Haberler

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bir ilk! Ortak sınavlarda açık uçlu soru dönemi başlıyor

Güncelleme:

Milli Eğitim Bakanlığı 26-27 Mart 2024'te ülke genelinde ortak düzenlenecek ikinci dönem birinci yazılılarına yönelik açıklamalarda bulundu. Bakanlık öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla sınavlarda ilk kez öğrencilerin cevapları kendi cümleleriyle yazacakları açık uçlu ve kısa cevaplı sorular kullanılacağını duyurdu.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, 26- 27 Mart 2024'te ülke genelinde ortak düzenlenecek ikinci dönem birinci yazılılarına yönelik açıklamalarda bulundu.

"AÇIK UÇLU SORU SİSTEMİNE GEÇTİK"

Ölçmede esas amacın öğrenciye geri bildirim vermek ve sınıf genelinde eksik öğrenmeleri ortaya çıkarabilmek olduğunu vurgulayan Bülbül, "Bu amaçla yayımladığımız Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği'ne yansıyan hükümler doğrultusunda daha iyi bir ölçme yapabilmek için açık uçlu soru sistemine geçtik. Ortaokul ve liselerde, öğretmenler tarafından hazırlanan tüm sınavlarda sorular açık uçlu ya da kısa cevaplı sorulardan oluşacak şekilde oluşturulması esasını getirdik." hatırlatmasını yaptı.

"YENİ BİR SINAV UYGULAMASI GETİRMEDİK"

Ortaokul ve liselerdeki ortak sınavların "ülke genelinde", "il ve ilçe genelinde" ve "okul genelinde" olmak üzere üç şekilde yapılması esasını getirdiklerini anlatan Bülbül, "Burada yeni bir sınav uygulaması getirmedik. Ülke genelindeki ortak sınavlarla öğrencilerin ilan ettiğimiz kademelerdeki derslerinden birini bakanlık olarak yapıyoruz." dedi. Bülbül, ilk dönem ülke geneli ortak yazılı sınavları planlandığı şekilde çoktan seçmeli sorularla yaptıklarını belirterek, 26- 27 Mart'ta yapılacak ikinci dönem ülke geneli ortak sınavları da daha önce planlandıkları şekilde öğrencilerin cevapları kendi cümleleriyle yazacakları açık uçlu ve kısa cevaplı sorularla yapacaklarını bildirdi.

27 MART'TA MATEMATİK DERSLERİNDEN ORTAK SINAV

Bakanlıkça alınan karar gereği, ülke genelinde 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri ile 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ve matematik derslerinin ikinci dönem birinci yazılılarının Bakanlık tarafından ortak yazılı sınavlar kapsamında yapılacağını anımsatan Bülbül, bu kapsamda sınav tarihlerinin de belirlendiğini söyledi. Bülbül, 26 Mart 2024 Salı günü 6. sınıf Türkçe ile 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı, 27 Mart 2024 Çarşamba günü ise 6. sınıf matematik ile 9. sınıf matematik derslerinden ülke genelinde ortak sınav yapılacağını dile getirdi.

BÜLBÜL SORULARIN NASIL HAZIRLANDIĞINI AÇIKLADI

Ülke geneli ikinci dönem ortak sınavlarda ilk dönemden farklı olarak 6. sınıf Türkçe dersinde çoktan seçmeli soruların yanı sıra açık uçlu ve kısa cevaplı soruların sorulacağını aktaran Bülbül; 6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik dersleri için ise açık uçlu ve kısa cevaplı soruların kullanılacağını anlattı. Genel Müdür Bülbül, ülke geneli ortak yazılı sınav sorularının nasıl hazırlandığına ilişkin soru üzerine, şu bilgileri paylaştı: "Bakanlıkça ülke genelinde ortak yapılacak yazılı sınav soruları Genel Müdürlüğümüzde görevli alan uzmanlarınca hazırlanmaktadır. Bu sorular, 20 Şubat 2024'te 'odsgm.meb.gov.tr' adresinde yayımlanan konu soru dağılım tablolarındaki konu ve kazanımlara uygun olarak hazırlanmakta, hazırlanan sorular örneklem olarak seçilen okullarda pilotlanmakta ve gerekli analizler yapılarak nihai sınav sorularına karar verilmektedir."

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bir ilk! Ortak sınavlarda açık uçlu soru dönemi başlıyor

"ÜLKE GENELİ ORTAK YAZILI SINAVLAR YAPACAK"

Genel Müdür Bülbül, "açık uçlu soruların kullanıldığı ve ülke geneli ortak yapılan sınavların değerlendirme işlemlerinin nasıl yapılacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, sınavların değerlendirilmesinde önemli detayların bulunduğunu belirtti. Bülbül, şunları söyledi: "Bakanlığımız, ilk defa bu yıl açık uçlu ve kısa cevaplı soruların yer aldığı ülke geneli ortak yazılı sınavlar yapacak. Bu kapsamda ortak sınavların değerlendirme işlemleri iki şekilde yapılacak. 6. sınıf Türkçe dersi ortak yazılı sınavının puanlama işlemleri, ülke genelinde ortak olacak. Burada açık uçlu soruların değerlendirilmesinde görev alacak öğretmenlere puanlama eğitimleri verilecek ve her bir öğrenci cevabı sistem üzerinden bağımsız iki puanlayıcı tarafından puanlanacak. Öğrenci cevabına yönelik tutarsız bir puanlama olması durumunda ise cevap üst puanlayıcı rolündeki görevli tarafından değerlendirilecek ve nihai karar verilecektir. Böylelikle puanlama işlemlerinde hata payımız olmayacak. Ülke genelinde ortak yapılacak ve açık uçlu ve kısa cevaplı soruların kullanıldığı diğer sınavların '6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik' değerlendirme işlemleri ise okul müdürlüklerinin alacağı karar doğrultusunda eğitim kurumu sınıf, alan zümreleri, ilgili dersin öğretmenleri ya da komşu okul eğitim kurumu sınıf, alan zümre öğretmenleri tarafından yapılacak."

"BİRİNCİ DÖNEM UYGULAMAYI TECRÜBE ETTİK VE HİÇBİR SORUN YAŞAMADIK"

Bülbül, sınav uygulamasının görevli öğretmenlerce nasıl yapılacağına ilişkin "Bu durumu birinci dönem tecrübe ettik ve hiçbir sorun yaşamadık. 6. sınıf Türkçe dersi ortak yazılı sınavına ait öğrenci cevap kâğıtlarının basımı ise il ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerince yapılacak." bilgisini verdi. Genel Müdür Bülbül, Türkçe dersi 6. sınıf ortak yazılı sınav sonuçlarının "ortakyazilisinav.meb.gov.tr" adresinde okul müdürlüklerinin erişimine açılacağını ve alan öğretmenlerince e-Okul sistemine işleneceğini bildirdi. Bülbül, 6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik derslerinin ortak yazılı sınav sonuçlarının ise ilgili dersin öğretmenlerince e-Okul sistemine işleneceğini ve öğrencilere bildirileceğini sözlerine ekledi.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı 27 Mart Eğitim Haberler

500

Yorumlar (20)

Gerçekçi Olalım:

keşke sınavı nasıl yapacakları üzerinde değilde, eğitim seviyesini nasıl artıracakları üzerinde çalışsalar...olmayan eğitimi nasıl ölçeceğimizi düşünüyorlar........

310
4
yanıtYanıtla
Tutankamon Hoca:

25 senedir değiştire değiştire diplomalı cahil yetişti

yanıt193
yanıt5
JY:

OKULLARDA DIN KURAN DEGIL MATEMATIK FEN FELSEFE OGRETIN. OKUL BILIM OGRENME YERIDIR DINI EGITMI ISTEYEN AILE EVINDE VERSIN.

84
184
yanıtYanıtla
Mehmet Yarba:

Kaliteli Din eğitimi tüm insanlığın temel ihtiyacıdır.

yanıt168
yanıt16
D:

JY sen hayata çok dar açıyla bakıyorsun. Biraz okuyup araştırsan kendine büyük bir iyilik yaparsın. Bilim açıklar, Felsefe düşündürür, Din anlamlandırır. Biri birisiz olmaz .

yanıt3
yanıt0
Güray Dilli :

Matematik , Fizik ve fen bilgileri ağırlıklı eğitim vermez , niteliksiz mezunlar verirseniz ,kaçırdığımız teknoloji devrimini asla yakalayamayız ve marka değeri ,katma değeri yüksek ürünler üretip satamayız ve iyi gelir elde edemeyiz. İthal etmekten ,yabancının ileri teknoloji malını kullanmaktan kurtulamayız...

128
1
yanıtYanıtla
YİĞİT TÜRKALP:

yine silbaştan

90
2
yanıtYanıtla
Tamer Çakır:

eğitime bakmayın kendinizin işine gelen sistem hangisi diye kevgire çevirdiniz eğitim sistemini diğer taraftan kendinizde ne istediğinizi bilmiyorsunuz uyduruk işlerle bir nesli daha yok ediyorsunuz

70
4
yanıtYanıtla
Hakan:

Açık uçlu sınavlar ve sözlü sınavlar yapılacak diye her sınav döneminde 2 hafta ders işlenemiyor.

57
3
yanıtYanıtla
Onemli Degil:

Almanya dan veya Finlandiya dan Yani Avrupa dan Egitim Systemlerini Inceleyip Bizim Ulkemizde Neden STANDARTLAR Belirlenmiyor ? Neden Surekli Her Sene Birileri Gelip Parmakliyor ? 100 Senelik Ulkeyiz Daha STANDARTLARI BELIRLENMEDI..

55
2
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title