ikinci bölgeye alınmasına kendisinin de üzüldüğünü söyledi, ilçeler arasındaki gelişmişlik düzeyindeki farklılığa dikkat çekip, şöyle konuştu: "Bandırma’nın Türkiye’nin en gelişmiş ilçelerinden biri. Türkiye genelinde altıncı sırada. Ama İvrindi 800’üncü sıralarda. Bandırma’yı il yapın, dördüncü bölgeye girin. Bunun için seferberlik başlatın. Ben sanayici değilim, dondurmacıyım. İnsanlar hasta olur tedavi görür. İnsanlar hata yapar. Bu olayda da rakamları güncellemeyen TÜİK başkanı görevden alındı. İktidarda MHP veya CHP olsaydı bu verileri TÜİK’ten almayacak mıydı? Devlet evrakla iş yapar. Maalesef TÜİK’ten bu çıktı. Balıkesir milletvekilleri olarak toplantı yaptık, Balıkesir’in tarımda dahil 6 başlıkta desteklenmesi için sorumlu bakan ile görüştük. Bu kadar itilip kakılmak hakkımız değil."

AKP Milletvekili İsmail Özgün, Balıkesir’in ilk kez bir teşvikten yararlandığını hatırlatıp herkesin değerini bilmesini istedi. Toplantının daha önce yapılması gerektiğini hatırlatan Özgün, "Birisi vekiller hiçbir şey yapmadı derse yanlış olur. Ele ele verelim sorunları çözelim" diye konuştu.

İftihar ediyormuş

İller sıralamasında 58 kritere bakıldığını, Balıkesir’in Manisa, Kayseri, Gaziantep ve Konya’dan ileri olduğunu savunan AKP Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur ise şu görüşleri savundu:

"Ben bu teşvik yasasındaki sıralamadan iftihar ediyorum. Balıkesir’le iftihar ediyorum. Manisa’dan daha gelişmiş durumdayız. Stratejik olarak üstün olduğumuzdan gurur duyalım. Aşağılık kompleksine kapılmayalım. Ben bu filmi daha önce de gördüm. 2004’te Balıkesir’de teşvik yoktu. Organize Sanayi Bölgesi borç batağındaydı. Hiçbir şey yoktu, elimizi taşın altına koyduk. Şimdi Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’ye örnek gösteriliyor. 52 çalışan fabrika var, 16 tanesi inşaat halinde. Balıkesir’de kadın okur yazar oranı yüzde 82, Manisa’da yüzde 79. Kişi başına ihracat geliri Balıkesir’de bin 415, Manisa’da 950 dolar. İkinci bölgede olmayı haksızlık saymak mazeret değil, mazeret üretmek olur."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Samsunspor Trabzonspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Samsunspor TS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester City Wolverhampton maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.City Wolverhampton maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Samsunspor Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Samsunspor TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title